Connect with us

Biznis

Republički geodetski zavod dobiće novi informacioni sistem

Foto: Unsplash

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković izjavio je da je reforma u zavodu u završnoj fazi.

Kako je najavio, već krajem oktobra će u Beogradu zaživeti novi informacioni sistem.

Prema njegovim rečima, u Zavodu su prošli kroz reformu kadrova, tehnologije, tehnoloških procesa i projekat izrade novog katastarskog sistema, koji se sastoji iz tri faze, dve su završene a pri kraju je i treća, impelementacija novog softverskog sistema.

„U toku je implementacija novog softverskog rešenja koje će početi krajem oktobra u Beogradu, a to znači da napuštamo stari, formiran 2000. godine“, rekao je Drašković za Tanjug, i naglasio da se trenutno radi na informacionom sistemu starom 21 godinu.

Kako kaže, sve reforme urađene do sada i za koje je Zavod nagrađivan od međunarodnih krugova rade se za trenutak uvođenja novog informacionog sisterma.

„Bilo je potrebno obučiti kadrove i nabaviti opremu koja će podržati nove složene informacione sisteme. To ne može da se implementira preko noći, ne može da se uveze, to je proces na kom se dugo radi, na kraju smo tog puta i građani će imati potpuo relaksiran odnos prema nepokretnosti“, rekao je Drašković.

Kaže i da je situacija u Republičkom geodetskom zavodu potpuno drugačija nego ranije.

„U Srbiji predmete završavamo za nepuna četiri dana, ako je zahtev stigao preko javnog beležnika, ako predmet nema problem biće rešen za najviše četiri dana“, rekao je on.

Dodao je da se najviše čeka u gradovima gde je bio najveći građevinski bum, a upitan da li su i dalje najveći problem mito i korupcija, kaže da nisu, te da mito i korupcija spadaju u domen predrasuda, a korupcija u katastru je u tragovima.

Naglašava da je rešenje u kompletnoj dokumentaciji.

„Kod nas je u potpunosti digitalni porces i za sve mora da ostane pisani trag. Svi koji kažu da mogu da vam urade nešto mimo zakona, dovode Vas u zabludi i ostavljaju prostor za korupciju“, rekao je Drašković.

Prema njegovim rečima, napravljeni su digitalni procesi, tačno se zna ko kada radi.

„Za svaki predmet urađen preko reda urađena je službena zabeleška, trudimo se da po Zakonu iz 2018. završavamo u roku od četiri dana. Problem nastaje kada pričamo o predmetima starim 50 li 60 godina, ili nisu podobni za upis, sigurni su da su kupili svoju nekretninu… Takva odluka suda nije dovoljna, jer može da nema elemente za upis“, rekao je Draškovoć i naglasio da je jedini način da se građani obrate sudu i obezbede rešenje, koje će onda u zavodu potpisati za četiri dana.

„Sva agonija se zaustavlja kada neko nabavi potrebnu dokumentaciju“, zaključio je.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Biznis i finansije: „Tržište rada u Srbiji neće moći da isprati izgradnju objekata za EXPO 2027“

Photo: Unsplash

Ovi projekti, koji će državu većinom iz kredita koštati 12 milijardi evra, kako je navedeno neće biti ugroženi, jer se ona oslanja na strane kompanije i uvoz radne snage.

Rešenje za nedostatak radne snage su strani radnici, što je olakšano usvajanjem novog zakona kojim skraćena i pojednostavljena procedura dobijanja radnih dozvola kojih je 2020. izdato 13.000, zatim je 2021. izdato 25.000 i 2022. bilo ih je 35.000, a procene su da će taj broj do kraja ove godine biti udvostručen.

Najviše radnika je angažovano u građevini gde se procenjuje da od oko 170.000 zaposlenih trećinu čine straci, zatim u poljiprivredi, a ima mnogo neprijavljenih sezonskih radnika.

„Pored ranije prisutnih radnika iz Bosne i Crne Gore, akcenat je već neko vreme na onima iz Jugoistočne Azije, Indije, Pakistana, Bangladeša, Filipina, Šri Lanke“, rekao je za Biznis i finansije profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Mihail Arandarenko.

On objasnio da prilivu stranaca pogoduje i jak trend rasta evro-plata u Srbiji, i dodao da su iskustva sa stranim radnicima protivurečna, od ocena da su nepouzdani i lako napuštaju posao do tvrdnji da su neki od njih surovo eksploatisani i obespravljeni.

„Srbija svake godine izgubi 50.000 potencijalno zaposlenih. Naime, kategorija oko 65 godina, koja broji 120.000 ljudi, odlazi u penziju, dok onih sa 20, koji dolaze na tržište rada, ima tek oko 70.000“, kazao je Arandarenko.

On je ocenio da će se Srbija sve više suočavati sa nestašicama radne snage, što je posledica „hidraulike“, jer ljude iz Srbije povlači razvijeni Zapad, a Srbija povlači one koje može, sa bližih ili daljih destinacija.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva Saša Torlaković kazao je da su damping cene pod pritiskom stranih radnika jedan od većih problema, zbog čega su sindikati često reagovali.

„Ne možete u neoliberalnom kapitalizmu da zamerate investitoru što je uzeo stranca, to čini i država, a sve funkcioniše po poznatom sistemu. Uzme se kredit od strane banke, ona dovede svoju firmu kao izvođača, a oni onda uzmu naše podizvođače“, predočio je Torlaković.

On je istakao da bi domaće građevinske kompanije, kada bi bile angažovane „mogle zajedno da iznesu taj investicioni ciklus, a naši radnici bi primali plate“.

„To se, međutim, ne dešava, a na ruku planiranom velikom uvozu radnika ide i tek usvojen Zakon o zapošljavanju stranaca, koji je vlast verovatno tempirala baš u susret ovoj priči oko EXPO 2027“, rekao je Torlaković.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu