Povežite se sa nama

Covid19

Vakcine u budućnosti nećemo dobijati iglom

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Jedina zaštita od kovida u ovom trenutku dolazi vakcinacijom. Ali u budućnosti bi te vakcine mogle da dođu iz inhalatora ili tableta, piše BBC.

Taj britanski medij objavio je reportažu iz jedne laboratorije smeštene u selu Medikon, jednom od najvećih naučnih parkova na jugu Švedske, i koja prikazuje u kojoj su fazi tamošnji naučnici s istraživanjima novih načina primene vakcina.

Hemičarka Ingemo Anderson pokazala je potencijalnu blisku budućnost – tanki, plastični inhalator, veličine polovine kutije šibica za koji se njen tim nada da bi mogao da igra veliku ulogu u globalnoj borbi protiv korona virusa, omogućavajući ljudima da kod kuće uzimaju verzije budućih vakcina u prahu.

„Lako ga je i jeftino proizvoditi“, kaže Johan Vaborg, izvršni direktor firme koja se najviše bavi proizvodnjom inhalatora za pacijente s astmom.

„Samo uklonite mali plastični deo, a zatim se aktivira inhalator vakcine i samo ga stavite u usta i potom duboko, duboko udahnite“, objašnjava Vaborg.

Reč je o kompaniji Iconovo koja surađuje sa ISR-om, start-ap-om koji se bavi imunološkim istraživanjima u Stokholmu, i koja je razvila vakcinu u obliku suvog praha protiv korone. Za njega koriste proizvedene proteine ​​virusa korone (za razliku od Fajzera, Moderne i AstraZeneke, koji koriste RNA ili DNA), a može da podnese temperature do 40 stepeni C. I upravo je to glavna razlika u uslovima čuvanja trenutno dostupnih vakcina protiv korona virusa, odobrenih od strane Svetske zdravstvene organizacije, koja su sva u tekućem obliku i moraju da se drže na niskim temperaturama, inače će izgubiti dejstvo.

Firma trenutno testira svoje vakcine na beta (južnoafričkoj) i alfa (britanskoj) varijanti korona virusa. Veruje da bi se kovid inhalator mogao pokazati posebno korisnim u ubrzavanju uvođenja vakcina u Africi, gde trenutno nema domaćih proizvođača vakcina, a toplija klima i ograničena nabavka električnom energijom veliki su im izazov, što se tiče čuvanja i isporuke vakcina.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Covid19

Mediji: Zabranjuju se veselja širom Srbije

Objavljeno

on

Dok svakodnevno beležimo ogromne brojeve novozaraženih koronavirusom, opštine uvode nova ograničenja, a u jednom gradu u planu su dve najnepopularnije mere.

Kako piše „Blic“, pojedine lokalne samouprave su se odlučile, dok čekaju nove odluke Kriznog štaba o kovid propusnicama, da na teritoriji svojih gradova mere pooštre, a one se uglavnom odnose na broj okupljenih.

Prvi je to odlučio Novi Pazar, koji je još pre desetak dana ukinuo sva slavlja na teritoriji grada. Gradski štab za vanredne situacije u Novom Pazaru doneo je naredbu kojom se zabranjuje organizovanje porodičnih veselja u ugostiteljskim objektima.

Ova naredba stupila je na snagu od ponedeljka 13. septembra i biće na snazi dok se epidemiološka situacija u gradu ne poboljša. Štab je ranije doneo odluku da đaci svih srednjih škola na teritoriji Novog Pazara pređu na nastavu na daljinu putem interneta.

Veliki broj zaraženih i uvođenje novih mera imali su i jednu pozitivnu posledicu – ovaj grad beleži sve više vakcinisanih, što nije bio slučaj u prethodnom periodu.

Sličnim putem pošao je i Ljig. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije usled koronavirusa, Štab za vanredne situacije Opštine Ljig apelovao je juče na građane da ne organizuju veća porodična slavlja i okupljanja u ugostiteljskim objektima i na privatnim posedima, dok se epidemiološka situacija ne stabilizuje.

Takođe, Štab za vanredne situacije opštine Ljig pozivao je sve stanovnike koji se do sada nisu vakcinisali da to učine što pre, da bi se sačuvalo zdravlje ljudi, s obzirom na to da se poslednjih dana beleži stalan porast broja zaraženih od koronavirusa.

U glavnom gradu mere su jednake kao na teritoriji cele zemlje, pa su u Beogradu dozvoljena okupljanja do 500 ljudi i to samo uz odobrenje Kriznog štaba, maske su obavezne u zatvorenom javnom prostoru, prevozu… Slična situacija je i u Nišu.

Užički gradski štab za vanredne situacije, pored postojećih mera koje je propisala država, planira da uvede još dve mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa – da se zabrani emitovanje žive muzike u periodu od 23 do 06 sati i da se rad svih objekata u kojima se organizuju javna okupljanja ograniči do 21 sat.

Razlog su, kako za „Blic“ kaže dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, pogoršana epidemijska situacija u protekle četiri nedelje i nepovoljne prognoze.

Predlog ovih mera grad Užice je 15. septembra poslao Republičkom kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja i Institutu „Batut“.

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je doneo odluku da se u Valjevu odlažu sve javne manifestacije i sva druga javna okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru do poboljšanja epidemiološke situacije.

Takođe, obavezuju se pravna lica i preduzetnici koji organizuju javna okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru na striktno i dosledno poštovanje mera koje su određene Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 grada.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • Amazonija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu