Povežite se sa nama

Zdravlje

Srbija osigurala lek protiv korone

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Republika Srbija obezbedila je lek Sotrovimab koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata.

Izjavila je direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić. Pojasnila je da se radi o leku velike efikasnosti i bezbednosti koji je obezbedio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

– Lek se primenjuje kod pozitivnih pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika da dođe do teške faze. Eventualno smrti. Lek se primenjuje ambulantno, u obliku infuzije, jedanput i zaista je pokazao visoku efikasnost – bliže je objasnila Radojević Škodrić.

Lek nalazi na listi lekova koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija i u američkom je protokolu za lečenje. Ona je izjavila da je lek iz grupe neutrališućih antitela. U tu grupu spada i Regeneron Bamvabivinab, koji je obezbeđen pre par meseci.

Direktorka RFZO pojasnila je da je Srbija potpisala i ugovor sa MSD kompanijom. Oni proizvode najnoviji lek na tržištu Molnopiravir, kojim je trenutno cela svetska i domaća stručna javnost zaokupirana.

– Lek je u kliničnim studijama pokazao izuzetne rezultate i treba da se registruje do kraja godine kod američke a zatim i evropske agencije. Odmah nakon registracije će zemlje koje su potpisale ugovor dobiti ovaj lek. Srbija je potpisala ugovor paralelno sa Amerikom i mi smo prva zemlja u Evropi koja će dobiti lek pored Amerike. Naglasila je značaj blagovremenog potpisivanja ugovora jer se tako obezbeđuje prednost u dobijanju količine leka – izjavila je direktorka RFZO Radojević Škodrić i dodala – Zemlje koje su potpisale ugovore su se obezbedile ne samo prve da dobiju lek, nego da dobiju i količine koje su potrebne za građane. Čim se završi klinička studija biće dostupno potpisivanje ugovora – klinička ispitivanja odonosila su se na pregovore sa kompanijom Fajzer i nabavke njihovog leka protiv kovida.

Direktorka RFZO ocenila je da Srbija u odnosu na druge ekonomski razvijenije zemlje dobija lekove među prvima.

Radojević Škodrić za kraj, izjavila je – ne može nijedan lek da zameni vakcinu, jer ona sprečava zaražavanje i razvoj dalje bolesti, dok je lek dostupan za lečenje. U Srbiji imamo sve lekove. Za sve faze bolesti i sve najnovije inovativne lekove, ali da lek može da zameni vakcinu, vakcina ne bi postojala. Nije jasno zašto čekamo da se razbolimo pa da dobijemo lek i da se lečimo, kada vakcinacijom možemo to da sprečimo.-

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

7 razloga zašto bi trebalo češće da jedete crni luk!

Objavljeno

on

Pixabay

Bogat vitaminima i hranjivim sastojcima koji poboljšavaju vaše zdravlje od glave do pete, luk je zapravo superhrana koju ne bi trebalo zanemarivati.

Svakodnevno konzumiranje crnog luka ima nekoliko zdravstvenih prednosti.

Poboljšava gustinu kostiju

Koliko god čudno zvučalo, nekoliko studija otkrilo je da konzumiranje luka može da ima pozitivan efekat na gustinu kostiju.

Ono što su studije pokazale je da svakodnevno konzumiranje crnog luka tokom mesec dana povećava gustinu kostiju za pet odsto.

Smanjuje nivo holesterola i održava srce zdravim

Luk ima protivupalna svojstva i smanjuje loš holesterol u vašem telu. Nizak nivo holesterola takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i zauzvrat održava vaše srce zdravim.

Poboljšava probavu

Luk je pun vlakana koja podstiču pravilnu probavu. Uz to, pojačava i proizvodnju „dobrih bakterija“ u crevima, što vašem telu olakšava proces probave.

Smanjuje oštećenje ćelija i pojačava antioksidanse

U luku se nalazi 25 različitih vrsta antioksidansa koji su dobri za naše telo. Ne samo da nas antioksidansi drže podalje od određenih bolesti, već i sprečavaju oštećenje ćelija.

Poboljšava vid i zdravlje usne duplje

Luk uništava loše bakterije prisutne u ustima i poboljšava oralnu higijenu. Njegova antimikrobna svojstva takođe mogu da ojačaju vaše zube. Sadrže i kvercetin, koja se bori protiv stvaranja mrene i čuva vaše oči.

Pomaže da se naspavate

Istraživanje Univerziteta Kolorado ukazuje na to da konzumiranje luka može da poboljšati kvalitet sna. On u sebi ima prehrambena vlakna koja podstiču dobro zdravlje creva i ublažavaju stres.

Poboljšava izgled kože

Bogat vitaminima A, C i E, luk vam može pomoći da postignete sjajan, besprekoran izgled kože. On takođe smanjuju akne i, prema studiji, nanošenje gela izlučenog iz luka na vaše ožiljke zapravo ih može posvetleti, piše Bright Side.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Brand studio

Sponzorisano

  • dash restoran

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu