Connect with us

Politika

Vjosa Osmani: „Nećemo dozvoliti formiranje Asocijacije koja ugrožava funkcionisanje Kosova“

Foto: Unsplash

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da institucije Kosova neće dozvoliti osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja ugrožava funkcionisanje Kosova.

Ona je u intervju za javni servis RTK rekla da kada je reč o Zajednici opština sa srpskom većinom ima isti stav, koji je imala 2013. godine, kada je u Briselu glasala protiv tog sporazuma.

„Asocijacija predviđena Briselskim sporazumom je među najštetnijim dokumentima u pogledu suvereniteta i unutrašnje funkcionalnosti Kosova. Ali, dobro je što ga je Ustavni sud zabranio kao takvog, ali šteta i dalje traje, jer u nekim slučajevima još uvek ima ljudi u EU, koji zahtevaju da se primenjuje onako kako je potpisano u Briselu“, kazala je Osmani.

Prema njenim rečima, Kosovo ima sreću da su SAD nakon brojnih sastanaka jasno stavile do znanja da neće podržati nijednu Republiku Srpsku, nijednu posredničku vlast ili izvršnu vlast.

„Ovo je jedan od najvažnijih događaja u pogledu Asocijacije. Ne može postojati model, koji nas vodi ka bosanizaciji Kosova, model koji daje izvršna ovlašćenja i stvara asocijaciju kao treću vlast i model koji Kosovo čini nefunkcionalnim, jer nam na kraju ne treba stolica u UN, ako smo mi država potpuno propala iznutra, država koja ne funkcioniše i država, i čiji će deo uvek želeti da se otcepi“, navela je predsednica Kosova.

Ona je rekla da čak ni Ahtisarijev paket nigde ne kaže da opštine sa srpskom većinom mogu da se udruže, kako bi stvorile treći nivo vlasti, koja stvara disfunkcionalnost, koja oduzima suverenitet sa nacionalnog nivoa i koja sutra ili prekosutra može da se pretvori u Republiku Srpsku.

Dodala je da se o belgijskom modelu, koji se spominje kao moguće rešenje za formiranje ZSO, nikada nije razgovaralo i kao takvom nije prihvaćeno i da se neće razgovarati o bilo kakvoj autonomiji za kosovske Srbe sa severa zemlje.

„Asocijacija je uvod u podelu i koristi se za defunkcionalizaciju Kosova“, kazala je Osmani.

Priznala je da postoji intenziviranje dijaloga Prištine i Beograda, pozivajući se na nedavne posete evropskih i američkih emisara.

Govoreći o posebnom susretu sa Gabrijelom Eskobarom, ona je rekla da je reč o bilateralnom sastanku na kome se razgovaralo o dijalogu i odnosima Kosova i SAD.

Negirala je da je na tom sastanku bilo reči o bilo kakvoj američkoj crnoj listi za sankcije političkim ličnostima na Kosovu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu