Connect with us

Kultura

Snežani Petrović uručena nagrada „Momo Kapor“

Foto: Anja Zelić

Slikarki Snežani Petrović juče je u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda uručena prestižna nagrada „Momo Kapor“ za likovnu umetnost.

Plaketu od srebra sa motivom školice i novčanu nagradu uručili su akademik Matija Bećković, predsednik Upravnog odbora Zadužbine „Momčilo Momo Kapor” i Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Marketinga i komunikacija Erste Banke, koja je i ove godine pokrovitelj nagrade.

Nagrada „Momo Kapor“ dodeljuje se od 2011. godine naizmenično za književnost i likovnu umetnost, sa ciljem da se neguje i očuva sećanje na najvećeg pisca među slikarima i najvećeg slikara među piscima.

Žiri, koji su činili Dejan Đorić, likovni kritičar (predsednik žirija), Dragan J. Danilov, književnik i likovni kritičar i galeristkinja Sanja Bjelanović Janković, jednoglasno je doneo odluku.

Nagrađena umetnica se, u vrlo emotivnom govoru, zahvalila velikom broju poštovalaca njenog i Kaporovog dela koji su se okupili u Svečanoj sali Skupštine grada.

„Velika je čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg velikog umetnika Mome Kapora. Velika radost povodom dodele je plaketa sa motivom Momine školice koja nosi u sebi univerzalnu simboliku suštine života, a to je: cilj je postati čovek, a sreća je ostati dete u duši. Ovo je generalno moto u mom životu. Koristim priliku da se zahvalim Zadužbini „Momčilo Momo Kapor“ na ovoj prestižnoj nagradi, takođe zahvaljujem se članovima žirija likovnim kritičarima Dejanu Đoriću i Draganu J. Danilovu i galeristkinji Sanji Bjelanović Janković na njihovoj odluci da ove godine nagrade moj rad, zahvaljujem se Erste Banci na njihovoj podršci i svima vama koji ste danas došli da podelite sa mnom ovaj lep trenutak“ rekla je Snežana Petrović.

Ona je pozvala sve zainteresovane da posete njenu izložbu „Neistraženi svet – Retrospektiva“ koja će biti otvorena u četvrtak 13. aprila u 19 časova u beogradskoj galeriji Sanjaj.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Dva predavanja svetskog arhitekte u Novom Sadu

Foto: F. Petronijević

Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu i dobitnik Prickerove nagrade, koja predstavlja Nobelovog pandana u arhitekturi, izložba o konceptu kuhinja kroz istoriju i stručni panel o budućoj modernosti obeležiće narednih sedam dana u Novom Sadu, u okviru aktuelnog šestog Kaleidoskopa kulture.

Jedno od najvećih imena u svetu arhitekture stiže na Kaleidoskop kulture

Alehandro Aravena imenovan je počasnim međunarodnim članom Kraljevskog instituta za arhitekturu. Njegovi radovi su nagrađeni Srebrnim lavom na Venecijskom bijenalu kao i Gotengurškom nagradom za Održivost. Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu, Alehandro Aravena dolazi u Novi Sad tokom nedelje arhitekture Kaleidoskopa kulture, kada će 3. oktobra u Kulturnoj stanici Barka održati stručni razgovor, za šta su mesta u rekordnom roku bila popunjena.

Upravo zato, zbog neverovatnog interesovanja za posetu Alehandra Aravene, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ obezbedila je još jedan termin, u četvrtak 5. oktobra od 19 časova u Distriktu, kako bi svi zainteresovani imali priliku da prisustvuju predavanju poznatog arhitekte.

Šetnja istorijom kuhinja

U okviru nedelje arhitekture, u Distriktu, biće otvorena čak sedma izložba, koja je u sklopu ovogodišnjeg šestog Kaleidoskopa kulture, a koja će iz vrlo zanimljivog i svima poznatog ugla, prikazati kako je arhitektura u neraskidivoj vezi sa društvenim, ekonomskim, socijalnim i drugim aspektima jednog društva.

Od srednjeg veka, do danas, kuhinje su oslikavale kontekst svakog društva i menjanje trendova, efikasnosti ekonomičnosti… stoga izložba „Kuhinje [Fragmenti] – crtice iz istorije i popularne kulture”, u organizaciji Društva arhitekata Vojvodine, donosi nesvakidašnji pristup i interesantnu postavku.

Izložba će biti otvorena 7. oktobra u objektu Menza u Distriktu i trajaće do 28. oktobra.

U periodu održavanja izložbe organizovana su i kustoska vođenja kroz stambene objekte Limana koje će voditi akademik Branislav Mitrović, Dr Vladimir Kubet, Ivan Stanojev i Ilija Gubić.

Stručnjaci o budućoj modernosti grada

Kako bi trebalo da izgleda buduća modernost grada? Odgovor će ponuditi arhitekte, stručnjaci iz oblasti digitalnih tehnologija, sociolozi i drugi učesnici panela, sa ciljem sinteze inovativnih i interdisciplinarnih proučavanja urbanističkog razvoja.

Stručni panel „Buduće modernosti” održaće se 6. oktobra od 19 časova u Kulturnoj stanici Opens, u okviru nedelje arhitekture šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Nakon nedelje arhitekture sledi poslednja nedelja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture posvećena književnosti.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu