Connect with us

Biznis

Saudi Aramko ostvario rekordan profit od 161,1 milijardu dolara

Photo: Unsplash

Saudijski naftni gigant „Aramko“ objavio je rekordnu godišnju neto dobit od 161,1 milijardu dolara za 2022. godinu, što je za 46 % više nego godinu dana ranije, zahvaljujući višim cenama energije, povećanju prodaje i poboljšanim maržama za prerađevine.

Slične izveštaje o rekordnom profitu u prošloj godini u februaru su objavili drugi energetski giganti – „Britiš petroleum“, „Šel“, „Ekson mobil“ i „Ševron“.

Cene nafte su bile izrazito nestabilne u 2022. godini usled rata u Ukrajini, slabije potražnje od strane najvećeg uvoznika Kine i zbog briga o ekonomskoj kontrakciji.

„Aramko“ nije fokusiran samo na proširenje proizvodnje nafte, gasa i hemikalija, već i na ulaganje u nove tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika, sa potencijalom za postizanje dodatnih smanjenja emisija, saopštio je direktor kompanije Amin Naser.

Naftni gigant je objavio dividendu od 19,5 milijardi dolara za četvrti kvartal, što je povećanje za 4 % u odnosu na prethodni kvartal.

Upravni odbor je preporučio i izdavanje bonus akcija, pri čemu bi kvalifikovani akcionari dobijali jednu akciju na svakih 10 vlasničkih akcija.

(Rojters/Srna)

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Ruski prihodi od nafte i gasa pali za 38,1 %

Photo: Unsplash

Kako prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije tokom prvih osam meseci ove godine, ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 49,5 milijardi dolara, sa 80 milijardi dolara za isti period 2022.

Gasprom je prijavio ogroman pad neto dobiti u prvom polugodištu pošto su isporuke Evropi pale u poređenju sa 2022, kada je Rusija još uvek dostavljala cevovodima gas svojim evropskim kupcima tokom prve polovine godine. Osim toga, niže prosečne cene nafte dosad ove godine u odnosu na januar-avgust 2022. smanjile su prihode od nafte.

Ograničenje cena G7, gubitak zapadnih kupaca i veliki popusti koje je Rusija morala ponuditi da bi prodala svoju sirovu naftu u Indiji i Kini takođe su uticali na prihode.

Samo u avgustu ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 6,6 milijardi dolara, što je pad od 4,3 % u odnosu na prethodnu godinu i manji u odnosu na jul 2023. Pad u avgustu je najvećim delom rezultat poreza na dobit koji se plaća jednom kvartalno, prenosi Oilprice.com.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu