Povežite se sa nama

Ekonomija

Srbiju za prvih 10 meseci posetilo 2,2 miliona turista

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

U prvih deset meseci ove godine Srbiju je posetilo gotovo 2,2 miliona turista, što je rast u odnosu na isti period prošle godine od 34,5 %.

Od tog broja 1,4 miliona su domaći gosti, više od 719.000 turista je došlo iz inostranstva, a ostvareno je više od sedam miliona noćenja što je rast od nepunih 27 %, pokazuju podaci RZS. Upravo isto toliki rast broja gostiju zabaležen je u oktobru u odnosu na isti mesec prošle godine.

Gledano po mestu boravka gotovo sve vrste turističkih mesta, od velikih gradova, preko banja do planina beležile su rast, u Beogradu i Novom Sadu on je bio od 66 do 69 %, u banjskim mestima je rast bio 23,4 %.

Za prvih 10 meseci najposećenija banja je bila Vrnjačka Banja sa više od 236.000 gostiju, što je rast od 19,5 %, nepunih 149.000 turista posetilo je Sokobanju, što je za 25,8 % više.

Pojedine banje, poput Mataruške imale su drastičan rast, ako se pogledaju procenti od čak 360 %, iako je za deset meseci ova banja ugostila svega 444 gosta. Rast od 125 odsto za prvih 10 meseci ove godine zabaležila je Banja Rusanda, dok su blagi pad broja turista imali u Gornjoj Trepči i Prolom banji, ali i nešto veći pad u Gamzigradskoj, Sijarinskoj, Ribarskoj i Selters.

Na planinama je od početka godine bilo 470.000 gostiju, više od trećine na Zlatiboru, koji beleži porast broja gostiju, baš kao i Tara, Rudnik, Mokra Gora, Zlatar. Blagi pad broja gostiju za 10 meseci 2021. imao je Kopaonik, svega 0,1 %, nešto veći pad bio je na Divčibarama i Staroj planini, gde je bilo za 21,5 % manje gostiju.

Najviše stranih gostiju došlo je iz Bosne i Hercegovine, više od 84.000, iz Rusije ih je za 10 meseci u našoj zemlji bilo više od 50.000, nešto malo manje je bilo turista iz Nemačke i Crne Gore.

Iz mnogo zemalja beležimo rast broja gostiju veći od 100 %, Austrija, Belgija, Nemačka, Luksemburg, Mađarska, Poljska, Severna Makedonija, Holandija, Češka, SAD.

Međutim, iz pojedinih država rast je bio još veći – za 322 % više gostiju je bilo iz Brazila i 313 % više iz Ukrajine u prvih deset meseci ove u odnosu na isti period prošle godine.

Pad broja gostiju u ovoj godini beleže turisti iz Bugarske, Grčke, Kine i Izraela, odakle je u Srbiju došlo za 40 % manje gostiju nego prošle godine.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Dušan Nikezić: „Za stanje u EPS-u krivi Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Predsednik resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović da su krivi za raspad sistema u Elektroprivredi Srbije (EPS) 11. decembra 2021. godine.

„Aleksandar Vučić je, uz vas, najodgovorniji za slom EPS-a, jer je on lično doveo Miću Grčića (bivši v.d. direktor EPS-a) i držao ga tamo sve ove godine da bi izvlačio pare preko partijskih firmi, obezbeđivao glasove i zapošljavao partijske kadrove“, naveo je Nikezić, obraćajući se Mihajlović u saopštenju za javnost.

Dodao je da mu je drago što se ministarka Mihajlović ohrabrila da kaže da EPS vode nestručni partijski kadrovi.

„Drago mi je što ste se ohrabrili i priznali da EPS vode nestručni partijski kadrovi, da nema strategiju, da falsifikuje izveštaje, da problem sa ugljem traje godinama i da pad sistema nije proizvod bilo kakve Vučićeve ‘savršene oluje’, već višegodišnjeg javašluka, nerada i isisavanja novca“, naveo je Nikezić.

Dodao je da EPS danas za milijardu evra uvozi struju po najvećoj ceni u istoriji, umesto da izvozi i zarađuje ekstraprofit, kao sve evropske energetske kompanije.

Time je, kako je rekao, ozbiljno ugrožena nacionalna bezbednost Srbije.

Zato u krivičnoj prijavi, koje je podnelo resorno ministarstvo, prema njegovim rečima, „na prvom mestu mora biti Aleksandar Vučić, pa tek onda Zorana Mihajlović, Mića Grčić i svi ostali u lancu odlučivanja“.

I. S.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dash restoran

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu