Šta se događa kada pijemo kafu na „prazan“ želudac?
Većina ljudi pije kafu na prazan stomak, obično pre doručka, što može da utiče na zdravlje
Međutim, dobra vest je da ispijanje kafe na prazan želudac samo po sebi nije loše za nas, a naš želudac obično može da se prilagoditi kako bi se zaštitio. Međutim, to može uzrokovati određenu nelagodu.
Mnogo je dobrobiti povezanih s konzumacijom kafe kada je u pitanju gastrointestinalni trakt. Ovo piće se ocrnjuje zbog kofeina koji sadrži i zato što je sada dosta zašećereno, ali se u medicini koristi vekovima, kaže gastroenterološkinja dr Sunana Sohi za HuffPost.
Kofein povećava kiselost u želucu
Dr Sohi objašnjava da kafa utiče na nivoe želudačne kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki ljudi mogu da se suoče s problemima, primera radi sa dispepsijom, što je u osnovi probavna smetnja, koja se može lako rešiti izbegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šoljici kafe uz neku hranu.
Gastroenterološkinja dr Suprija Rao navodi: Kofein podstiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline.
Iako ovo jedinjenje pomaže u pokretanju procesa probave, takođe povećava kiselost u želucu. Osim toga, fenoli, jedinjenja koja se nalaze u kafi, takođe doprinose nivoima kiselosti u crevima.
Kafa ima pH vrednost od otprilike pet, dok naša želudačna kiselina ima pH od otprilike dva, što želudačnu kiselinu čini još kiselijom, pojašnjava dr Rao.
Kao rezultat toga, naš želudac bi trebao da može da podnese kiselinu koju uzrokuje ispijanje kafe.
Previsoka kiselost nije nužno problem
Međutim, sve zavisi od pacijenta, kaže dr Sohi.
Sve što jedete uzrokuje proizvodnju želudačne kiseline. Dakle, ako se osećate naduto ili imate bolove u gornjem delu stomaka i mučninu nakon što ste popili kafu na prazan želudac, verovatno znači da imate problema s tim, rekla je.
Dr Rao se slaže: Nije nužno da je previsoka kiselost problem, jer želudac to može da podnese i zapravo ima puno sluzi u njemu koja ga štiti. Više se radi o tome da vaš jednjak ne može izdržati takvu vrstu oštećenja kiselinom. Neće vam se dogoditi ništa opasno, ali možete se osećati neugodno.
Ispijanje kafe na prazan želudac povećava proizvodnju želudačne kiseline. Veći nivoi tečnosti ne uzrokuju nikakve probleme mnogim ljudima, ali kod nekih mogu uzrokovati nelagodu.
Ako spadate u drugu grupu pojedinaca, ali se ne možete odvojiti od ovog napitka s kofeinom, pokušajte da ga pijete uz obrok.
https://izprveruke.rs/cetiri-namirnice-koje-neverovatno-snizavaju-krvni-pritisak/