Connect with us

Kultura

Raspisan konkurs za Memorijalno takmičenje „Andrija Čikić“

Foto: Promo

Kolarčeva zadužbina je raspisala poziv za učešće na Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore „Andrija Čikić“ u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora, tragično stradalog u maju ove godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Na konkurs, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, mogu da se prijave deca od 10 do 18 godina sa jednom kompoziciju za klavir ili bilo koji drugi harmonski instrument, u trajanju od dva do pet minuta.

Konkurs je otvoren do 22. oktobra 2023, a propozicije takmičenja su dostupne na sajtu Kolarčeve zadužbine (www.kolarac.rs).

Andrija Čikić je rođen 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, a klavir je svirao od šeste godine.

Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije „Burgmuller Etude D-dur“ 2019. godine. Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju VIRTUOZI V4+, SVIRAMO ZAJEDNIČKIM JEZIKOM. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečjoj pesmi Evrovizije, održanoj u novembru 2020. godine.

Pored muzike, voleo je jezike, matematiku, sport, trenirao je tenis.. Bavio se i fotografijom i izradom zanimljivih video zapisa. I pored mnogobrojnih angažovanja uvek je nalazio vremena za druženje sa vršnjacima.

Saglasnost za realizaciju takmičenja postignuta je na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i ministarke kulture Maje Gojković sa upravnikom Kolarčeve zadužbine Aleksandrom Pekovićem i članom Upravnog odbora Zadužbine Radetom Vojnovićem.

Na sastanku je dogovoreno da Kolarac u saradnji sa Ministarstvom kulture realizuje ovu plemenitu ideju, što je podržao i Upravni odbor Zadužbine.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Daren Emerson na dočeku Nove godine Hangaru

Foto: Pixabay

DJ Daren Emerson nastupiće 31. decembra, na dočeku Nove 2024. godine u prostoru Hangara Luke Beograd.

„Lajnap za Doček čine i drugi ljudi koji nikada nisu pratili trendove već ih kreirali, koji imaju dugačke i bogate karijere, čije hitove i danas možete čuti na radiju, ali i u setovima mlađih puštača muzike“, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, pored Emersona, i Feliks Da Hausket (Housecat) i Timo Mas (Maas) „okupiće iskusniju ekipu koja voli haus prizvuk, ali i onu gradsku publiku koja u poslednje vreme ima nešto manje izbora za izlazak“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu