Connect with us

Politika

Vladimir Bilčik: „Ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine“

Foto: Unsplash

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake, koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora „problem mnogo više“ u rukama i na strani liderstva u Prištini i vlade Aljbina Kurtija.

Bilčik je za Kosovo onlajn rekao „da postoji samo evropsko rešenje i dodao da iskreno ne vidi kako bi to pitanje bilo povezano sa sankcijama protiv Rusije, jer to je dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU)“.

On se nada da će doći do progresa na manjim pitanjima poput registarskih tablica, ali i kad se radi o većim pitanjima i već preuzetim obavezama u prošlosti, dodajući da je to jasno iz poruka koje se čuju iz Evropskog parlamenta.

On je pozvao sve koji su uključeni da budu „pametni i mudri“, kako bi dijalog išao napred, i da razmišljaju „van kutije“, a ne o neposrednim izborima i lokalnoj politici.

Naglasio je da se nada da svi u regionu razumeju da nema vremena niti mesta da se „igraju vatrom“ dodajući da „imamo rat u Evropi“, da je ruska agresija „stvarna“ i da civili umiru kao rezultat „brutalnog napada Rusije na Ukrajinu“.

Uz ocenu da je Balkan uvek „potencijalno ekspolozivan sa ruskim prisustvom i uticajem u regionu“, Bilčik je rekao kako veruje da je budućnost Srbije evropska, „a ne ruska ili kineska“.

Govoreći o prijavljivanje Kosova za Savet Evrope, on je naglasio da ‘bilo koji jednostrani koraci u pravcu, koji ne ide u korist dijalogu Beograda i Prištine ne pomažu“.

Dodao je da je zbog toga zabrinut da dijalog „možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu