Connect with us

Magazin

Šta čovek vidi kad umire? – Naučnici došli do novih saznanja

Pixabay

Prvi put u istoriji, naučnici su snimili aktivnost umirućeg ljudskog mozga, otkrivši da pokazuje iste obrasce kao i tokom sna, pamćenja i meditacije, otkrila je nova studija.

Nalazi objavljeni u časopisu „Frontijers in ejdžing neurosajens“ pokazuju snimak moždane aktivnosti osamdesetsedmogodišnjeg pacijenta koji je bio povezan na aparat za elektroencefalografiju (EEG) radi otkrivanja napada usled nekontrolisane moždane aktivnosti, prilikom čega je pacijent iznenada dobio srčani udar i preminuo.

U studiji je opisano da je poslednjih 900 sekundi moždane aktivnosti u vreme pacijentove smrti slično „prisećanju na život“.

Iskustvo, koje se poredi sa onim u momentima bliskim smrti, potencijalno odgovara na pitanje o moždanoj aktivnosti u tim trenucima, što je zbunilo neuronaučnike.

„Kroz stvaranje oscilacija koje su uključene u vraćanje memorije, mozak možda reprodukuje poslednje podsećanje na važne životne događaje neposredno pre naše smrti“, navodi neurohirurg sa Univerziteta Luisvil u SAD Ajmal Zemar, koji je organizovao studiju.

Istraživači su naveli da bi otkriće moglo da znači da mozak ostaje aktivan i koordinisan dok čovek umire, pa čak i nakon smrti.

Zemar tvrdi da ovi nalazi osporavaju ljudsko razumevanje u vezi sa tim kada se život zaista završava i otvaraju važna kasnija pitanja, poput onih u vezi sa vremenom doniranja organa.

Iako je to prva studija koja ispituje živu moždanu aktivnost umirućeg čoveka, ona je usledila nakon sličnih nalaza u oscilacijama uočenim kod pacova koji su držani u kontrolisanom okruženju.

Pošto je pacijent čiji je mozak sniman ranije pretrpeo povrede mozga, istraživači prihvataju da su podaci komplikovani, a Zemar planira da „sprovede dalju istragu kako bi potvrdio svoju početnu studiju“.

„Nešto što možemo da naučimo iz ovog istraživanja jeste – iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas ostave, njihov mozak, možda, ponavlja neke od najlepših trenutaka koje su doživeli u životu“, navodi Zemar, pružajući nadu ožalošćenim porodicama umrlih.

 

(B.I)

Ova optička iluzija zbunila je društvene mreže – koje brojeve vi vidite?

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Ne, to nije kafa: Stručnjak otkriva koji napitak uništava vaš san!

Photo: Unsplash

Postoji mnogo različitih uzroka za poteškoće sa spavanjem ili nesanicu – stres, anksioznost i depresija ili toplota, ali retko ko pomisli da mu smeta hrana ili piće, koju konzumira u toku dana.

Dobro je poznato da kofein može da vas drži budnim i da može ostati u vašem sistemu do 10 sati.

Ali postoji još jedan popularan napitak, koji bi vas mogao sprečiti da odspavate preko potrebnih 7 do 9 sati – i to nije dobra vest za one koji vole da se provode do kasno u noć.

Prema rečima specijaliste za spavanje Džejmsa Higinsa, alkohol može imati „značajan uticaj“ na kvalitet vašeg sna.

„Konzumiranje alkohola može imati značajan uticaj na kvalitet vašeg sna, jer ometa vaš ciklus spavanja, posebno brze pokrete očiju (REM) i faze dubokog sna. Prvo, alkohol može da potisne REM u ranim delovima noći, što dovodi do poremećenog sna u drugoj polovini dok telo pokušava da to nadoknadi“, kaže Džejms.

„Održavajući prirodnu trezvenost, omogućavate svom telu da prirodno kruži kroz količinu REM sna koja mu je potrebna, što je ključno za poboljšano pamćenje, učenje i regulaciju raspoloženja. Pored toga, alkohol takođe može da prekine dubok san (faze 3 i 4), što je faza sna koja najviše obnavlja i koja pomaže poboljšanju vašeg fizičkog blagostanja i imunološkog sistema.“

Jedan od razloga mamurluka je upravo poremećen san. Džejms je nastavio:

„Korišćenje alkohola takođe može da poremeti vaše obrasce spavanja iz više razloga. Prvo, najverovatnije će vam trebati češće odlazak u toalet tokom noći. Vaše telo takođe može izgubiti sposobnost da reguliše svoju temperaturu, što dovodi do noćnog znojenja i pregrevanja. Uzdržavanje od alkohola će obezbediti da vaš san bude miran i regulisan“.

NHS savetuje da ne razmišljate o više od 14 jedinica alkohola nedeljno na redovnoj osnovi. Ako pijete čak 14 jedinica nedeljno, trebalo bi da ih rasporedite na tri dana ili više.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu