Connect with us

Aktuelno

Srušio se most u Mrčajevcima; Spasojević: Sve snage usmerene na evakuaciju i spasavanje ljudskih života

Printskrin Telegram

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je zbog poplava u opštinama i gradovima Srbije proglašena 51 vanredna situacija.

Iz MUP-a navode da je u petak oko 20 časova zbog poplava izvršena evakuacija 60 lica u naselju Mala Guba u Prokuplju, a da je od jutros evakuisano ukupno 142 lica na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja,Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca.

Od ponoći je evakuisano ukupno 217 lica.

Puzović: U Smederevskoj Palanci stabilno, najveći problem bujična izlivanja

Direktor JP Srbijavode Goran Puzović izjavio je danas da je poplavni talas koji je u toku noći prošao kroz Raču i Smederevsku Palanku ide prema Velikoj Plani i Moravi, i da je u koordinaciji sa lokalnom samoupravom, osigurano da to područje bude stabilno.

“Najteža situacija trenutno je na reci Toplici, područje Prokuplja i Doljevca, gde smo prošle noći branili područje. Zahvaljujući dobroj komunikaciji sa opštinom Doljevac, odradili smo ono što je faktički bilo nemoguće, zaštitili smo najveći deo naselja Šalinac koje je nekoliko puta plavljeno vodom, kao i gerijatrijski dom u Doljevcu, koji je do sada bio plavljen nekoliko puta, dakle držimo tu liniju“, rekao je Puzović za Tanjug.

On je dodao da je specifično da nivo Toplice, koja je bujična reka, ne pada poslednjih 15 sati.

Proglašeno stanje prirodne nesreće u Tuzlanskom kantonu i više opština

Zbog obilnih padavina i posledica koje su izazvale, na području Tuzlanskog kanona i opština Čelić, Sapna, Kalesija i Teočak proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Iz Federalne uprave civilne zaštite navode da je u opštini Kladanj usled naglih padavina došlo do povećanja vodostaja reka Drinjače i Ujča, kao i izlivanja lokalnih potoka, zbog čega su narušena gradilišta koja se nalaze u samom koritu i blizu korita reke Drinjače, prenela je Srna.

Došlo je i do ugrožavanja putnih komunikacija odronima, nanosima šlјunka i kamena na puteve, te odnošenje nasipnog materijala sa branika, kao i plavlјenje polјoprivrednog zemlјišta.
Predsednik opštine Lazarevac: Stanje se stabilizuje, Kolubara u koritu

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević danas je izjavio da se stanje u mesnim zajednicama u toj opštini, koji su prethodnog dana i u toku noći bile u problematičnom stanju zbog izlivanja vodotokova, pre svega reka Turija i Peštan, sada stabilizuje.

“Mislim na šest mesnih zajednica, imali smo u toku noći porast reke Turije gde ona prolazi kroz mesnu zajednicu Sokolovo, gde je došlo do izlivanja i obustave saobraćaja prema celoj toj mesnoj zajednici i ostalim delovima, prema opštini Barajevo i mesnoj zajednici Arnajevo“, rekao je Stević za Tanjug.

On je dodao da su tokom jutra ‘počele da se izlivaju takozvane crne vode u mesnoj zajednici Veliki Crljeni, gde je upućen jedan bager i gde će biti na raspolaganju celokupna mehanizacija.

IMG_0273

 

Vesić obišao srušeni most kod Čačka

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas lokaciju gde se jutros usled velike količine vode koja se slila u Zapadnu Moravu došlo je do pucanja mosta koji je spajao čačanska sela Mrčajevce i Slatinu i koji je za saobraćaj zabranjen od novembra prošle godine.

Vesić je istakao da je opštinama dat nalog kako da postupaju u vezi sa visećim mostovima, da je konačno uspostavljen red i da se zna tačno kakvo je stanje sa kojim visećim mostom.

„Nažalost, naša infrastruktura nije idealna jer u nju nije ništa ulagano decenijama, ne možete za pet, deset, dvadeset godina popraviti nešto u šta nije ulagano mnogo decenija. Ono što je još veći problem i na čemu ću insistirati kao ministar jeste da se donese zakon o održavanju mostova. Mi smo zemlja u kojoj kad se izgradi infrastruktura nju niko više ne odražava, osim ako nije na nekom putu, pa onda to održavaju recimo ‘Putevi Srbije“, rekao je Vesić.

Predsednik opštine Aranđelovac: Palo oko 100 litara kiše po metru kvadratnom

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović izjavio je danas da je prethodnog dana i u toku noći palo oko 100 litara kiše po metru kvadratnom u tom gradu, što je dovelo do toga da kiša ujutru dođe do pragova kuća Aranđelovčana, a da u toku dana bujice počnu da ulaze u kuće.

On je za Tanjug istakao da je na teritoriji čitave opštine Aranđelovac proglašeno vanredno stanje.

“Najvažnije je da nije bilo povređenih i žrtava, i ovom prilikom moram da se zahvalim vatrogasno-spasilačkim jedinicama, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje su u od ranog jutra evakuisali veliki broj naših sugrađana“, rekao je Radović i dodao da je u bujicama bio zarobljen jedan autobus, ali da su vatrogasci uspeli da evakuišu sve putnike iz njega.

Kod Suve Reke zbog odrona saobraćaj se odvija naizmenično

Na putu Svođe – Vlasina Okruglica kod mesta Sastav Reka usled odrona saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila, saopštili je danas JP „Putevi Srbije“.

Saobraćaj je nakon obustave zbog izlivanja reka normalizovan na putu  Debeli Lug – Jasikovo, na km 38+500, kao i na putu  Kuršumlija (Markoviće) – Kuršumlijska banja.

Srušeni most u Mrčajevcima zbog ranijih oštećenja bio zabranjen za saobraćaj

Po odluci Gradske uprave za urbanizam grada Čačka korišćenje mosta koji se jutros urušio, a koji spaja  sela Mrčajevci i Slatina preko Zapadne Morave, zabranjeno je  još od novembra 2022. godine.

Kako je navedeno u rešenju Gradske uprave Čačak u koje je Tanjug imao uvid, zbog postojećeg oštećenja na konstrukciji mosta zabranjeno je njegovo korišćenje za prelazak teretnim vozilima.

Meštani su ga ipak koristili jer je on najkraća veza između dva sela Mrčajevci i Slatina, ali u trenutku rušenja na mostu nije bilo nikoga.

Pripadnici  MUP-a angažovani na otklanjanju posledica poplava

U toku noći pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na crpljenju vode u Boru u naselju Savača, u mestu Šarlinac u opštini Doljevac iz podruma Gerentološkog centra i u Jagodini na lokaciji nove industriske zone, saopštio je danas MUP.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani i na  evakuaciji životinja iz poplavljene štale u Grockoj, kao i na
preventivnivnom obilasku svih kritičnih vodotokova na teritoriji cele Srbije.

Sinoć u 21.00 časova u mestu Mirosaljci bb, GO Lazarevac, Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije MUP evakuisao je jednu osobu koja je upala u reku Turija.
Usled izlivanja reke Toplice, sinoć oko 23 časova Crveni krst Doljevac evakuisao je 33 osobe iz sela Šarlinac i Šainovac i oni su smešteni u Domu kulture u mestu Šarlinac.
Spasojević: Sve snage usmerene na evakuaciju i spasavanje ljudskih života

Načelnik odeljenja u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Milorad Spasojević izjavio je danas da je velika teriotirija Srbije zahvaćena poplavama i da su sve snage usmerene na spasavanje ljudskih života.

„Samo u jučerašnjem danu imali smo preko 217 uspešnih evakuacija naših građana, a to je do sada ukupno skoro 295 evakuacija od 26. maja kada su nepogode počele da nas prate“, rekao je Spasojević.

On je dodao da je prioritet da se svi evakuišu i spasu i odvedu na sigurno.

Stefan Tomić: Situacija u Čačku stabilna budući da kiša već neko vreme ne pada

Član civilne zaštite Čačka Stefan Tomić izjavio je danas da je situacija u tom gradu za sada stabilna budući da kiša već neko vreme ne pada.

„Od juče popodne smo ovde i iz Moravca ispumpavamo vodu u Zapadnu Moravu kako bismo zaštitili meštane koji ovde žive u naselju Suva Morava“, rekao je Tomić.

On je dodao da je situacija za sada stabilna budući da kiša već neko vreme ne pada.

Srušio se most u Mrčajevcima kod Čačka

Most koji spaja sela Mrčajevci i Slatina preko Zapadne Morave kod Čačka srušio se jutros.

U trenutku rušenja na mostu nije bilo nikoga, a most je već bio oštećen  u poplavama i preko njega je bio zabranjen saobraćaj, javlja reporter Tanjuga.

Meštani su taj most ipak koristili jer je on najkraća veza između dva sela, a alternativni put je dug 40 kilometara.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Berlin se bez zida vraća u DDR – Za samce samo mali stan

My home

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi zakon o najmu stanova, koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći da iznajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Pre skoro dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu. Strogi propisi na tržištu stanova trebalo bi da u budućnosti obezbede više stambenog prostora i pristupačne cene najma u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, objavio je Fenix magazin.

Uprkos svim kritikama, projekat je sada i zvanično prihvaćen. Samci u Berlinu će u budućnosti imoći da se useljavaju samo u male jednosobne stanove. Samo parovi s decom će smeti da iznajmljuju ​​stanove s više soba.

– Pri najmu i prenajamu obezbeđuje se odgovarajuća srazmera veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio – piše u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Nejasne smernice

Na pitanje nemačkog lista „B.Z.-a“ šta tačno znači „odgovarajuća srazmera“, gradska uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove useliti porodice, a mali stanovi će biti rezervisani za samce.

Međutim, šta je tačno veliki a šta mali stan, nije navedeno.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu