Connect with us

Politika

Viola fon Kramon: „Od Srbije i od Kosova traže promene na domaćem planu, pre nego što vidimo sledeće korake ka integraciji u EU“

Photo: Unsplash

Evroposlanica i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da se i od Srbije i od Kosova traže „promene na domaćem planu, pre nego što vidimo sledeće korake ka integraciji u EU“, a da su izbori održani prethodnog vikenda u četiri opštine na severu Kosova „korak unazad“.

Kako je navela, izveštaj i o Srbiji i o Kosovu šalju snažnu poruku regionu.

„Za početak, govori o posvećenosti Evropskog parlamenta proširenju, ali kroz praćenje procesa, što za obe države znači da mi tražimo promene na domaćem planu, pre nego što vidimo sledeće korake ka integraciji u EU. Moja očekivanja su bila veća, zaista sam se nadala da će usled dogovora ovde u Briselu, a potom i u Ohridu, doći do ključnog momenta u smislu primene Briselskog sporazuma“, rekla je Fon Kramon.

Kako je preneo N1, ona je ocenila da su izbori prethodnog vikenda bili korak unazad i udaljavanje od dogovora.

„Žao mi je zbog toga, nadala sam se da će doći do učešća Srpske liste i da će to biti pozitivan impuls daljem dijalogu. Mislim da je to propuštena prilika, propuštena šansa. Videli smo i da je bilo zastrašivanja iz Beograda, kao i sa severa Kosova“, istakla je Viola fon Kramon.

Komentarišući tvitove koje joj je uputila premijerka Srbije Ana Brnabić, ona je navela da ako se premijerka obraća na takav, „necivilizovan način“ – da to ne stvara utisak da je ona neko u čijem je interesu saradnja sa predstavnicima Evropskog parlamenta i da je to možda znak da Srbija nije zainsteresovana za evropsku perspektivu.

Ana Brnabić poručila je izvestiteljki Evropskog parlamenta za Kosovo Violi fon Kramon da „treba da je bude sramota“, nakon što je Fon Kramon saopštila da je bojkot izbora na severu Kosova bio suprotan demokratskim standardima.

„Komunikacija Ane Brnabić na Tviteru govori sama za sebe, ne moram to da komentarišem“, rekla je Fon Kramon.

„Ako se premijerka obraća takvom retorikom, takvim napadima, na necivilizovan način nastupa prema članovima Evropskog parlamenta – to mnogo govori, ali ne stvara utisak da je neko čiji je interes saradnja sa nama u EP. Ja ne mogu da shvatim kakva se velika strategija krije iza toga – ima li volje u Srbiji da se nastavi integracije, da se vidi evropska perspektiva ili je namera da se sukobljavaju i budu arogantni“, rekla je Fon Kramon.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vladimir Orlić sa predstavnicima Saveta Evrope: „Imamo više slobode i demokratije nego ikada pre“

Photo: Unsplash

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je izvestioca Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) Aksela Šefera, na sastanku, „o sveukupnom napretku koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima“.

„Posebno u oblasti demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“, naveo je Orlić i podsetio na reformu pravosuđa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Relevantne ocene Evropske unije (EU) u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić.

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog, navedeno je u saopštenju.

„Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je Orlić.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, kao i sa poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu