Connect with us

Kultura

Promocija fotomonografije „FotoGRAFIJEeseji“

Foto: Promo

Promocija fotomonografije „FotoGRAFIJEeseji“ Milenka Savovića biće održana u četvrtak, 27. jula u 20 sati u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Na samom zatvaranju izložbe „Jutarnji let za Mesec!“, kao izuzetno važan segment čitavog projekta u kome se predstavlja stvaralaštvo čačanskog autora Milenka Savovića, majstora fotografije Foto saveza Srbije i člana ULUPUDS-a, predstavljamo fotomonografiju koja, pored odabranih fotografija (izbor iz Savovićevog opusa koji traje 50 godina), sadrži i desetak tekstualnih eseja o pristupu fotografskoj umetnosti. Zapravo se radi o kratkim tekstovima u kojima Savović iznosi raznovrsne opservacije vezane za kreativni potencijal fotografije i druga promišljanja u cilju rasvetljavanja autorskih nedoumica vezanih za  kontekstualizaciju, estetiku i sadržajnost informacije prezentovane u foto mediju.

Pored autora i urednika o fotomonografiji će govoriti i istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja Slađana Petrović Varagić.

  • Izdavač: Umetnička galerija „Nadežda Petrović“
  • Recenzent: prof. Aleksandar Kelić, Fakultet primenjenih umetnosti
  • Urednik: Mirjana Racković, muzejski savetnik

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

„20.000 vrsta pčela” u domaćim bioskopima

Foto: Five Stars Films Promo

Debitantski film baskijske autorke Estibalis Uresole Solaguren, „20.000 vrsta pčela”, nominovan za Nagradu „Goja” (španski ekvivalent Oskaru) u rekordnih 15 kategorija, od danas je na repertoaru domaćih bioskopa.

Članovi Španske filmske akademije nominovali su „20.000 vrsta pčela” (20,000 Species of Bees / 20.000 especies de abejas) za najbolji film, originalni scenario, reditelja debitanta, glavnu glumicu (Patrisija Lopes Arnais), sporednu glumicu (Ane Gabrain, Iciar Laskano), sporednog glumca (Marčelo Rubio), fotografiju, montažu, scenografiju, produkciju, šminku &frizuru, kostim i specijalne efekte.

Film je imao svetsku premijeru na Berlinskom festivalu, gde je devetogodišnja Sofija Otero nagrađena Srebrnim medvedom za najbolju glavnu ulogu, čime je postala najmlađi laureat u istoriji Berlinalea.

Sofijin lik Aitor/Lusija, sa majkom i ostalim članovima njene šire porodice, leto provodi u kući gde se gaje pčele, dolazeći do spoznaja koje će im svima zauvek promeniti živote. Dete traga za identitetom u ranoj fazi svog odrastanja, pitajući se zašto nije kao drugi, a majka joj pomaže da se izbori sa tim i sama uhvaćena u ambivalentnosti nasleđa koje je ponela od svojih roditelja.

– „20.000 vrsta pčela” je prozor u neki drugi svet, približava vam stvarnost koja nije vaša i nema nikakve druge namere sem da promeni način na koji posmatrate taj svoj svet ili, u najmanju ruku, da vas natera da taj način preispitate. Nije mi ideja da ulazim u rasprave niti da namećem bilo kakvu istinu. Bila bih zadovoljna i ako bih samo pokrenula razgovor, diskusiju, kako bismo bolje razumeli jedni druge – izjavila je Estibalis Uresola Solaguren, rediteljka i scenaristkinja filma, na konferenciji za medije u Berlinu.

Film je imao domaću premijeru na 19. Slobodnoj zoni, a u od 7. decembra je na repertoaru bioskopa DKC, Kolarac, UK Parobrod, Takvud, mts Dvorana, Cineplexx Ušće, KC Kruševac, KC Vrnjačka Banja i KC Leskovac, u Gornjem Milanovcu, Boljevcu i Subotici.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu