Connect with us

Aktuelno

Trinaesti Cerski marš biće održan 14. avgusta, i biće posvećen je dr Rudolfu Arčibaldu Rajsu

Svakog avgusta, već 13 godina, u nedelji kada je jubilej slavne Cerske bitke, prve pobede saveznika u Velikom ratu, iz Šapca put Cera kreće kolona sa hiljadama, uglavnom mladih ljudi. Njihov cilj je 35 kilometara udaljen Spomen kompleks „Cerska bitka“ u Tekerišu. U više od 8 sati dugom pešačenju, kolona dugačka nekoliko kilometara donese nadu, ljubav i veru u ovaj deo Srbije. Reč je, naravno, o najvećoj rodoljubivoj manifestaciji u Srbiji – Cerski marš.

Ovogodišnji Cerski marš posvećen je dr Rudolfu Arčibaldu Rajsu, velikom prijatelju Srbije i Srba, a mogo ovogodišnjeg marša jeste naziv njegove knjige – Čujte Srbi

„Trinaesti Cerski marš biće održan 14. avgusta. Skup je, kao i prethodnih godina u 7 sati ujutru na Trgu šabačkih žrtava. Za učešće na maršu potrebni su vam dobra volja, udobna obuća, šešir ili kapa zbog sunca …. I prijava. Prijavite se možete preko društvenih mreža, preko stranice Cerski marš ili profila https://www.facebook.com/profile.php?id=100009334719611 na FB ili na cerskimars2022 na Instagramu. Ove godine je to važnije nego ikada.

Prijava učešća je važna jer je ovo manifestacija na kojoj je učesnicima sve obezbeđeno, i voda, i doručak i ručak, i prevoz od Cera do grada po okončanju manifestacije. Da bi sve to moglo da se obezbedi i isplanira, organizator, Udruženje građana „Cerski marš“ apeluje na sve učesnike da se obavezno prijave i na taj način olakšaju pripremu ovog hodočašća. Pored profila i stranica na društvenim mrežama moguće je prijaviti se i na broj telefona 065/437-49-21.

Ove godine je, zbog svega što se dešava, a pre svega zbog namere nekih svetskih kompanija potpomognutih aktuelnom Vladom Srbije da na Ceru istažuju, kopaju i prave rudnike, važnije nego ikada da mladost Srbije bude tog 14. avgusta na Ceru. Ako sad ne stignemo na Cer, nikada više ne moramo nigde stići.

Čujte Srbi

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket

Aktuelno

Učesnici Litije za spas Srbije: Ustavni sud da čuva Ustav

Učesnici „Litije za spas Srbije“ , koji su se organizovali preko društvenih mreža, zatražili su danas od Ustavnog suda da ta institucija poštuje i čuva Ustav i ono što u njemu piše.

„Molimo se da Ustavni sud brani Ustav Republike Srbije u kome jasno piše da je brak samo između muškarca i žene – tako je bilo, tako jeste i da tako i ostane, a na njima koji rade u ovoj instituciji je odgovornost za poštovanje i čuvanje Ustava „, rekao je sveštenik, jerej Jovan Babić ispred zgrade Ustavnog suda gde su se učesnici litije zaustavili zaustavili tokom šetnje.

On je pročitao molitvu za svetinju braka i porodice.

Ispred Crkve Svetog Marka okupljenima se obratio profesor istorije Miloš Ković koji je rekao da je ovo što se danas dešava borba za svetinje i duhovnost.

„Izgubili smo suverenitet nad delom naše teritorije u centru Beograda, 17. septembra“, ocenio je Ković.

On je podsetio da je pored Crkve Svetog Marka bila, kako je naveo, nedavno šetnja LGBT pripadnika tokom Evroprajda.

„Iza naših leđa počiva čar Dušan, udaraju na naše svetinje i ovo je borba za svetinje i za našu duhovnost“, rekao je Ković.

On je dodao da to nije samo borba za Crkvu Svetog Marka, već i za Dečane, Gračanicu, ali i svu srpsku decu i u Beogradu, ali i na Kosovu i Metohiji.

Tokom šetnje učesnici litije zastali su ispred Prajd infocentra, a pojedini su držali transparent sa natpisom „Zabrana promocije sodomije na 100 godina“.

Učesnici skupa odali su poštu i ruskom caru Nikolaju kod njegovog spomenika u Ulici kralja Milana.

Litija je prošla centrom Beograda, od Patrijaršije do Crkve Svetog Marka.

Jerej Babić, pred početak litije pročitao je molitvu i poručio da će Beograd uvek biti Bogorodičin grad.

Učesnici litija su se mirno razišli.

 

(b.i)

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu