Connect with us

Hronika

Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja – oštećena ima pravo da zna da li je nasilnik izašao iz zatvora

Foto: Više javno tužilaštvo u Beogradu

Nakon dolaska Koordinatorke za rodno zasnovano nasilje u avgustu ove godine, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nedavno je uspostavljena i Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja.

U rad Službe uključeno je šest kontakt tački u osnovnim javnim tužilaštvima, na području stvarne i mesne nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, konkretno u Prvom, Drugom i Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao i u osnovnim javnim tužilaštvima u Obrenovcu, Lazarevcu i Mladenovcu.

Osnovni cilj rada Službe i kontakt lica je da žrtve (oštećena lica) i svedoci u toku krivičnog postupka budu pravovremeno informisani i upoznati sa uslugama podrške, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao i da im se olakša učešće u krivičnom postupku.

U cilju boljeg informisanja žrtava, Služba je otvorila mejl adresu na koju se žrtve mogu obratiti: [email protected], obezbedila je flajere sa kontakt podacima svih kontakt tačaka u osnovnim javnim tužilaštvima, kao i osnovnim informacijama o tome šta je rodno zasnovano nasilje i koja su prava i obaveze žrtava tokom krivičnog postupka.

Inače tokom pružanja podrške žrtvama rodno zasnovnog nasilja će, pored ostalog, biti predočeno šta sve podrazumeva uloga svedoka i oštećenog lica, ko su stranke u krivičnom postupku, kako izgleda svaka faza postupka, biće im objašnjeni pravni termini, kao i predočene informacije o njihovim pravima i obavezama i specijalnim vidovima podrške koje pružaju organizacije civilnog društva i druge institucije na području Grada Beograda.

U tom smislu podsećamo da kada lice bude ispitano kao svedok ili oštećeni ima pravo da razmatra spise predmeta, predmete koji služe kao dokaz, kao i da bude obavešteno o odbacivanju krivične prijave ili odustanku javnog tužioca od krivičnog gonjenja.

Takođe ima pravo da bude obavešteno o ishodu postupka i da mu se dostavi pravosnažna presuda.

Ukazujemo i da svaka žrtva rodno zasnovanog nasilja ima pravo da zatraži od tužilaštva da joj se dodeli status posebno osetljivog svedoka.

Takvom svedoku ne mogu direktno da se obraćaju ili postavljaju pitanja ni okrivljeni, niti njegov branilac (advokat), već to tokom saslušanja može samo tužilac, kojem svedok/oštećeni isključivo daje odgovore.

Pored toga, podsećamo da žrtva ili svedok sa ovim statusom, imaju pravo na punomoćnika po službenoj dužnosti koji se stara o njihovim pravima tokom postupka, a troškove njegovog angažovanja snosi država.

Važno je naglasiti da se svedocima sa ovim statusom može omogućiti da iskaz daju u posebnim prostorijama tužilaštva ili suda, ili putem video linka, bez prisustva okrivljenog i njegovog branioca.

Na ovaj način tužilaštvo štiti oštećene i svedoke od straha, stresa i dodatnog izlaganja neprijatnostima usled suočavanja sa okrivljenim, a takodje im se pruža zaštita i ohrabrenje da istraju u postupku, kao i da daju što verodostojniji iskaz.

Naglašavamo i da svaka žrtva rodno zasnovanog nasilja ima pravo da zatraži da bude obaveštena o izlasku učinioca iz zatvora nakon što izdrži kaznu.

(Više javno tužilaštvo u Beogradu)

I.T.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Vozio auto-putem u suprotnom smeru, bez dozvole: Crnogorcu (19) oduzet automobil

pol
MUP

Devetanestogodišnji državljanin Crne Gore isključen je sinoć iz saobraćaja nakon što se isto veče oko 22 časa, na prilaznom kolovozu auto-puta Beograd-Niš, na teritoriji Zvezdare, kretao automobilom u zabranjenom smeru.

Kontrolom je utvrđeno da vozač nema vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju vozila.

On je istog dana u prepodnevnim satima, u Novom Beogradu, takođe isključen iz saobraćaja i sankcionisan novčanom kaznom u iznosu od 120.000 dinara.

Devetnaestogodišnjak je zadržan u službenim prostorijama policije, dok je vozilo kojim je upravljao privremeno oduzeto radi vršenja provera.

Nakon isteka mera zadržavanja on je priveden sudiji Prekršajnog suda u Beogradu koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40 dana.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu