Connect with us

Politika

Pregovori u Ohridu: „Završeni odvojeni sastanci sa Lajčakom i Boreljom, uskoro počinje trilateralni“

Photo: Unsplash

Pregovori u Ohridu u kojima učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, uz posredovanje evropskih predstavnika, počeli su jutros u Ohridu.

13:08 Završeni su odvojeni sastanci evropskih zvaničnika sa predstavnicima Srbije i Kosova u Ohridu.

Danas prepodne su se šef spoljne politike EU Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak najpre susreli sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Uskoro počinje zajednički sastanak na kojem će učestvovati Kurti, Vučić i evropski zvaničnici.

12.15 Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakao je za RSE da je Vučića i Kurtija u Ohridu istorijska prilika.

12.03 U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

11.43 Kovačevski: „Dijalog Beograda i Prištine veoma važan za stabilnost regiona“

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da današnji dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu predstavlja jedinstveno sredstvo za konsolidovanje regiona i jačanje evropskih perspektiva Beograda i Prištine.

Dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova Beograda ima ogromnu važnost za budućnost i stabilnost regiona, rekao je Kovačevski novinarima.

On je naveo da je danas u odvojenim razgovorima pozdravio Vučića i Kurtija i ukazao im na važnost uspeha razgovora u Ohridu.

Ohrabrio sam sve strane da budu produktivne, rekao je Kovačevski, izražavajući zahvalnost podršci Vašingtona dijalogu i uz ocenu da predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine doprinosi stabilnosti regiona.

Kovačevski je naveo da Severna Makedonija nije slučajno izabrana za domaćina današnjih razgovora, jer se pokazala kao pouzdan partner međunarodne zajednice i faktor regionalne stabilnosti.

Mesto Zapadnog Balkana je u EU, poručio je Kovačevski.

11.07  U Ohridu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

10.52 Publicista Veton Suroi ocenio je danas da pregovori Kosova i Srbije koji se danas nastavljaju sastankom između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića imaju za cilj pronalaženje načina za okončanje sukoba, ali da će biti teško da se to postigne.

10.31 Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost napisao je da će danas u Ohridu razgovarati o implementaciji aneksa evropskog predloga.

10.29 Pred današnji susret u Ohridu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se premijeru Serverne Makedonije Dimitru Kovačevskom na gostoprimstvu.

Šta piše u evropskom sporazumu?

U članu 4 „evropskog” predloga „osnovnog sporazuma Kosova i Srbije”, koji je Danas dobio diplomatskim kanalima, piše da Srbija i Kosovo polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

„Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, eksplicitno se navodi u tom članu, od ukupno deset.

Zajednica srpskih opština se u ovom dokumentu, koji već kruži društvenim mrežama, konkretno ne pominje, već se o njenom osnivanju može zaključiti posredno, preko ostalih članova.

Tako u članu 10 piše: „Obe strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenje svih prethodnih sporazuma“.

Podsetimo, nakon posete „petorke“, predstavnika EU i SAD,  u petak, 20. januara, predsednik Srbije je rekao da su razgovori bili vrlo teški, „možda i najteži koji smo imali“, odnosno da je to je bila otvorena diskusija o onome „oko čega smo saglasni to je da zamrznuti konflikt nije rešenje“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Prvi test sporazuma iz Ohrida učešće Srpske liste na izborima 23. aprila

Photo: Unsplash

Prvi test sporazuma iz Ohrida, a to je da li će se Srpska lista registrovati za kosovske izbore 23. aprila, rečeno je na panelu „Ništa između-EU predlog za normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Ako toga nema, nema ni sporazuma, ocenio je koordinator Radne grupe nacinalnog konventa za Evropsku uniju (NKEU) za poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Sa njegovim stavom saglasna je i Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative, koja dodaje da je danas ključni dan.

Ako se Srpska lista, koja je rekla da neće učestvovati na izborima, ne registruje – ne možemo očekivati da se izbori uopste održe na severu Kosova, rečeno je na panelu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu