Connect with us

Ekonomija

Tržište nafte se oporavlja nakon uticaja krize zbog rata u Ukrajini

Photo: Unsplash

U proteklih dvanaest meseci, tržište nafte apsorbovalo je uticaj ruske intervencije u Ukrajini i sankcija, koje su kao odgovor uvele Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i njihovi saveznici u Aziji, komentariše Rojtersov energetski analitičar Džon Kemp.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije ruski izvoz sirove nafte i goriva preusmeren je u južnu i istočnu Aziju, dok su bivša tržišta u Evropi ispunjena isporukama sa Bliskog istoka i iz Azije.

SAD i EU uvele su sveobuhvatne sankcije na ruski izvoz, uključujući pomoćne finansijske i pomorske usluge, ali su ih ublažile značajnim izuzecima i opuštenim pristupom njihovom sprovođenju. Kao rezultat toga, referentne cene nafte su se povukle za gotovo 40 odsto sa svog visokog nivoa od pre godinu dana, odnosno 8. marta 2022.

Kao i sve ravnoteže na tržištu nafte, i ova će se verovatno pokazati privremenom i krhkom i potrajaće sve dok se jedan ili više rizika oko recesije, inflacije i oporavka Kine nakon pandemije ne materijalizuje ili nestane, konstatuje Kemp. Ako se globalna ekonomija i rast potrošnje nafte ponovo ubrzaju, zalihe i rezervni kapaciteti će brzo postati kritično niski, što će doprineti sledećem ciklusu cena.

Suprotno tome, ako globalna ekonomija sklizne u potpunu recesiju, zalihe će rasti, a cene i krivulje će verovatno dodatno omekšati.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

JP „Srbijagas“ produžilo rok plaćanja računa za oktobar

Photo: Unsplash

Kako su naveli, rok je pomeren do 15. decembra.

Iz preduzeća „Srbijagas“ naglašavaju da je odluku doneo generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović.

„Zbog obustave rada JP „Pošta Srbije“, izdati računi za gasni mesec oktobar 2023. godine, u velikom broju nisu prispeli na adrese krajnjih kupaca u okviru zadate valute. Uzimajući u obzir navedeno, rok za plaćanje oktobarskih računa pomeren je do 15. decembra“, saopštili su oni.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu