Connect with us

Privreda

Setva u Srbiji – Suncokret i šećerna repa beleže značajan porast

Photo: Unsplash

Prolećna setva polako se privodi kraju, urkos nepovoljnim vremenskim uslovima koji ometaju radove.

Najviše je urađeno na poljima gde je planirana setva industrijskog bilja; dok setva kukuruza malo kasni, ali se očekuje ta će i tu posao uskoro biti okončan.

Setva industrijsko bilje već je završena na više od 90 % planiranih površina, tako da se očekuje da će najvažniji posao u poljoprivredi biti potpuno okončan za nekoliko dana , kaže za “Dnevnik” direktorka Poslovne zajednice za indstrijsko bilje Olga Čurović.  Suncokreta ćemo imati posejanog kao lane, šećerne repe zbog pomoći države ima 10.000 hektara više bego lane, dok će soje biti manje, jer je prošla sezona podbacila, pa su se paori preorjentisali na druge useve.

Setva industrijskog bilja već je završena na više od 90 % planiranih površina

Čurović kaže da je već sada izvesno da će suncokret biti posejan na oko 280.000 hektara, što je malo više nego lane kada ga je bilo na oko 270.000 hektara. Šećerna repa je već posejana i to na oko 44.000 hkektara, što je znatno više nego lane kada je slatki koren zauzeo manje od 33.000 hektara. Soje će naverovanije ovog proleća biti na najviše 210.000, dok je lane zauzimao oko 270.000 hektara.

Čurović naglašava da će industrijskog bilja biti dovoljno za sve domaće potrebe, a naravno i nakon prerade za izvoz ulja, šećera…Naravno, ukoliko ekstremne vremenske neprilike ne zadese Srbiju, kao što već suša uzima danak u Italiji, Španiji, Francuskoj.

Kako će, pak, proći poljoprivrednici zavisiće i od roda, ali mnogo više od otkupnih cena kad najesen dođe vreme za otkup.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Ministarstvo poljoprivrede Srbije: „Afrička kuga svinja potvrđena na 2.337 gazdinstava u Srbiji“

Photo: Unsplash

Po okruzima, ukupno je potvrđeno 4.348 slučajeva kuge u Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Sremskom, Šumadijskom, Južnobačkom, Mačvanskom, Pirotskom i u Beogradu.

Urađena je eutanazija 54.243 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom u zaraženim gazdinstvima.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu