Connect with us

Crna Gora

Srbija ustupa Crnoj Gori na korišćenje licence za platformu za e-fakture

Photo: Unsplash

Ministari finansija Srbije i Crne Gore Siniša Mali i Aleksandar Damjanović potpisali su Ugovor o ustupanju na korišćenje licence za centralizovanu platformu za slanje, prijem, upravljanje i čuvanje elektronskih faktura pravnih lica i preduzetnika.

Vlada Srbije će ustupiti na korišćenje Vladi Crne Gore softverske licence za platformu za e-fakturu na period od tri godine, bez naknade.
Mali je naveo da je ponosan što je Srbija među pionirima u uvođenju sistema elektronskih faktura, ne samo u regionu, već i u Evropi, zbog čega su iskustva i znanja Srbije u toj oblasti izuzetno važna i korisna za druge države.

On je istakao da sistem elektronskih faktura ubrzava proces rada i poslovanja, obezbeđuje veću pravnu sigurnost svim poslovnim subjektima kada je reč o dostavljanju i primanju faktura, kao i njihovo bolje čuvanje.

Mali je predočio i da novi sistem treba da doprinese mnogo bržem povraćaju poreza na dodatnu vrednost (PDV), što je bio jedan od zahteva privrede.

On je naveo da je kroz srpski sistem elektronskih faktura prošlo više od 103 miliona e-faktura, a u sistemu se trenutno nalazi 10.786 korisnika javnih sredstava i 211.445 privrednih subjekata.

„Sistem dobro funkcioniše i to je, uz sistem e-fiskalizacije, jedna od najvažnijih reformi koje smo u prethodnom periodu sproveli, a koja doprinosi poboljšanju privrednog ambijenta“, naglasio je Mali.

Damjanović se zahvalio Malom na podršci i istakao da će uvođenje tog sistema značajno poboljšati ekonomsku aktivnost u Crnoj Gori.

„To će biti doprinos ubrzanju robno-novčanih tokova unutar privrede Crne Gore“, dodao je Damjanović, kao i da će u dobrom delu suzbiti postojeći nivo sive ekonomije i rešiti izazove koje imaju crnogorske kompanije u delu povraćaja PDV-a.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

LOME STOLICE, GAĐAJU NASTAVNICU Šok snimci iz škole

Printskrin YT

Podgorička policija podnela je prekršajne prijave protiv A.V. i L.B, dva bivša učenika Srednje mešovite škole (SMŠ) „25.maj“ u Tuzima zbog drskog ponašanja, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako se navodi u saopštenju, policiji je 8. septembra prijavljeno da se u SMŠ „25.maj“ u Tuzima učenici nedolično ponašaju, viču, uništavaju školski inventar, bacaju predmete u pravcu profesora pomenute škole.

U odnosu na pomenuti događaj objavljeni su i video snimci na društvenim mrežama, koje su preneli i mediji.

„Preduzimajući mere i radnje iz svoje nadležnosti, službenici Odeljenja bezbednosti Podgorica su u cilju identifikacije lica sa snimka prikupili obaveštenja od bivših učenika ove škole – R.B., M.B., A.V., D.D., B.A. i L.B., te od prethodnog direktora SMŠ „25.maj“ – G.L., kao i od trenutnog direktora ove škole – S.L.

Osim toga, prikupljena su obaveštenja i od dve profesorke. Sa svim spisima predmeta upoznat je tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se nakon uvida u spise predmeta, 20. novembra, izjasnio da u radnjama ovih lica nema elemenata krivičnog jela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, navodi se u saopćenju.

Kako je objavila Televizija Vijesti, neki od snimaka, koji su se našli na društvenim mrežama, nastali su krajem prošle školske godine. Na nekima od njih, osim uništavanja školske imovine i neprimerenog ponašanja, vidi se i kako učenici gađaju nastavnicu Ardijanu Junčaj, koja u ovoj školi predaje ekonomsku grupu predmeta.

Podsetimo da je mesto i opština Tuzi sa pretežno 80% naseljena Albancima i bošnjacima, gde pored nasilja se statistički krije i najveća stopa kriminaliteta u ovom delu Crne Gore.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu