Povežite se sa nama

Covid19

Vakcina Moderna od oktobra u Srbiji

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Vakcina Moderna u Srbiju će stići u oktobru, a na sajtu eUprave je već moguće odabrati ovu vakcinu.

Vakcinacija protiv kovida-19 u Srbiji zvanično je počela 24. decembra prošle godine.

Građani Srbije su do sada mogli da odaberu američko-nemačku vakcinu Fajzer, rusku Sputnjik V, kinesku Sinofarm, britansku Okford Astrazeneku i američku Moderna.

Prema najavama iz marta, vakcina Moderne u Srbiju će stići u poslednjem kvartalu ove godine, što je i potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Uskoro ćemo da imamo i petu vakcinu, i Modernu smo nabavili i ona nam stiže od oktobra. Uskoro ćemo da izađemo i sa prvom serijom vakcine, komponenta 1 kod nas proizvedenih“, rekao je on.

„Studija je pokazala delotvornost Moderna vakcine protiv kovida-19 od 96 %. Vakcina mRNA-1273 se generalno dobro podnosi, a dosad nije uočeno ništa ozbiljno što bi postavljalo pitanja oko sigurnosti vakcine“, saopšteno je iz firme.

Modernina vakcina već se koristi u Evropskoj uniji za osobe starije od 18 godina, ali se vakcinacija dece smatra važnom za dostizanje kolektivnog imuniteta protiv koronavirusa, navodi Rojters.

Efikasnost vakcine Moderna 94,5 %

Farmaceutska kuća Moderna saopštila je da je efikasnost njene vakcine virusa 94,5 %, a informacija se bazira na poslednjoj fazi kliničkog testiranja.

Osim efikasnosti, izdvaja se još jedna bitna stvar kod Modernine vakcine – ne zahteva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama, već je stabilna na temperaturama od dva do osam stepeni 30 dana, a šest meseci može da se čuva na temperaturi od minus 20.

Delotvorna čak i kod dece

Iz Američke farmaceutske kompanije potvrđuju da je Moderna vakcina protiv korona virusa delotvorna 96% kod dece stare od 12 do 17 godina, prema rezultatima prvih kliničkih ispitivanja.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Covid19

Fajzer testira novu varijantu vakcine sledeće nedelje

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Fajzer i nemački partner BioNTech najavili su da SAD mogu da kupe novu verziju vakcine, koja cilja nove verzije virusa.

Fajzer i nemački partner BioNTech objavili su u petak da američka vlada kupuje 200 miliona dodatnih doza vakcine kovida 19 i da bi mogla da kupi novu verziju vakcine koja cilja nove varijante virusa.

Tom najavom, ukupan broj doza namenjenih Sjedinjenim Državama je 500 miliona doza, sa približno 208 miliona doza već isporučenih, prema vladinim podacima u četvrtak.

Fajzer je prošle godine potpisao ugovor sa američkom vladom za 100 miliona doza vakcine za skoro dve milijarde dolara, uz mogućnost kupovine još 500 miliona doza.

Većina novih doza biće isporučena do kraja godine, a preostalih 90 miliona biće isporučeno do 30. aprila sledeće godine, najavile su kompanije.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je u četvrtak da je sedmodnevni prosek novih slučajeva u Sjedinjenim Državama porastao za 53 % u odnosu na nedelju dana ranije.

Delta varijanta virusa, koja je prvi put pronađena u Indiji, prisutna je u više od 80 % novih slučajeva širom zemlje.

Fajzer je ranije ovog meseca najavio da kompanije planiraju da zatraže odobrenje američkih i evropskih regulatora za dodatne doze svoje vakcine kovid 19.

Kompanije su osmislile novu verziju vakcine koja je usmerena na delta varijantu, koju planiraju da testiraju u narednim nedeljama, ali su navele da bi trenutna vakcina takođe mogla da pruži zaštitu protiv te varijante.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Amazonija

Sponzorisano

  • Brand studio

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu