Connect with us

Poslovanje

Tomislav Momirović: „Trenutna robna razmena sa Egiptom na godišnjem nivou 100 miliona dolara“

Photo: Unsplash

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović rekao je da je trenutna robna razmena sa Egiptom na godišnjem nivou 100 miliona dolara, kao i da je cilj da u naredne dve godine ona bude povećana na 400 miliona dolara, saopštilo je ministarstvo.

„Osnovni preduslov da se to dogodi je zaključivanje bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom“, rekao je Momirović tokom sastanka sa ambasadorom Egipta Baselom Salahom.

On je istakao da je cilj „da se da dodatni impuls“ pre svega proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, koji na egipatskom tržištu imaju velike mogućnosti, a koji usled trenutnog postojanja carinskih barijera, nisu atraktivni.

Momirović je tokom sastanka istakao da postoje svi preduslovi da se politički odnosi, koji traju duže od 60 godina, „pretoče i na polje uspešne ekonomske saradnje dve zemlje“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Dubravka Đedović sa delegacijom iz Norveške o produbljivanju saradnje u oblasti energetike

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i delegacija Norveške, koju je predvodio zamenik ministra energetike i specijalni izaslanik predsednika Vlade Norveške Andreas Bjeland Eriksen razgovarali su o produbljivanju saradnje dve zemlje u oblasti energetike i o iskustvima Norveške u energetskoj tranziciji i investicijama.

Đedović je ukazala da se energetski sistemi širom sveta suočavaju sa velikim izazovima, pre svega zbog rasta cena energije i energenata, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Kako bismo osigurali energetsku bezbednost u narednim godina, intenzivno radimo na izgradnji i planiranju novih energetskih kapaciteta“, rekla je Đedović i dodala da je u realizaciji planova Srbija otvorena za saradnju sa međunarodnim institucijama i sa privatnim sektorom.

Ministarka je navela da su u pripremi strateški planovi kako bismo povećali učešće obnovljivih izvora energije i približili se ciljevima Zelene agende Evropske unije.

Eriksen je rekao da je Norveška važan partner Evrope u vreme teške energetske krize i da je povećala izvoz gasa kako bi se odgovorilo na potrebe evropskih potrošača.

„Norveške kompanije su zainteresovane za saradnju sa Srbijom u oblasti obnovljivih izvora energije, a imaju bogato iskustvo u primeni naprednih tehnologija balansiranja energijom. Nordijski model saradnje može poslužiti kao dobar primer za energetsku saradnju na Zapadnom Balkanu“, poručio je Eriksen.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu