Connect with us

Književnost

„Razgovori o Tesli“: Šesti „Beogradski kontrapunkt“ u Kinoteci

Foto: Promo

Pod naslovom „Tesla: inspiracija“, već tradicionalni skup, biće održan u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala „Makavejev“, Uzun Mirkova 1), 21. juna, od 14 do 17 časova, a ove godine organizator je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Skup će se baviti pre svega Teslinim uticajem na kulturno i umetničko stvaralaštvo, na koji način su njegov život i delo nadahnjivali stvaraoce iz raznih oblasti, ali i pitanjem da li je njegova kreativnost bila srodna umetničkoj. Reč će biti i o Tesli kao najpoznatijem predstavniku naše kulture u svetu i njegovom mestu i ulozi u kulturnoj politici, kulturnoj diplomatiji i međunarodnoj reprezentaciji naše zemlje.

 

Šesti „Beogradski kontrapunkt“ će otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. Među učesnicima su poznata umetnica iz Jermenije Lusine Hovanisijan, renomirani strip umetnik i dizajner iz Italije Danijele Meuči, čuveni srpski fizičar Đuro Koruga, poznati srpski pisac Vladimir Pištalo, vizualni umetnici Dušan Jovović, Milan Ličina i predstavnica mladih inovativnih umetnika Danica Maksimović. Moderator će biti Aleksandar Gajšek.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Književnost

Predstavljeno pet vrhunskih romana meksičke književnosti

Pet vrhunskih romana meksičke književnosti, „Vesti iz carstva” Fernanda del Pasa, „Svetkovina” Huana Hosea Areole, „U potrazi za Klingsorom” Horhea Volpija, „Zavera sudbine” Ektora Agilara Kamina i „Prvo prolazi voz” Elene Ponijatovske, predstavljeno je nedavno u Narodnoj biblioteci Srbije, u organizaciji ambasade Meksika u Srbiji i izdavačke kuće „Tanesi”.

Ovaj događaj u skladu je i sa obeležavanjem 76 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje. Ambasador Meksika u Srbiji Karlos Feliks Korona ovom prilikom je istakao da su ove knjige objavljene zahvaljujući programu podrške prevođenju meksičkih vlasti, a da velike pozdrave srpskim čitaocima šalje Elena Ponijatovska, koja je nedavno u Meksiko Sitiju primila važno književno priznanje i obeležila svoj 90. rođendan. Ambasador Karlos Feliks Korona takođe je napomenuo da naša dva naroda povezuju iste vrednosti, borba za nacionalni identitet, nezavisnost i suverenitet. Naglasio je i to da Meksiko podržava teritorijalnu celovitost Srbije na Kosovu i Metohiji, a protivi se agresiji na teritorijalni integritet Ukrajine, koja treba da bude okončana poštovanjem međunarodnog prava i diplomatije.

Posebnu zahvalnost ambasador Karlos Feliks Korona izrazio je prevodiocima meksičkih romana Bojani Kovačević Petrović, Daliboru Soldatiću, Snežani Jovanović i Dragani Bajić.

Pomoćnik ministarke kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić napomenuo je da su u Meksiku objavljeni prevodi dela Gorana Petrovića, Milorada Pavića, Ive Andrića, Meše Selimovića i Branimira Šćepanovića, a da će do jeseni izaći i dvojezične poetske zbirke Rosario Kasteljanos i Desanke Maksimović.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo podsetio je na to da kulturne veze između Srbije i Meksika jačaju vremenom, po ugledu na popularnost koju već decenijama kod nas imaju meksički umetnici Frida Kalo i Dijego Rivera.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu