Connect with us

Ekonomija

Rat smanjio četvrtinu srpskog izvoza u Rusiju

Foto: Unsplash

Ukupan rast trgovinske razmene između Srbije i Rusije u prvom kvartalu ove godine iznosio je 35 %, odnosno nominalno 863,1 milion dolara.

Međutim, u martu, mesecu u kom su reakcije na novonastalu situaciju i neizvesnost bili na vrhuncu, izvoz Srbije u Rusiju smanjen je za 26 % u odnosu na isti period prošle godine, odnosno mereno količinom roba čak 38 %. Za ceo period prvog tromesečja pad u plasmanu naših roba na rusko tržište izneo je 7 %, nominalno vredeo je 242,8 miliona dolara – podaci su Dejana Delića, direktora predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izvoz u Rusiju u martu je bio samo 76,6 miliona dolara, što je 26,34 % manje nego pre godinu dana i što je oborilo ukupan izvoz u prvom tromesečju za 7,1 %, iako je pre napada na Ukrajinu, u prva dva meseca ove godine izvoz u Rusiju beležio rast 5,7 %.

Prema Delićevim rečima, uvoz je nominalno zabeležio dvostruki rast, ali je to efekat poskupljenja energenata i sirovina, dok je količinski uvećan za oko 11 %.

Tom uvećanju uvezenih količina, inače, najviše su doprineli energenti, gas kojim se nadomestio nedostatak struje u Srbiji tokom januara i februara. Ukupno vrednost uvoza u prva tri meseca iznosila je 620,3 miliona dolara, dok u tom periodu nismo iz Rusije uvozili sirovu naftu, ulja za loženje, gasna ulja (bez biodizela), amonijum nitrat.

Pad razmene, naravno, prouzrokovala je kriza sa Ukrajinom, to što su evropske zemlje uvodeći sankcije Rusiji isključile njihove banke iz međunarodnog SWIFT sistema, pa se pred srpskim izvoznicima pojavio problem naplate robe. Uz to, troškovi transporta uz sve veću neizvesnost u izboru putnih pravaca, prema nekim izvorima uvećani su dvostruko, dok drugi tvrde da je poskupljenje veće od dva do pet puta, kao i da ture traju po mesec i više dana, zaobilaznim putevima ili preko baltičkih zemalja ili preko Turske.

To je najviše pogodilo glavne izvozne proizvode, one koji su u prvih pet artikala namenjeni ruskim potrošačima. Tako je izvoz pneumatskih guma smanjen za čak 52 %, nisu bolje prošli ni voćari, jer je kupcima u Rusiji prosleđeno 48 % manje jabuka, koje su glavne u tom sektoru. I hulahop čarape, koje su takođe visoko rangirana izvozna roba, pala je za 29 %, dok je daleko blaži pad lekova za maloprodaju, i iznosi 3,5 %.

– Jasno da je u prva dva meseca rast razmene sa Rusijom bio pozitivan i količinski i vrednosno, ali je po izbijanju ukrajinske krize sve palo za trećinu. Naše firme koje su usmerene na rusko tržište jako će se teško snaći, a to će pogoditi celokupnu srpsku ekonomiju posebno ako dođe do dalje eskalacije i dodatnog ograničenja uvoza gasa. Pitanje je i kakav će sporazum sa Rusima biti postignut ove godine. Prema nekim izvorima, cena bi mogla da bude između 500 i 600 dolara, što bi u odnosu na sadašnjih 270 dolara za hiljadu kubika bio veliki udar – kaže za Danas Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Inače, izvozom proizvoda u Rusiju bavi se ukupno 577 firmi, nekima od njih je ta zemlja jedini trgovinski partner. Uvozom se bavi 1.093 preduzeća dok spoljnotrgovinsku razmenu u oba smera obavlja 187 kompanija.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Objavljena imena dobitnika Mark Awards 2023

Foto: Promo

Marketing mreža objavila je imena dobitnika prestižnih Mark Awards priznanja koja će, 23. oktobra na svečanoj ceremoniji, biti uručena stručnjacima iz kompanija u Srbiji za lične poslovne i profesionalne uspehe.

Za priznanja ove godine nominovana su čak 43 stručnjaka, a stručni žiri doneo je odluku da nagradi njih 12, koji su u 2022/23. godini ostavili trag na tržištu Srbije.

U kategoriji Chief Marketing of the Year nagrada je pripala Aleksandri Kosanović Strižak, direktorki Sektora marketinga i komunikacija u Erste banci, dok je Milan Perić, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Carlsberg (Srbija, Crna Gora, BIH, Albanija), dobitnik priznanja u kategoriji Chief Marketing Officer of the Year – Multi Country.

Milica Gajić, marketing menadžerka (Najlepše želje i Menaž) u kompaniji Atlantic Grupa, proglašena je dobitnicom u kategoriji Brand Manager of the Year. Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću u kompaniji NIS, istakao se u kategoriji PR/Corporate Communications Manager of the Year, a Vanja Vagić, Corporate Affairs Manager u kompaniji Mars UBBAI, dobitnica je u kategoriji Internal Communications Manager of the Year.

Employer Branding Manager of the Year je Ivana Eror Bauk, Head of People Engagement and Culture u Delhaize Serbia. Digital Marketing Manager of the Year je Una Zabunov, šef Službe za digitalne marketing komunikacije u kompaniji Telekom Srbija, a CSR/ESG Manager of the Year je Dušan Stojaković, Senior Manager Global Sustainability u STADA Arzneimittel AG (Hemofarm AD).

Filip Đorović, Marketing Director u kompaniji Shoppster Srbija & Slovenija, osvojio je nagradu u kategoriji Rising Star of the Year, za marketing profesionalce do 30 godina. Luka Đukanović, Marketing menadžer (Bananica, Štark) u Atlantic Grupi, osvojio je titulu Brand Innovator of the Year, dok je Aleksandra Milačić Jelača, Marketing Director u kompaniji The Fun&Fit Company, dobitnica u kategoriji Super Hero of the Year, za marketare koji su, uprkos brojnih krizama i izazovima tržišta hrabro nastavili sa komunikacijom ka potrošačima.

Na predlog članova žirija, Ivanu Žagaru, Senior Brand Manager u kompaniji Jaffa Crvenka, dodeljeno je Specijalno priznanje za lični doprinos razvoju struke u Srbiji.

Žiri Mark Awards činilo je 15 uglednih profesionalaca – direktora kompanija, direktora kreativnih, PR i digitalnih agencija, kao i jedan predstavnik organizatora, odnosno strukovnog medija iz Srbije. Ove godine žiri je radio u sastavu – Vlastimir Vuković, CEO – President of Executive Board, NLB Komercijalna banka; Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika, A1 Srbija; Goran Sorak, direktor, Gorenje; Nataša Filipović, Managing Director, Ovation BBDO; Milivoj Đorđić, General Manager Adria Region, SmartPoint Adria; Katarina Pribićević, Managing Director, McCann Beograd; Ksenija Karić, CEO, Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru; Ljiljana Ahmetović, CEO, Shoppster Srbija & Slovenija; Marina Hadrović, Managing Director za Adria region i Bugarska, Mondelēz International; Nevena Kurtović, Managing Director, Fusion Communications; Olivera Nikodijević, Managing Director, Havas Adriatic; Violeta Kovačević, CEO, Mercator-S; Predrag Milinčić, General Manager, MARS Balkans; Sanja Milaković Kolundžija, Principal, Executive Group i Ivana Parčetić Mitić, Founder & CEO, Marketing mreža.

Cilj Mark Awards nagrade jeste da podstakne i motiviše marketing i komunikacijske stručnjake iz kompanija u Srbiji, ali i ukaže stručnoj javnosti na njihove potencijale, talente, kreativnost i sposobnost za postizanje vrhunskih poslovnih rezultata i prepoznatljivost brenda. Mark Awards je nagrada kojom strukovni portal Marketing mreža želi da promoviše profesionalne uzore, ali i da svoj doprinos unapređenju i razvoju struke u Srbiji.

Za razliku od drugih strukovnih nagrada na tržištu Srbije, Mark Awards nagrade dodeljuju se pojedincima za lične poslovne i profesionalne uspehe, odnosno pojedincima koji su ostavili trag na tržištu marketinških komunikacija u Srbiji u prethodnom periodu.

Više informacija i spisak dobitnika sa biografijama i obrazloženjima članova žirija dostupno je na sajtu https://mark-awards.rs/dobitnici/

Srebrni sponzor Mark Awards projekta je agencija Cheil Centrade Adriatic. Bronzani sponzor je agencija SmartPoint Adria. Sponzori su Mercator-S, Carlsberg Srbija i Generali osiguranje. Agencija partner je Ovation BBDO.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu