Connect with us

Ekonomija

Stručnjaci ne očekuju skoro „smirivanje“ cena osnovnih životnih namirnica

Foto: Unsplash

Gotovo svi poljoprivredni proizvodi su tokom prošle godine poskupeli u odnosu na godinu ranije, u proseku su cene u novembru prošle u odnosu na isti mesec 2020. godine bile za 30,5 % veće, objavio je Republički zavod za statistiku.

Najviše je poskupelo povrće, čak 55,4 %, cene žitarica su u istom periodu skočile za gotovo 40 %, a industrijskog bilja za 37,5 %.

Gledano po proizvodima najviše je za godinu dana poskupeo krompir, čak 83 %, pšenica je bila za 42,7 %, a kukuruz za 39,4 % skuplji. Stoka i živina su poslednjeg novembra u odnosu na onaj iz 2020. bile za 20 % skuplje, jaja za 21,6 %, a najmanje poskupljenje bilo je kod mleka 5,1 %. U tom periodu, jedino je pojeftinilo voće i to za nepunih 17 %.

Ako se pogleda svih 11 meseci prošle godine u odnosu na isti period, od januara do novembra 2020. voće je poskupelo za 52,8 %. Krompir, kome je cena u novembru 2021. „eskplodirala“, gledano na godišnjem nivou je pojeftinio za 10 %, dok je nešto manje pojeftinjenje na godišnjem nivou bilo i kod stoke i živine. Međutim, sve ostalo je poskupelo, u proseku prvih 11 meseci 2021. sve je bilo za 20 % skuplje nego godinu dana ranije.

Agrarni analitičar Žarko Galetin kaže za Danas da su cene žitarica i uljarica bile na istorijskom rekordu tokom 2021., ali da taj trend rasta cena u prvi mah nisu pratile cene proizvoda u prodavnicama, pre svih mesa i prerađevina, mleka, šećera.

„Bilo je jasno da će vremenom i cene prerađivačkih proizvoda početi da rastu i to se i desilo krajem godine, što nije iznenađenje. Imali smo puno faktora, koji su taj rast podsticali, od inflacije na svetskom nivou, do rasta cene energenata, ali i problema u logistici, transportu. Kada se dese takve tektonske promene na tržištu hrane, onda se ne može očekivati da će te cene preko noći padati. Ono što generalno možemo da očekujemo u prvoj polovini 2022. je da će te cene ostati na visokom nivou, mislim da će talas poskupljenja trajati najmanje do polovine sledeće godine“, kaže Galetin i dodaje da neke prognoze FAO i UN idu u pravcu da nije isključeno da hrana još poskupi.

Kako će posle biti, ističe Galetin, zavisiće dosta od situacije na globalnom nivou, pre svega zdravstvene.

„Prošle godine u svetu imali smo svetski rekord u ukupnom prinosu kukuruza, soje i suncokreta. Nije logično kada tri kulture imaju rekordne prinose, i kada postoje rekordne petogodišnje zalihe u svetu, da imamo takav rast cena. Po logici stvari kada imate takve prinose, cena bi trebalo da bude niža, ali nije“, napominje on.

Galetin kaže da sve ovo govori da su neki krupni pokretači morali uticati na rast cena čim taj tržišni faktor, koji bi trebalo da bude najjači indikator kakve će cene biti to nije mogao da promeni. Ta okolnost, kako kaže, ide na ruku onima koji imaju resurse kada se radi o primarnim poljoprivrednim proizvodima, a Srbija ih ima.

„Srbija ima suficit u bilansima, a države koje imaju resurse bi mogle da „uhvate“ dobru cenu i profitiraju. Mi smo prošle godine imali dobru situaciju, što se tiče pšenice, kukuruz, soja i sunckret su podbacili, ali imali smo dobar izvozni rezultat od nekih pet milijardi dolara“, naglašava Galetin.

Cene hrane neće pasti, napominje on, čak i da imamo rekordne prinose u 2022., jer berzanske robe su takve da se cena diktira na svetskom nivou. Druga stvar je, ističe, kako državna politika zaštite potrošača može da utiče.

„Trenutno imamo zamrznute cene pojedinih proizvoda, ali to je kratkog daha, može u prvi mah da zaustavi neki cenovni rast, ali na duži rok te mere nisu održive, niti država ima taj kapacitet“, ističe Galetin.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Goran Vesić: „Poziv francuskim kompanijama da učestvuju na tenderima“

Photo: Unsplash

Ekonoski odnosi Srbije i Francuske napredovali su u poslednjih nekoliko godina, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure, saopštilo je Ministarstvo.

Vesić je razgovarao sa francuskim ministrom zaduženim za spoljnu trgovinu, ekonomsku promociju i francuske državljane u inostranstvu Olivijeom Beštom o dodatnom unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Ističući da Srbiju i Francusku vežu višedecenijski dobri, prijateljski odnosi, politički i ekonomski, a da u Srbiji već uspešno posluje jedan broj francuskih kompanija, Vesić je podstio da su upravo kompanije iz Francuske angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji – izgradnji beogradskog metroa, postrojenja spalionice u Vinči, dok je Vansi koncesionar aerodroma „Nikola Tesla“.

Francuska agencija za razvoj u Srbiji učestvuje i u realizaciji projekta LIID, u okviru kojeg je opredeljeno više od 300 miliona dolara za razvoj lokalnih samouprava, a Srbija želi da postane i saobraćajno čvorište u regionu, ali i šire, naglasio je Vesić.

Vesić je pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure.

Ministar Bešt je rekao da francuske investicije u Srbiji ranije nisu bile u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje, zbog čega je predsednik Emanuel Makron 2019. godine formulisao Strategiju za Zapadni Balkan, u čijem je središtu upravo Srbija.

Bešt je rekao da oni žele da nastave saradnju u tom duhu i žele što brži pristup Srbije Evropskoj uniji.

On je naveo da postoji zaniteresovanost francuskih kompanija za ulaganja u oblasti avio-saobraćaja, i rekao da bi „Er Srbija“ mogla da bude važno vazdušno čvorište jugoistočne Evrope.

Vesić i Bešt su razgovarali i o mogućnostima za saradnju i ulaganja, kada je reč o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bešt je naglasio da svi zajednički projekti pomažu dalji razvoj Srbije, kako bi bila ključna zemlja u regionu, kada postane punopravni član Evropske unije.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu