Connect with us

Kultura

Promocija monografije Slavka Bogdanovića o grupi KÔD

Foto: Promo

Promocija monografije Slavka Bogdanovića „Divlja sloboda umetničke avangarde – Grupa KÔD u dokumentima i vremenu“ biće održana se 15. decembra u 19:30 u SKCNS Fabrici.

Monografija je objavljena ove godine u izdanju Orion Art Books, Beograd & EU/Link Novi Sad.

U multimedijalnom događaju učestvuju:

 •     Ješa Denegri, recenzent
 •     Irina Subotić, recenzent
 •     Slavko Timotijević, čitalac
 •     Jovan Gvero, Manager toplog vazduha u hali
 •     Brankica Branko, voditeljica programa
 •     Jelena Galović, spikerka Medijske agencije Meta-Zero
 •     Nikola Džafo, van Eyck svih froncli srbskog sveta
 •     Slavko Bogdanović, autor autorskih tekstova
 •     Tijana Popović-Pješčić, autorica grafičkog rešenja Timeline Grupe KÔD
 •     Ivan Fece Firchie, specijalista za fabričko mešanje korpuskularno-talasnih i korpuskularnih elemenata u hali
 •     Mića Jokić, tajni unleashed plenipotentiary ekspert za obaveštajno-bezbednosna pitanja

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Filharmonija svira muziku iz crtaća za školarce

Foto: Promo (BGF)

U Beogradskoj filharmoniji su počeli koncerti za školarce, koji se održavaju radnim danima, od 22 do 31. marta, od 10 i 12 časova u filharmonijskoj sali.

Pod dirigentskom palicom mladog Vuka Wolkova Popovića, zajedno sa Tamarom Marinković Tomić i Slavicom Perić u ulozi naratorki, orkestar izvodi muziku iz poznatih crtanih filmova, a pridružuje im se i misteriozni instrument koji sam svira.

Pod nazivom „Nacrtani orkestar“, ciklus koncerata za mlađe školarce, „ispituje“ koliko današnje generacije poznaju antologijska animirana ostvarenja kao što su „101 dalmatinac”, “Porodica Kremenko”, “Tom i Džeri”, “Inspektor Gedžet”, “Aladin”, “Kralj lavova”… Muzika ovog žanra toliko je slikovita i ubedljiva da radnja može da se zamišlja bez filmskog platna i televizijskog ekrana.

Međutim, na kraju ovog vodiča, školarci imaju priliku i da pogledaju jedan od najčuvenijih crtaća svih vremena uz klavir koji muziku svira sam, bez pijaniste. Mnoge generacije sećaju se antologijske epizode pod nazivom “Mačiji koncert” iz “Tom i Džeri” serijala. U ovom crtaću, centralnu ulogu ima klavir za kojim je mačak Tom kao pijanista, dok miš Džeri pokušava da ga omete. A u filharmonijskom izvođenju, zvezda koncerta je Stenvej SPIRIO r, čudo od instrumenta i klavir poslednje generacije, kome se dirke same pokreću tako što je “Mačji koncert” deo mehanizma i datoteke čuda od instrumenta koji je već na prvim koncertima potpuno oduševio decu.

Filharmoničarke Tamara Marinković Tomić i Slavica Perić, u ulogama naratorki, godinama unazad animiraju brojne generacije dece uvodeći ih u orkestarski svet na zabavan i njima prilagođen način, a Vuk Wolkov Popović, sa samo 23 godine po drugi put predvodi Filharmoniju na dečjim koncertima, ubedljivo gradeći svoju dirigentsku karijeru.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu