Connect with us

Covid19

Simptomi indijskog soja virusa se razlikuju od drugih varijanti virusa

Foto: Unsplash

Glavobolja, grlobolja i curenje nosa su neki od najčešće prijavljivanih simptoma indijskog soja korona virusa u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Prema istraživanju profesora Tima Spektora, simptomi infekcije tzv. indijskim sojem ili delta varijantom virusa navodno se razlikuju od onih uzrokovanih dosadašnjim varijantama korona virusa, a sve više obolelih tvrdi da nisu izgubili čulo mirisa i ukusa i da nisu imali povišenu telesnu temperaturu, nego su osećali simptome jače prehlade –  curenje nosa, bolove u grlu i glavobolju.

To su podaci prikupljeni na osnovu istraživanja na uzorku od više hiljada ispitanika, koji su svoje simptome prijavljivali kroz aplikaciju.

„Nemamo dobre vesti, beležimo eksponencijalni rast obolelih, posebno na području severozapadne Engleske i Škotske. Većinom se radi o mladima uzrasta od 20 do 29 godina i nešto starijima uzrasta od 40 od 49 godina. Mlađa populacija nije imunizovana ili je vakcinisana samo jednom dozom, čime se, naravno, ne postiže odgovarajući imunitet. Smrtnost je nešto manja nego kod britanskog soja, ali ono što mora da nas brine jeste i dalje tzv. dugi kovid, dakle Velika Britanija definitivno ima problem“, kazao je profesor.

Upravo te nespecifične simptome oboleli ne pripisuju virusu kovid 19, pa nastavljaju s uobičajenim životnim i društvenim navikama, odlaskom na posao i zabave, misleći kako se radi o sezonskoj prehladi.

Profesor apeluje na nužnost dobijanja druge doze vakcine i na ostajanje kod kuće već pri pojavi prvih simptoma u smislu glavobolje, grlobolje i curenja iz nosa.

90 % trenutnih slučajeva u Velikoj Britaniji navodno je povezano upravo s delta varijantom virusa, piše BBC.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Covid19

Korona presek: U Srbiji skoro 1.500 novozaraženih, preminulo osam osoba

Pixabay

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.460 novih slučajeva korona virusa na osnovu 6.544 testirana uzorka,a od posledica infekcije preminulo je osam osoba.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Covid-19.rs, na bolničkom lečenju je 498 pacijenata, od kojih su 24 na respiratoru.

 

 

 

 

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu