Šta se dešava u organizmu ako jedete 6 suvih šljiva dnevno
Kako starimo, tako se i naš organizam menja, pa je ponekad potrebno poboljšati zdravlje pomoću ishrane i fizičke aktivnosti. U zrelijim godinama kosti postaju krhkije, dolazi do bržeg starenja kostiju, pa je bitno da na određene sastojke u ishrani obratite pažnju.
Tokom detinjstva gotovo svi smo pili što više mleka koje je prepuno kalcijuma i podržava zdravlje kostiju, međutim, u starijem dobu lekari savetuju konzumiranje suvih šljiva.
Stručnjak za ishranu Loren Manaker kaže da posebnu pažnju treba da obratite na vitamin K, magenizijum, kalijum i bor. Ona takođe savetuje da u svoje napitke uključite suve šljive kako biste sprečili starenje kostiju.
– Podaci pokazuju da adekvatan vitamin K može povećati mineralnu gustinu kostiju, a kalijum može smanjiti gubitak kalcijuma iz kostiju. Suve šljive sadrže i fenolna jedinjenja koja mogu blokirati resorpciju kostiju i podržati njihovu izgradnju – kaže ona.
U studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition, žene u postmenopauzi koje su jele 50 grama suvih šljiva svaki dan (otprilike 5, 6 komada) imale su značajno povećanje mineralne gustine kostiju u poređenju sa onima koje nisu jele ovo voće. One dame koje su jele suve šljive takođe su doživele značajno smanjenje serumskih nivoa markera metabolizma kostiju.