Connect with us

Književnost

„Razgovori o Tesli“: Šesti „Beogradski kontrapunkt“ u Kinoteci

Foto: Promo

Pod naslovom „Tesla: inspiracija“, već tradicionalni skup, biće održan u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala „Makavejev“, Uzun Mirkova 1), 21. juna, od 14 do 17 časova, a ove godine organizator je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Skup će se baviti pre svega Teslinim uticajem na kulturno i umetničko stvaralaštvo, na koji način su njegov život i delo nadahnjivali stvaraoce iz raznih oblasti, ali i pitanjem da li je njegova kreativnost bila srodna umetničkoj. Reč će biti i o Tesli kao najpoznatijem predstavniku naše kulture u svetu i njegovom mestu i ulozi u kulturnoj politici, kulturnoj diplomatiji i međunarodnoj reprezentaciji naše zemlje.

 

Šesti „Beogradski kontrapunkt“ će otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. Među učesnicima su poznata umetnica iz Jermenije Lusine Hovanisijan, renomirani strip umetnik i dizajner iz Italije Danijele Meuči, čuveni srpski fizičar Đuro Koruga, poznati srpski pisac Vladimir Pištalo, vizualni umetnici Dušan Jovović, Milan Ličina i predstavnica mladih inovativnih umetnika Danica Maksimović. Moderator će biti Aleksandar Gajšek.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Objavljena knjiga Renate Salecl „Čovek je čoveku virus“

Knjiga poznate slovenačke teoretičarke Renate Salecl „Čovek je čoveku virus“ nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Arhitekst.

Provokativna knjiga Renate Salecl Čovek je čoveku virus nesvakidašnje je svedočanstvo o političkim, društvenim i psihološkim posledicama pandemije koronavirusa. Polazeći od konkretnih primera ličnih iskustava u suočenju s pandemijom, od iskustava o kojima su svedočili drugi, od vesti u medijima i pronicljive analize reakcija različitih vlada i država na okolnosti koje je nametnula pandemije, Renata Salecl istražuje pitanje koliko je pandemija promenila društvo, a koliko su se tokom pandemije promenili sami ljudi.

Da li se strah od virusa pretočio u političke i socijalne strahove, da li je pandemija podstakla usamljenost, socijalnu distancu i zavist, zbog čega je tokom pandemije u zvaničnoj i privatnoj komunikaciji oživeo paramilitarni jezik, koji se novi kodovi ponašanja mogu prepoznati u našoj svakodnevici? To su samo neka od pitanja na koja odgovara Renata Salecl.

Knjigu je sa slovenačkog jezika prevela Ana Ristović.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu