Connect with us

Politika

Vjosa Osmani: „Prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo se 1999. godine“

Photo: Unsplash

Predsednica Vjosa Osmani u svom godišnjem obraćanju poslanicima Skupštine Kosova rekla je da se pretnja Srbije Kosovu manifestuje i kroz „hegemonističku ideju“ raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu, i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da se prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo 1999. godine, prenosi Kosovo onlajn, izveštaj Kohe.

Prema njenim rečima, situacija na severu i dalje predstavlja izazov, a kako je dodala, „kriminalne bande u Severnoj Mitrovici, koje finansira država Srbija suočiće se sa pravdom“.

„Sever Kosova i dalje predstavlja izazov zbog teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima prema Kosovu, a koje iskazuje kroz finansiranje i podršku kriminalnih struktura. Bande ne vole sprovođenje zakona u zemlji. Oni će se suočiti sa pravdom zbog zastrašivanja građana. Svi smo svedoci stalne pretnje Srbije Kosovu. Ova pretnja se manifestovala kroz hegemonističku ideju raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da se prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo 1999. godine“, rekla je ona.

Ona je zahvalila kosovskoj policiji na zaštiti interesa Kosova i dodala da je Kosovo „jedno i celo“ i domovina svih. Kako je navela, Srbija treba jasno da shvati „da je Kosovo država i da će to uvek ostati“ i da dijalog treba da se fokusira na međusobno priznavanje.

„Nezavisnost naše države građena je krvlju i temelji države su jači nego što neki misle. KBS nas čini ponosnim svaki dan. Naša strateška orijentacija ne može biti jasnija. Naš cilj je NATO. Naša spoljna politika služi interesima naše zemlje u celini“, rekla je ona.

Osmani je navela i da je Kosovo dokazalo da je „miroljubiva zemlja potencijala i zemlja partner“. Kosovo je, prema njenim rečima, najbolji primer šta može da postigne narod ujedinjen oko ideala i slobode.

Poslaničke grupe Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova bojkotovale su obraćanje Osmani u parlamentu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miloš Vučević: „Spremni za razgovore s opozicijom o izborima, obavezni vojni rok nije sada na dnevnom redu“

Photo: Unsplash

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je izrazio spremnost za razgovore s opozicijom o izborima.

„Spremni smo da razgovaramo o postizanju poltičkog dogovora oko izlaska na biralište“, rekao je Vučević, koji je i ministar odbrane, za Poltiku.

On je rekao i da datum održavanja izbora nije najvažniji. „Da li do kraja godine, ili početkom sledeće, ne mislim da je navažnije pitanje već da imamo minimum političkog konzenzusa da idemo na izbore, ako je to put za smirivanje tenzija ili proveru legitimiteta vlade. Ali i proveru opozicije, kako stoji među biračima“, kazao je Vučević.

Deo proevropske opozcije je zatražio održavanja vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka ali da to „nije sada na dnevnom redu“.

„Rekao sam da sam za to (obavezni vojnog rok). Pitanje je sada da li je to šest nedelja, tri ili šest meseci“, kazao je on za Politiku.

Dodao je da su priremljeni svi neophodni dokumenti, te ukazao da je, na kraju, neophodna poiitička odluka.

„U ovom trenutku to nije na dnevnom redu“, kazao je Vučević.

Dodao je da je potrebno oko godinu dana da se podignu kapaciteti za prihvat ljudi, imajući u vidu da je Srbija, kako je kazao, „izgubila 12 ili 13 generacija vojnika od kada je suspendovan vojni rok“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu