Connect with us

Kultura

6. Beogradski kontrapunkt – Tesla kao inspiracija

Foto: Promo

Međunarodna konferencija “Beogradski kontrapunkt” biće održana 21. juna u Jugoslovenskoj kinoteci, a ovoga puta posvećena je Nikoli Tesli i uticaju tog slavnog naučnika srpskog porekla na kulturno i umetničko stvaralaštvo.

Tesla je svojim izumima i otkrićima uticao na promenu sveta i nauke u celini, ali je i svojom ličnošću i idejama uticao na mnoge mislioce i stvaraoce u različitim oblastima ljudskog delovanja. Tesla je izveo nauku iz laboratorija i stvorio novi tip naučnika, svesnog svog javnog uticaja, ali ne u svrhu samopromocije nego unapređenja života ljudi u celom svetu. Teslino javno delovanje velikim delom je bilo usmereno ka mladima, kao ohrabrenje da neguju kreativne impulse i ostvare što veći deo svojih potencijala, istakao je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (ZAPROKUL), organizator šestog “Beogradskog kontrapunkta” koji će otvoriti ministarka kulture i informisanja i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković.

Na skupu će biti reči o Teslinom uticaju na kulturu i umetnost, kao i o načinu na koji su njegov život i delo nadahnjivali umetnike i srodnosti njegovog stvaralačkog procesa sa umetničkom. Takođe, biće reči o mestu i ulozi Tesle u kulturnoj politici, kulturnoj diplomatiji i međunarodnoj reprezentaciji Srbije.

Kao učesnici šestog “Beogradskog kontrapunkta” najavljeni su umetnica Lusine Hovanisijan iz Jermenije, strip umetnik i dizajner Danijele Meuči iz Italije, srpski fizičar Đuro Koruga, pisac i direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, vizuelni umetnici Dušan Jovović i Milan Ličina i mlada inovativna umetnica Danica Maksimović. Razgovor će moderirati voditelj Aleksandar Gajšek.

ZAPROKUL organizuje skup “Tesla: Inspiracija” u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

“Beogradski kontrapunkt” prvi put je održan 2017. godine na temu “Šta književnost može da učini u današnjem vremenu?”, a učestvovali su Peter HandkeFrederik Begbede, Zahar PrilepinJu Hua i Milovan Danojlić.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Premijera filma „Kokon“ 9. decembra

Jost Hering Filme / Foto: Jackie Baier

Film “Kokon” (Čaura) rediteljke Leoni Knikerdorf biće prikazan 9. decembra u 18.30 u Domu omladine Beograda, kao zajednička projekcija GoetheFEST-a i Merlinke, dva partnerska filmska festivala.

Ovaj kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno je prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija. Topla i intimna ženska priča o prvom zaljubljivanju u multietničkom odnosno multikulturalnom urbanom miljeu pružiće nam temeljan uvid u proučavanje psihičkih, fizičkih i hormonalnih promena u pubertetu, koje nalikuju metamorfozi leptira, sa fantastičnom Lenom Urzendorfski u glavnoj ulozi. Ovaj film je specifičan u vizuelnom smislu, uz promenu formata koji označava odrastanje.

Rediteljka Leoni Knikerdorf napisala je i scenario za film, a u glavnim ulogama su Lena Urcendovski, Jela Haze, Lena Klenke, Elina Vildanova, i Anja Šnajder.

Film je osvojio brojna priznanja u Nemačkoj: Bavarsku filmsku nagradu 2021. u kategorijima najbolja mlada glumica (Farba Dieng) i najbolji mladi glumac (Julijus Ničkof); nagradu Festivala filmske umetnosti u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji 2021; nagradu za režiju Severnonemačke Radio-televizije, nagradu za glavnu ulogu (Farba Dieng i Julijus Ničkof) i nagradu publike. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi 2021. film je osvojio nagradu publike, a na New Faces Awards 2021 osvojio je priznanje za najbolji debitantski film.

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, održaće se u decembru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva“ biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od  8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom Acta, non verba, a tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu