Connect with us

Politika

Usvojena rezolucija UN kojom se osuđuje Rusija – podržala je i Srbija

Foto: Unsplash

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je velikom većinom usvojila rezoluciju kojom se osuđuje Rusije zbog odluke da pripoji četiri ukrajinske oblasti na osnovu rezultata referenduma, održanih u ratnim uslovima, a bez prisustva izbeglog stanovništva, javljaju svetski mediji.

Kako javlja Si-En-En (CNN), za rezoluciju koju su predložile zapadne zemlje a kojom se aneksija Hersonske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti proglašava ilegalnom, glasale su 143 zemlje. Pet zemalja bilo je protiv, a od glasanja se uzdržalo 35 zemalja.

Među državama koje su podržale rezoluciju je i Srbija.

Protiv rezolucije glasale su Severna Koreja, Belorusija, Nikaragva, Sirija i Rusija.

Među zemljama koje su se udržale od glasanja su Kina, Indija, Kazahstan, Jermenija, Kirigistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Mongolija, Pakistan, Kuba i brojne afričke zemlje, među kojima i Južna Afrika.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom tvitu nazvao rezoluciju „istorijskom“, i zahvalio se državama koje su je podržale.

Rezolucijom se traži od Moskve da smesta odustane od aneksija i da povuče trupe na teritoriju unutar međunarodno priznatih granica Rusije.

Ovo je četvrta rezolucija Generalne Skupštine UN od početka rata u Ukrajini kojom se Rusija osuđuje zbog invazije na tu zemlju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu