Connect with us

Politika

Status Skupštine Kosova unapređen sa položaja posmatrača na status pridruženog člana APF

Foto: Unsplash

Generalna Skupština Parlamentarne Skupštine Frankofonije (APF) jednoglasno je potvrdila odluku da se status Skupštine Kosova unapredi sa položaja posmatrača na status pridruženog člana, saopšteno je iz Prištine.

Iz kosovske Skupštine naveli su da je odluka doneta na 47. sednici APF, održanoj u Kigaliju, Ruanda, prenosi KoSSev.

Posle ove odluke, stalna delegacija Skupštine pri APF, pored učešća i mogućnosti govora, uživaće i pravo glasa pri usvajanju dokumenata ove Skupštine, kao i ostali članovi, te ujedno broj drugih rezervisanih prava za pridružene članove, dodaje se u saopštenju.

Iz Skupštine preciziraju da će unapređenje statusa Skupštine Kosova doprineti razvoju novih projekata saradnje sa institucijama, partnerima, zemljama, parlamentima i vladama članica Frankofonije.

Na sajtu Parlamentarne Skupštine Frankofonije i dalje se navodi da Kosovo ima status posmatrača, piše KoSSev, podsećajući da je Kosovo 2014. godine dobilo status posmatrača u toj organizaciji.

Parlamentarna Skupština Frankofonije ima 56 članova, 15 pridruženih članova i 19 posmatrača, navodi se na sajtu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu