Connect with us

Ekonomija

Saša Đogović: „Pad proizvodnje energenata posledica partiokratije i amaterizma“

Foto: Unsplash

Snabdevanje električnom energijom, gasom i parom, zabeležilo je pad za čitavih 25,8 % u februaru ove u odnosiu na isti mesec prošle godine. To je katastrofalno stanje, jer zimi energetski kapaciteti moraju da budu angažovani u punoj snazi, a umesto toga imali su drastičan podbačaj, kaže za Danas ekonomista Saša Đogović.

Naglašava da je to je posledica jedne partiokratije, amaterizma, neodgovornosti, negativne selekcije kadrova kojima je u interesu ostvarivanje ličnih ili krupnih partikularnih, a ne opštih interesa.

Nema nikakve odgovornosti za takav rad, pa ni Vlada, ni Ministartsvo energetike su neokrnjeno prošli kroz čitav taj događaj čije reperkusije i dalje imamo. Samo je direktor smenjen, ali lično neće imati nikakvih posledica, biće negde drugde namiren, dok mi svi ostali trpimo preko budžeta Srbije, uvozimo struju po visokim berzaniskim cenama u ovim geopolitički napetim okolnostima, kaže Đogović.

Naglašava da je ukupan uvoz u prva dva meseca ove godine iznosio 5,5 milijardi evra, što je za čak 51,7 % više u odnosu na isti period prošle godine. Usled te eruptirajuće stope rasta uvoza, pogoršan je spoljnotrgovinski saldo, deficit je iznosio oko 1,7 milijardi evra što je oko 2,5 puta više nego u prva dva meseca lane.

Odmah se postavlja pitanje o čemu se radi, a vidi se da je glavni uzrok uvoz energenata – 1,58 milijardi evra, što je skoro 3,5 puta više nego u prva dva meseca prošle godine. To signalizira negativnu selekciju kadrova i u EPS-u i u Srbijagasu, jer nije bilo dovoljno investicija za skladišta, pa se gas nabavlja po višim cenama umesto da smo ih imali u Banatskom dvoru. Srbijagas se zato zadužio oko 200 miliona evra, bez ikakve odgovornosti u tom preduzeću koje je potpuno politički instruisano. Ta javna preduzeća više služe kao „krave muzare“ za prelivanje para u privatne džepove kroz povezanost sa bliskim političkim kabinetima i strukturama dok je u potpunosti izostala fiunkcija održivog rasta domaće ekonomije ili zamajca za neke nove aktivnosti, ističe naš sagovornik.

Dodaje da je kao posledica galopirajućeg rasta uvoza energenata na početku ove godine, njihovo učešće u ukupnom uvozu poraslo na 19,2 % dok je prošle godine taj udeo bio 8,4 %.

Preko uvoza energenata Srbija je registrovala deficit u razmeni sa svetom od čak 938 miliona evra, što je rast po stopi od skoro četiri puta u odnosu na stanje u istom periodu prošle godine. To je strahovit fijasko, koji niko ne gleda. Vladajuće strukture to guraju pod tepih, ali mi je neshvatljivo da opozicione stranke ne ukazuju jasno na ovakvu havariju energetskog sistema, koliko nas to košta i koliko ćemo biti uskraćeni za neke razvojne mogućnosti i socijalna davanja.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Goran Vesić: „Poziv francuskim kompanijama da učestvuju na tenderima“

Photo: Unsplash

Ekonoski odnosi Srbije i Francuske napredovali su u poslednjih nekoliko godina, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure, saopštilo je Ministarstvo.

Vesić je razgovarao sa francuskim ministrom zaduženim za spoljnu trgovinu, ekonomsku promociju i francuske državljane u inostranstvu Olivijeom Beštom o dodatnom unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Ističući da Srbiju i Francusku vežu višedecenijski dobri, prijateljski odnosi, politički i ekonomski, a da u Srbiji već uspešno posluje jedan broj francuskih kompanija, Vesić je podstio da su upravo kompanije iz Francuske angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji – izgradnji beogradskog metroa, postrojenja spalionice u Vinči, dok je Vansi koncesionar aerodroma „Nikola Tesla“.

Francuska agencija za razvoj u Srbiji učestvuje i u realizaciji projekta LIID, u okviru kojeg je opredeljeno više od 300 miliona dolara za razvoj lokalnih samouprava, a Srbija želi da postane i saobraćajno čvorište u regionu, ali i šire, naglasio je Vesić.

Vesić je pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure.

Ministar Bešt je rekao da francuske investicije u Srbiji ranije nisu bile u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje, zbog čega je predsednik Emanuel Makron 2019. godine formulisao Strategiju za Zapadni Balkan, u čijem je središtu upravo Srbija.

Bešt je rekao da oni žele da nastave saradnju u tom duhu i žele što brži pristup Srbije Evropskoj uniji.

On je naveo da postoji zaniteresovanost francuskih kompanija za ulaganja u oblasti avio-saobraćaja, i rekao da bi „Er Srbija“ mogla da bude važno vazdušno čvorište jugoistočne Evrope.

Vesić i Bešt su razgovarali i o mogućnostima za saradnju i ulaganja, kada je reč o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bešt je naglasio da svi zajednički projekti pomažu dalji razvoj Srbije, kako bi bila ključna zemlja u regionu, kada postane punopravni član Evropske unije.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu