Connect with us

Filmovi

„Strahinja Banović“ i „Sladoled“ prikazani u Vašingtonu

Foto: Maja Medić

Publika u Vašingtonu u petak je imala priliku da vidi dva srpska filma – “Strahinja Banović” i “Sladoled”.

Njihovo prikazivanje upriličeno je uoči velikog skupa srpske dijaspore, prvog nakon više od dve decenije.

Zahvaljujući Ambasadi Srbije i pred publikom u Vašingtonu bio je, najbolji srpski film u 2022. – “Strahinja Banović”, a to ostvarenje reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića, ovenčano je sa više od 25 nagrada osvojenih na festivalima širom sveta.

Pored Arsenijevićeve višestruko nagrađivane ljubavne priče inspirisane srpskom epskom pesmom „Banović Strahinja“, smeštenom u kontekst savremene izbegličke krize, publika je videla i kratkometražni film “Sladoled” čiji je reditelj Stiv (Svetozar) Spremo.

lj.z. 

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

„Zvezde u podne“ od danas u bioskopima

Foto: Promo

Film „Zvezde u podne“ koji je prikazan na 51. FEST-u, naći će se od danas na platnu bioskopa.

Godina 2022. bila je uspešna za istaknutu rediteljku Kler Deni (Claire Denis). Njeno ostvarenje „Zvezde u podne“ (Stars at Noon) snimljeno prema motivima romanu američkog pisca Denisa Džonsona, koje je prikazano na nedavno završenom 51. FEST-u, a koje je svoju svetsku premijeru imalo na filmskom festivalu u Kanu gde je i ovenčano Gran prix nagradom, naći će se na repertoaru domaćih bioskopa od sutra, 16. marta.

Popularni glumci mlađe generacije Margaret Kvoli (Margaret Qualley) i Džo Alvin (Joe Alwyn) našli su se kao glavni akteri u priči  o mladoj američkoj novinarki zaglavljenoj u današnjoj Nikaragvi koja se zaljubljuje u misterioznog Britanca koji se čini kao njena najbolja šansa za bekstvom. Međutim, ona ubrzo shvata da bi on mogao biti u većoj opasnosti od nje sama.

„Kao i u knjizi, žele sam da prikažem slučajan susret koji prerasta u ljubav, veliku privlačnost koja proždire i zaslepljuje“ istakla je rediteljka.

Radnja filma „Zvezde u podne“ smeštena je u savremeno doba, u Nikaragvi, a mesto snimanja filma bila je zemlja Panama.

Da je 2022. godina bila učinkovita za francusku rediteljku Kler Deni govori i nagrada Srebrni medved za najbolju režiju na prošlogodišnjem Berlinalu koja je pripala Deni za film „Mač sa dve oštrice“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu