Connect with us

Aktuelno

Stigao novi kralj električnih automobila – Prvi Rolls-Royce na struju ima tri tone (VIDEO)

(Foto: Screenshot/YouTube/Rolls-Royce Motor Cars)

Rolls-Royce ulazak na tržište električnih automobila radi na sebi svojstven način. Oni to jednostavno mogu priuštiti, odnosno mogu biti sigurni da će od svojih poklonika lako izvući par stotina hiljada evra za ogroman električni kupe od nepune tri tone.

Konkretno, Spectre teži 2.975 kg, što ga trenutno čini jednim od najtežih produkcijskih automobila na tržištu. Naravno, Spectre nije mali auto, pa razmak između osovina iznosi čak 3.210 mm.

Noseća konstrukcija je aluminijumska, ali teret ogromne baterije nije moguće sakriti.

Baterija mase 700 kg je fini balast u podu vozila, a sa kapacitetom većim od 100 kWh omogućava autonomiju u vožnji od solidnih 520 km, po WLTP-u.

Električni pogon proizvodi 585 KS i 900 Nm, što očigledno u RR-u smatraju dovoljnim za zadovoljenje apetita budućih vlasnika, ali i nekih osnovnih standarda marke.

Uostalom, kompaniji struja nije strana jer je Čarls Rols još prije više od 120 godina razmišljao o električnom automobilu. Te 1900. godine kupio je električno vozilo i ostao opčinjen osjećajem u vožnji lišenom buke, vibracija i smrada.

Na papiru do 100 km/č stiže za 4,5 sekundi, ali to je u automobilu ovog kalibra zaista manje bitno. Da, Spectre jeste brz, ali treba ga doživjeti više poput drumske verzije neke luksuzne jahte, baš kao što asocira izgled zadnjeg dijela automobila.

Na dizajn ne treba trošiti riječi. Dovoljno je reći – čista klasika, ali i nikad šira prednja maska sa LED osvjetljenjima.
I da, svjetla su dvostruka, gdje su dnevna izuzetno tanka, a glavna skrivena ispod njih.

Spomenimo još dve posebnosti. Prva je da je slavna statua „Spirit of Ecstasy“ doterana kako bi izgledala dinamičnije, modernije, pa i sportskije.

Druga je da je Spectre prvi Rolls-Royce nakon gotovo 100 godina koji se standardno vozi na 23-inčnim točkovima.
Što se tiče cijene, ona bi trebalo da bude negde između Cullinana i Phantoma, pa bi 380.000 EUR za start bila realna procena, prenosi B92.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Preminula poznata voditeljka!

Pixabay

Najprepoznatljivije televizijsko lice, Silvija Luks, izgubila je životnu bitku, prenosi Hrvatsko novinarsko društvo.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri bila je novinarka, urednica, voditeljka, a obavljala je i razne čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji. Pripada kategoriji televizijskih radnika za koje se s pravom može reći da su bili doajeni novinarstva.

Silvija Luks rođena je 1944. u Sremskoj Mitrovici, a klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu, prenosi Jutarnji list.

Od rane mladosti zanima je javni nastup te je kao studentkinja učestvovala na takmičenju u govorništvu u Beogradu na kojem je i pobedila. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Zagrebačkog univerziteta (1973.), a nastavila je školovanje u Parizu gde je na Sorboni tekla i diplomu postdiplomskih studija.

U međuvremenu, sve vreme se bavi i novinarstvom u kojem je aktivna još od srednje škole. Već s 20 godina je na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljka, a potom prelazi na Televiziju Zagreb.

Sedamdesetih godina je dopisnica iz Angole, potom kao autorka učestvuje u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput Ekran na ekranu, Kultura src, Moja zemlja i dr.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu