Connect with us

Kultura

Promocija albuma „From April to December“ Dušana Petrovića

Foto: Matija Stakić

Promocija džez albuma „From April to December“ Dušana Petrovića biće održana u sredu, 14. decembra u 18h u Multimedia Music Record Store (Sremska 2).

Na promociji će, pored autora, o albumu govoriti i Rodoljub Stojanović (direktor i vlasnik diskografske kuće Multimedia Music) i Srđan Stojanović (direktor Instituta za savremenu muziku).

CD „From April to December“ moći će ovom prilikom da se kupi po promotivnoj ceni.

Izdanje „From April to December“ objavljeno je za diskografsku kuću Multimedia Music u decembru 2022. godine.

Na albumu  se nalazi devet naslova različitog tempa i senzibiliteta. Nakon dve godine rada na kompozicijama i produkciji, dr Dušan Petrović je uspeo da iznedri muziku koja je neosporni pomak u muzičkoj industriji Srbije a pogotovu u žanru domaćeg jazz i fusion zvuka.

„April to December“  je prvi džez album u njegovoj karijeri, iako se džezom bavi još od srednje škole, a i jedan je od prvih u Srbiji koji je završio dopisni kurs Berklee College of Music, verovatno jednu od najznačajnijih džez akademija na svetu.

Petrovićeve kompozicije nemaju klasičnu džez formu, veoma su precizno i brižljivo urađene. Ovo se odnosi na melodiku, harmoniju, aranžmane i produkciju.

Izdanje nas vraća u početnu poziciju nekadašnjih slušalaca – album se sluša u celini sa punom pažnjom.

Album je posvećen mom sinu Vuku Stefanu Petroviću. Autobiografski je“ kaže autor i pojašnjava da su kompozicije na izdanju zvučne slike događaja i sećanja: „Vraća me u ’moje’ vreme šezdesetih, sedamdesetih pa i osamdesetih godina kada sam formirao svoj muzički jezik slušajući Bilija Evansa, Majlsa Dejvisa, Stivija Vondera, Herbija Henkoka, Čika Koriju, Eumira Deodata, Stili Dena, Crusaders…

Muzika na albumu inspirisana je sećanjima duboko ukorenjenim u mojim mislima. Većina numera je omaž mojoj porodici, sada već veoma svedenoj“ dodaje Dušan Petrović.

Foto: Matija Stakić

Konstruktivni muzički elementi na albumu deo su retro izraza. Aranžmani, elektronski instrumentarij, programing  i muzička produkcija su najnovijeg datuma i veoma aktuelnog zvuka.

Album nije namenjen samo jazz publici, pun različitih atmosfera, slika i pokreta čini ga prihvatljivim i usmerenim ka svim ljubiteljima dobrog zvuka i muzike.

To je muzika koja se sluša i gleda. Ako je uloga umetnosti iskreno prikazivanje sopstvenog stanja duha, onda sam u potpunosti uspeo“ kaže Dušan Petrović.

Na albumu sviraju njegovi kolege, prijatelji, đaci i studenti. Dušan Petrović je posebnu ponosan na ovu činjenicu – na njihov uloženi trud i lično poštovanje prema autoru i  muzici – na čemu im se beskrajno zahvaljuje.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Kroz ključaonicu” u KC Grad

Foto: Promo

U ponedeljak, 12. juna u 19 sati u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad biće otvorena samostalna izložba umetnika Aleksandra Srbljanina pod nazivom “Kroz ključaonicu”.

Kupatilo je mesto samoće i sigurnosti. Mesto gde ljudi često razmišljaju o sopstvenom postojanju. Tu sagledavamo svoje emocije, bilo da se radi o oslobađanju od stresa pod toplim tušem ili introspekciji koja dolazi gledanjem sebe u ogledalu.

U seriji slika pod nazivom “Kroz ključaonicu”, stilizovane ljudske figure prikazane su sivom i crnom bojom, kao podsetnik na našu smrtnost i nestalnost naših fizičkih tela.

Izložba će biti otvorena do 25. juna svakog dana od 16 do 21 sat.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu