Connect with us

Ekonomija

Tomislav Momirović: „Rekordan prihod od izvoza usluga u SAD, preko 1 milijarde dolara u 2022. godini“

Photo: Unsplash

U prošloj godini smo ostvarili rekordan prihod od izvoza usluga u SAD, koji je iznosio preko 1 milijarde dolara, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa predstavnicima vodeće američke poslovne asocijacije, Američko-centralnoevropska asocijacija (ACEBA).

„U prethodnoj godini ostvaren je najveći obim robne razmene između Srbije i SAD i to u visini od 1,2 milijarde dolara, što je uvećanje od oko 30 % u odnosu na 2021. godine. Ostvareni izvoz od oko 550 miliona dolara sa SAD predstavlja najbolji izvozni rezultat u proteklim godinama. Ponosni smo na to da već godinama unazad postoji razvijena saradnja u oblasti proizvodnje softvera i pružanja različitih usluga za velike američke IT kompanije, a upravo u trgovini uslugama SAD pripada najvažnijim partnerima sa kojima Srbija beleži pozitivan saldo. U SAD izvozimo 4 puta više usluga nego što ih uvozimo“, rekao je ministar Momirović.

Ministar Momirović je takođe napomenuo da postoje veliki potencijali za novi talas američkih ulaganja u Srbiju kada je reč o IT sektoru, auto-industriji, kao i na polju obnovljivih izvora energije, što su svakako oblasti koje se smatraju budućim pokratačem privrednog rasta u Evropi.

„SAD su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa ukupnim iznosom investicija od oko 4 milijarde dolara, dok kompanije iz SAD u Srbiji zapošljavaju oko 30.000 radnika. Sa predvidivim poslovnim okruženjem, razvijenom infrastrukturom, povoljnim geostrateškim položajem i visokokvalifikovanom radnom snagom Srbija danas predstavlja interesantnu destinaciju za ulaganja. To prepoznaju i kompanije iz SAD, a današnji sastanak sa predstavinicima nekih od najvećih svetskih kompanija posvetili smo razgovoru o budućim investicijama u našu zemlju“, naglasio je Momirović.

Američko-centralnoevropsko poslovno udruženje (ACEBA) je vodeća američka poslovna asocijacija fokusirana na saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, na čijem čelu je Erik Stjuart, koji je ranije bio na poziciji zamenika pomoćnika sekretara za trgovinu SAD.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu