Connect with us

Biznis

Problemi sa gasom u zemljama Evropske unije kao scenario iz horor filma

Foto: Unsplash

Cene gasa u EU su na rekordno visokim nivoima, Velika Britanija se pored gasa muči i sa gorivom, u SAD strahuju od poskupljenja.

U Libanu je obustavljena proizvodnja struje, Indija ima uglja samo za naredna 3 dana, u Kini fabrike rade „par-nepar“, Albanija je proglasila vanredno stanje, u Južnoj Americi hidroelektrane stoje.

Možda zvuči kao scenario za horor film, ali je to surova stvarnost jedne energetske krize, piše Blic.

Dok je uobičajeni stav bio da će nam oporavak od pandemije koronavirusa doneti samo pozitivne stvari, nagli rast potražnje, generalno ali i u ovom slučaju za energentima, je stvorio „domino efekat“. Struje u svetu, trenutno, nema dovoljno, a kako nam je zima sve bliža, i kako se u problem uključuju i drugi faktori, strahovi i briga kako građana tako i zvaničnika i stručnjaka, sve veći.

Divljanje cena gasa u EU

Već krajem prošlog meseca mogli smo čuti vesti da cene gasa u Evropi obaraju rekorde, a sada je svima jasno da su one makar u EU potpuno podivljale. Čitav blok to stavlja u ozbiljan problem, jer se 23 % struje proizvodi od tog energenta, odmah iza nuklearne energije koja je na prvom.

Skladišta gasa u Evropi su već neko vreme na rekordno niskim nivoima, i činjenica da su isporuke gasa ograničene i od strane Rusije i od strane Norveške, dodatno otežava čitav problem.

Tranzicija ka zelenim izvorima energije, u njihovom slučaju i usled vremenskih neprilika ne pomaže. Na primer, vetar, od koga zavise severne zemlje članice, je prosto u proteklom periodu bio spor i slab i nije bilo moguće da se proizvede značajna količina električne energije.

Mali proizvođači u Austriji se gase

Austrija, u kojoj je tržište električne energije liberalizovano i na njemu učestvuje mnoštvo malih operatera, je takođe pogođena ovom krizom. Naime, jedan od malih proizvođača „E-Werk Ebner“ je pre četiri dana javio svojim korisnicima, oko 4.500 njih, da će sklopljeni sporazumi biti prekinuti 30. novembra i da će isporuka biti obustavljena.

Oni su odlučili da se povuku usled snažnog rasta cena na svetskom tržištu.

„Pošto nažalost nije na vidiku kraj ludila rasta cena i zato što ne želimo da taj rast prebacujemo na korisnike prestajemo sa radom“, poručili su iz kompanije.

U Italiji struja skuplja skoro 30 %

Prema procenama Italijanskog regulatora, Arere, u toj zemlji bi cene struje za potrošače do kraja godine mogle da poskupe za 29,8 %, dok bi računi za gas skočili za oko 14,4 %, i to nakon mera vlade za ublažavanje troškova.

Vlada je izdvojila je 3 milijarde evra, a kako ističu vlasti da pomoći nije bilo, struja bi poskupela i do 45 %, a gas i do 30 %.

Arera određuje cene gasa i električne energije na zatvorenom maloprodajnom tržištu svaka tri meseca, a cene za četvrto tromesečje utvrđene su krajem septembra.

Velika Britanija u najvećem riziku

Prema rečima Heninga Glojsteina, direktora tima za energiju, klimu i resurse u Eurazijskoj grupi, Velika Britanija je u najvećem riziku, od čitave Evrope, da će na zimu da se suoči sa padom snabdevanja.

Dodatan pritisak na Veliku Britaniju, pored manjka prirodnog gasa od kog zavise, predstavlja i manji skladišni prostor, kao i prekid snabdevanja električnom energijom od Francuske.

Kako podseća portal Indeks, Velika Britanija je u maju poslala dva patrolna broda svoje mornarice prema ostrvu Džerzi, nakon što su francuski ribari zapretili da će da blokiraju glavnu luku tog ostrva, a sama francuska Vlada čak zapretila isključivanjem električne energije, kojom snabdeva Džerzi.

Početkom ovog meseca, gotovo da nije bilo goriva u ovoj zemlji, i nestašica je izazvala haos, tuče, i panične kupovine. Nedostatak vozača, hroničan problem u Velikoj Britaniji, je rezultirao pucanjem lanaca snabdevanja. Kako bi se situacija rešila, uskočila je vojska, koja je ponudila svoje vozače da razvoze cisterne.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Prva regionalna konferencija „AgriSummit.tech“ 8. i 9. juna u Beogradu

Photo: Unsplash

Prva regionalna konferencija „AgriSummit.tech“ posvećena primeni praktičnih digitalnih i tehnoloških rešenja u oblasti poljoprivrede na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na sektore voća, povrća i vinogradarstva, biće održana 8. i 9. juna u Beogradu.

Konferencija će okupiti proizvođače, pružaoce digitalnih rešenja, privredna udruženja, zadruge, organizatore proizvodnje, eksperte, predstavnike Univerziteta, razvojnih i istraživačkih organizacija, i to iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Hrvatske, najavili su organizatori.

Kroz niz prezentacija, panel diskusija i primera iz prakse, posetioci će upoznati aktuelne globalne trendove, rešenja dostupna u Srbiji i regionu, uspešne primere primene, kao i prednosti koje mogu doprineti održivosti i profitabilnosti poljoprivrednog ekosistema.

Prvi dan događaja, 8. juna, posvećen je prezentacijama, povezivanju učesnika i mini izložbi dostupnih digitalnih rešenja.

Drugog dana, 9. juna, planiran je obilazak farme Berry log na Kosmaju i sela Šepšin gde će učesnici moći da vide primenu pametnog sistema za navodnjavanje i druge tehnološke inovacije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu