Connect with us

Politika

Viola fon Kramon o samitu u Briselu: „Potpuni neuspeh za Zapadni Balkan, strašno sam razočarana“

Foto: Unsplash

„Ovaj samit za Zapadni Balkan je bio potpuni neuspeh. Moram da priznam da sam strašno razočarana“, naglasila je Viola fon Kramon u intervjuu za Euractiv, prenosi European Western Balkans.

Podsetila je da je samu sebe ova Evropska komisija nazvala „geopolitičkom“, a šest blkanskih lidera otputovali su u Brisel i nisu dobili ništa.

„Ni Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata, što je još gore, Severna Makedonija i Albanija nisu dobile otvaranje pristupnih pregovora. Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine. Ovo je zaista katastrofalan singal. Samo je jedna osoba srećna je zbog ove situacije, a ona sedi u Kremlju“, rekla je Viola fon Kramon.

Na pitanje da li je propuštena prilika da se Srbiji tokom samita poruči da se uskladi sa spoljnom politikom EU i sankcijama Rusiji, ona je izjavila da time nije iznenađena, jer niko pred Srbiju nije stavio pravi argument.

„Pravi argument bi trebalo da bude: ako se ne uskladite sa spoljnom politikom, onda ćemo vam suspendovati sredstva. Ali takav argument nisam čula da je neko izgovorio“, rekla je Viola fon Kramon dodajući da je tokom nedavne posete Beogradu od civilnog društva saznala da postoji bojazan da ukoliko bi vlast uvela sankcije Rusiji, da bi odustala od demokratskih principa u Srbiji – slobode medija, partijskog pluralizma…

Govoreći o Otvorenom Balkanu, ona je ocenila da je to inicijativa koja nije zasnovana na principima, standardima i kriterijumima EU, dodajući da bi ukoliko se ona nastavi, to moglo potkopati proces pristupanja Evropskoj uniji.

Komentarišući odluku da se Ukrajini i Moldaviji da status kandidata za članstvo, Fon Kramon je to ocenila kao „jeftinu odluku“.

„EU ne košta ništa da im se da status kandidata u geopolitički veoma napetoj situaciji. Oni sa ovim statusom kandidata mogu biti u čekaonici, kao što smo to videli od Turske, ili Zapadnog Balkana. Status kandidata je nešto najmanje što su lideri EU mogli da uradi, bez ikakvih finansijskih obaveza“, izjavila je Viola fon Kramon dodajući da je ipak dobro imati jedinstvo unutar EU oko Ukrajine u trenutku dok se vodi „strašan rat“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ana Brnabić na sastanku sa Kristoferom Hilom: „Nastavak razgovora jedini put za rešavanje otvorenih pitanja na Kosovu“

Foto: Unsplash

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom o bilateralnim odnosima dve države, situaciji u regionu, dijalogu Beograda i Prištine, kao i saradnji u oblasti energetike.

Predsednica vlade istakla je da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu, jedan od ključnih prioriteta i da Srbija ostaje posvećena ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima.

Čvrstu podršku regionalnoj saradnji, kako je ocenila premijerka, Srbija pruža i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja se pokazala kao efikasan okvir za rešavanje pitanja važnih za naše građane, navedeno je u saopštenju.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je izrazila uverenje da će sastanak povodom nove runde dijaloga 18. avgusta u Briselu biti konstruktivan, naročito u svetlu aktuelne situacije i jednostranih poteza Prištine.

Ambasador Hil ocenio je da je nastavak razgovora jedini put za rešavanje otvorenih pitanja i istakao da SAD snažno podržava dijalog uz posredovanje Evropske unije.

Oni su istakli da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti energetike, pre svega kada je reč o projektima obnovljivih izvora energije.

Premijerka Brnabić ocenila je da je energetska bezbednost tema od izuzetnog značaja za Srbiju i da je neophodno učiniti novi iskorak u cilju energetske tranzicije i izgradnje novih energetskih kapaciteta i u tom smislu vidimo potencijal za saradnju sa SAD.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu