Connect with us

LifeStyle

TikTok i čitalačka renesansa – Buktokeri vratili knjige u modu

Unsplash

Sve više mladih vraća se čitanju zahvaljujući društvenoj mreži TikTok. Novom čitalačkom trendu prilagodile su se i knjižare, koje posebno preporučuju naslove uticajnijih buktokera.

Jedna od uticajnijih domaćih buktokerki je Mira, koja koja je preko interneta i sama tragala za novom literaturom, a onda je počela da je preporučuje drugima.

– Počela sam pre godinu dana i to sasvim slučajno tako što sam otvorila nalog da bih pratila strane buktjubere i spontano sam počela da kačim neke knjige koje čitam, u početku se nisam pojavljivala ja, uglavnom su to bile estetične stvari kao knjiga, kafa i ostalo i malo po malo sam počela da kačim i sebe i ljudima se dopalo. Sve je počelo preko TikToka, a skoro sam otvorila i Instagram koje se isto bavi knjigama, ali je on više za estetiku, dakle lepe slike knjiga pošto više volim sadržaj u kom pričam nego u kom pišem zato mi više odgovara TikTok – kaže Mirjana Stefanović, buktokerka.

Društvene mreže uglavnom okupljaju mlade, ali Mirjanina publika niije jednolična.

– Ima stvarno dosta mlađe populacije, dece tinejdžera, a upoznala sam i par starijih osoba koje imaju decu i porodicu, ali vole da čitaju i gledaju snimke o tome – dodaje Mirjana.

Neke od naslova popularnih na Tiktoku se mogu naći samo preko interneta, ipak većina je dostupna i u našim knjižarama.

Već neko vreme popularni su „booktok“ odeljci u knjižarama, a oni nude knjige koje se promovišu na TikToku.

Šta će se naći na tim policama, odlučuje se tako što se prati šta se nalazi pod heštegom buktok. Samim tim, urednik ovih odeljaka je javnost, koju čini pretežno mlada publika, pa se na njima najčešće mogu naći ljubavni romani i naučna fantastika.

– „Dobili ste Sema“ je najnovije izdanje, ali vrlo traženo i u pitanju je srceparajuća priča o dvoje mladih, velika ljubav koja je naglo prekinuta i kasnije ih život spaja, dakle čini se kao životna priča u kojoj će se mnogi tinejdžeri i mladi pronaći – kaže Marija Bošnjaković, PR menadžerka Vulkan izdavaštva.

Često su ove knjige prevedene ili pisane na engleskom jeziku, što ne sprečava kupce da hrle ka ovim policama, a strani jezik čak nije i jedina prepreka koju su čitaoci spremni da preskoče.

– Mladi gotovo i ne pitaju za cenu, a ove knjige jesu malo skuplje, a uzimaju čak i oštećene primerke, to im ne smeta i to je lepo čuti – nastavlja Bošnjaković.

Nakon priča da su mladi nezainteresovani za čitanje, ponovo se na popularnim platformama promoviše upravo ovaj hobi, pa se na nekim sajtovima govori da TikTok daje gorivo čitalačkoj renesansi.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Istraživanje potvrdilo da zdrav način života može da spreči depresiju

Pixabay

Vođenje zdravog načina života dugo je povezivano sa fizičkim zdravljem, a nedavno istraživanje je potvrdilo da utiče i na mentalno, navodi agencija Sinhua.

Sedam faktora zdravog načina života, koji uključuju umerenu konzumaciju alkohola, zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, adekvatan san, uzdržavanje od pušenja, izbegavanje dugog sedenja i često održavanje kontakata sa drugima, povezani su sa manjim rizikom od depresije, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nature mental health.

Istraživanje je zajednički sproveo međunarodni tim naučnika sa više instituta, uključujući kineski Univerzitet Fudan i britanski Univerzitet Kembridž.

Tim je identifikovao sedam faktora zdravog načina života analizom podataka prikupljenih od gotovo 290.000 osoba iz velike biomedicinske baze podataka Ju-Kej Biobank, javlja Beta.

Prema nalazima istraživanja, među sedam faktora, spavanje od sedam do devet sati noću ima najznačajniji uticaj, budući da smanjuje rizik od depresije za 22%.

Odmah iza je uzdržavanje od pušenja, što smanjuje rizik za 20%, a zatim često održavanje kontakata sa drugima, koje smanjuje rizik za 18%.

Bavljenje redovnom fizičkom aktivnošću smanjuje rizik za 14%, kratka do umerena dužina sedenja za 13%, umereno konzumiranje alkohola za 11% i zdrava ishrana za 6%.

Istraživanje je takođe pokazalo da struktura mozga i imunometabolički i genetski mehanizmi mogu da objasne vezu između načina života i depresije.

Autori studije navode da „nalazi sugerišu da bi vođenje zdravog načina života moglo da pomogne u sprečavanju depresije“.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu