Connect with us

Investiranje

Srbija sa EIB potpisala grant od 175 miliona evra, druga tranša za brzu prugu Beograd – Niš

Photo: Unsplash

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević Srbije izjavila je da će bespovratna pomoć EU u iznosu od 174,6 miliona evra za ovaj deo pruge doprineti značajnom poboljšanju bezbednosti putničkog saobraćaja u Srbiji, skraćenju dužine putovanja, bržem prevozu robe i smanjenju troškova održavanja železničke infrastrukture.

„Zbog svega toga, putovanja i transport robe vozom biće privlačniji i građanima i privredi. I na ovaj način, naša država, u partnerstvu sa EU i uz njenu podršku, ostvaruje svoje nastojanje da se infrastrukturno poveže sa susednim državama i sa čitavom Evropskom unijom i time doprinese sveupnom razvoju Srbije“, naglasila je Miščević.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić zahvalio je EIB na podršci srpskim železničkim projektima i istakao da će ovaj sektor biti prioritet za zemlju u narednom periodu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre je rekao je da nova železnica koju finansira EU menja stvarnost na terenu na pozitivan način i vodi nas u novu budućnost.

„Dok je trenutno za putovanje od Beograda do Niša potreban skoro ceo radni dan, to će – kada projekat bude završen – trajati samo sat i 40 minuta. Za ovo vreme možete pogledati lep film dok putujete. Ovaj projekat omoguć́ava budućnost u kojoj su ljudi bliži, bolje povezani unutar Srbije, ali i Evrope i regiona. Ova nova pruga će otvoriti mnoga nova radna mesta i podstaći privredni rast“, kazao je on.

Podseća se da je u poslednjih 10 godina EIB  širom sveta podržala železnički sektor sa više od 39 milijardi evra, pomažući izgradnju i unapređenje gotovo 2.000 kilometara pruga i 304 stanice.

Kao vodeći finansijer strateških železničkih deonica na Zapadnom Balkanu, EIB je u železnički sektor uložila preko 1,2 milijarde evra, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Za dozvole za postavljanje solarnih panela čeka se oko četiri meseca

Photo: Unsplash

Osnovna primedba kupaca – proizvođača (prozjumera) električne energije je sporost procedure pa je tako za dobijanje svih potrebnih dozvola za ugradnju solanih panela na krovovima njihovih domova u proseku potrebno čak četiri meseca te je taj proces nužno ubrzati, jedan je od zaključaka skupa “Kakva je budućnost prozjumera u Srbiji“ u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održane u Beogradu.

Navodeći i ostale ključne primedbe prozjumera šefica za jedinice za imovinu i investicije NALED-a Jasmina Radovanović istakla je da izvođači radova nisu dovoljno upućeni u procedure pred Elektrodistribucijom Srbije, odnosno da nisu dobili dovoljnu podršku od nadležnih u tom preduzeću vezano za njihov deo posla na ugradnji opreme.

Uz to nedostupne su i povratne informacije o fazi obrade zahteva za postavljanje energetskih objekata koji su prozjumerima potrebni za proizvodnju struje.

S druge strane saradnja lokalnih samouprava sa Elektrodistribucijom Srbije je dobra, energetski objekti se u roku i efikasno priključuju na distributivnu mrežu, istakla je Jasmina Radovanović.

Savetnik ministarke rudarstva i energetike Srbije Rade Mrdak naglasio je da će izmene Zakona o obnovljivim izvorima unaprediti pozicije prozjumera i pomoći će u kreiranju stabilnih finansijskuh uslova koji će motivisati proizvodnju zelene energije za sopstvene potrebe iz solarnih panela. On je istakao da je glavni razlog za izmene namera da se održi ravnoteža između dva važna interesa, što više novih izvora energije, a sa druge strane da se ne ugrozi sigurnost rada sistema i snabdevanje strujom.

Mrdak je objasnio da kupac – proizvođač proizvodi struju za sopstvenu upotrebu a da je za njegov status karakteristično da viškove koje ostvari ne prodaje Elekroprivredi Srbije već joj ih ustupa i račun za struju mu je umanjen u iznosu vrednosti viška električne energije koju je proizveo iz svojih solarnih panela.

Iznoseći preporuke za unapređenje položaja prozjumera profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Branko Radulović istakao je sticanje statusa kupca-proizvođača stambenih zajednica koje nisu vlasnici objekta za proizvodnju struje, to jest elektrane.

Druga preporuka je da stambene zajednice otplaćuju investicije u energetske objekte preko sistema objedinjenje naplate. Ta izmena omogućila bi stambenim zajednicama da se obaveze po ugovoru o instaliranju solarnih panela na zajedničkom krovu otplaćuju kroz sistem objedinjene naplate komunalnih i ostalih troškova održavanja stambene jedinice. Ostale preporuke se tiču uspostavljanja pravnih okvira, koji će kupcima-proizvođačima koji su pravna lica ili preduzetnici garantovati minimalnu cenu za isporučenu električnu energiju.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu