Connect with us

Ekonomija

Svetska dešavanja podižu cene hrane u Srbiji

Foto: Pexels

Hrana je u decembru za nekih 12 % bila skuplja u poređenju sa decembrom 2020., hleb i žitarice su u istom periodu poskupeli za 11,2 %, a veći rast cena od pekarskih proizvoda u tom periodu zabeležili su jedino meso, ulje i kafa i čaj.

Na rast cena uticao je nedostatak sirovina, poskupljenje transporta, goriva, i berzanske robe poput pšenice i drugih žitarica, a svoj maksimum cene namirnica su u Srbiji doživele prošle jeseni.

Tada je Vlada odlučila da usvoji Uredbu i ograniči cene osnovnih životnih namirnica – zamrzne ih na one cene od 15. novembra, kako bi osigurala da neće ići gore.

To je učinjeno za kristal šećer, ulje, mleko od 2,8 % mlečne masti, svinjski but, hleb „sava“ i brašno. Da li je ta odluka Vlade, koja je Uredbu koja ističe ovih dana produžila za još 90 dana i koliko pomogla potrošačima i da li su proizvođači drugih proizvoda od pšenice poput testenina i specijalnih vrsta hlebova i peciva povećanjem ostalih cena nadomestili gubitke zbog ovog ograničenja? Pekari kažu da nisu.

„Cene pekarskih i drugih proizvoda nisu se menjale u poslednjih mesec, dva, zato što je cena pšenice na svetskim berzama sada stabilna, nekih 31 do 32 dinara, tako je i kod nas. Tako da nije bilo drastičnih poskupljenja i pomeranja“, kaže za Danas Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije.

Što se, kako kaže, tiče Uredbe kojom su ograničene cene osnovnih životnih namirnica to je moralo da se uradi zbog bojazni da ne dođe do većeg povećanja. Cene su tada, ističe on, zamrznute na nivou od 15. novembra, kada su bile i najveće.

„Tada je i cena pšenice i brašna bila visoka, kao i svinjskog buta. Plašili smo se dalje eskalacije. Opet je dosta nepoznanica, jer ovo što se dešava između Rusije i Ukrajine, plašimo se da ne dođe do poremećaja na tržištu, jer je Rusija glavni izvor pšenice, ali i nafte za ove naše prostore, što bi dovelo i do poskupljenja transporta, samim tim i životnih namirnica“, napominje Pralica.

Uredba je produžena, kaže on, i to ne smeta nikome, a i dobar je način da se predupredi ukoliko dođe do nekih poremećaja na svetskom tržištu.

„Mislim da su i Robne rezerve dobile nalog od Vlade da napune kapacitete sa svim osnovnim životnim namirnicama, naftom, pšenicom, da toga bude dovoljno za slučaj da se nešto desi da budemo spremni“, naglašava Pralica.

Cene testenina su trenutno različite u zavisnosti od proizvođača i maloprodajnog lanca u kom se prodaju, tako da makarone Kikindskog mlina mogu da se kupe po ceni od 85 do 90 dinara, Danubiusove su od 80 do 90 dinara, cene testenine koju proizvodi Barilla su od 110 do 200 dinara za pakovanje od pola kilograma, a Divella i Del Castelo od 150 do 220 dinara.

Od domaćih proizvođača nismo dobili informaciju da li su i koliko menjali cene proizvoda, naročito otkad je usvojena Uredba kojom su ograničene cene nekolicine osnovnih životnih namirnica.

U Evropi cene testenina su skočile u novembru, jer je u Kanadi koja čini dve trećine svetske trgovine durum pšenicom bila upola lošija žetva nego godinu dana ranije.

Kako je tada Rojters preneo, evropski proizvođači pre svih Italija koja prednjači takođe su imali slabu žetvu.

Zbog svega toga cena durum pšenice je u novembru porasla na najviši nivo za 13 godina, dok je pad svetskih zaliha pao na najniži nivo u poslednjih šest godina.

Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Danas da organizacije koje se bave zaštitom potrošača nikada neće stati na kraj trgovcima i njihovim mahinacijama i njihovoj dovitljivosti jer oni sav svoj finansijski gubitak gledaju da nadomeste na drugi način i na mala vrata podižu cene.

„Da li tu ima ekonomske opravdanosti, nema je, jer čak u dva različita lanca nisu iste cene istih proizvoda, onda je sve jasno da tu nema neke zdrave ekonomske logike“, kaže Papović.

Oni, međutim, kako kaže, nisu zabeležili da su cene menjane drastičnije u poslednjih mesec ili dva.

„Nije bilo prijava i to je dobro, ali to se dešava konstantno“, napominje Papović, ocenjujući pritom da je ograničenje cena Uredbom za potrošače dosta značilo psihološki, što je u ovom trenutku „možda i najvažnije“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Goran Vesić: „Poziv francuskim kompanijama da učestvuju na tenderima“

Photo: Unsplash

Ekonoski odnosi Srbije i Francuske napredovali su u poslednjih nekoliko godina, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure, saopštilo je Ministarstvo.

Vesić je razgovarao sa francuskim ministrom zaduženim za spoljnu trgovinu, ekonomsku promociju i francuske državljane u inostranstvu Olivijeom Beštom o dodatnom unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Ističući da Srbiju i Francusku vežu višedecenijski dobri, prijateljski odnosi, politički i ekonomski, a da u Srbiji već uspešno posluje jedan broj francuskih kompanija, Vesić je podstio da su upravo kompanije iz Francuske angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji – izgradnji beogradskog metroa, postrojenja spalionice u Vinči, dok je Vansi koncesionar aerodroma „Nikola Tesla“.

Francuska agencija za razvoj u Srbiji učestvuje i u realizaciji projekta LIID, u okviru kojeg je opredeljeno više od 300 miliona dolara za razvoj lokalnih samouprava, a Srbija želi da postane i saobraćajno čvorište u regionu, ali i šire, naglasio je Vesić.

Vesić je pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure.

Ministar Bešt je rekao da francuske investicije u Srbiji ranije nisu bile u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje, zbog čega je predsednik Emanuel Makron 2019. godine formulisao Strategiju za Zapadni Balkan, u čijem je središtu upravo Srbija.

Bešt je rekao da oni žele da nastave saradnju u tom duhu i žele što brži pristup Srbije Evropskoj uniji.

On je naveo da postoji zaniteresovanost francuskih kompanija za ulaganja u oblasti avio-saobraćaja, i rekao da bi „Er Srbija“ mogla da bude važno vazdušno čvorište jugoistočne Evrope.

Vesić i Bešt su razgovarali i o mogućnostima za saradnju i ulaganja, kada je reč o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bešt je naglasio da svi zajednički projekti pomažu dalji razvoj Srbije, kako bi bila ključna zemlja u regionu, kada postane punopravni član Evropske unije.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu