Connect with us

Politika

Pregovori u Ohridu: „Završeni odvojeni sastanci sa Lajčakom i Boreljom, uskoro počinje trilateralni“

Photo: Unsplash

Pregovori u Ohridu u kojima učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, uz posredovanje evropskih predstavnika, počeli su jutros u Ohridu.

13:08 Završeni su odvojeni sastanci evropskih zvaničnika sa predstavnicima Srbije i Kosova u Ohridu.

Danas prepodne su se šef spoljne politike EU Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak najpre susreli sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Uskoro počinje zajednički sastanak na kojem će učestvovati Kurti, Vučić i evropski zvaničnici.

12.15 Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakao je za RSE da je Vučića i Kurtija u Ohridu istorijska prilika.

12.03 U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

11.43 Kovačevski: „Dijalog Beograda i Prištine veoma važan za stabilnost regiona“

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da današnji dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu predstavlja jedinstveno sredstvo za konsolidovanje regiona i jačanje evropskih perspektiva Beograda i Prištine.

Dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova Beograda ima ogromnu važnost za budućnost i stabilnost regiona, rekao je Kovačevski novinarima.

On je naveo da je danas u odvojenim razgovorima pozdravio Vučića i Kurtija i ukazao im na važnost uspeha razgovora u Ohridu.

Ohrabrio sam sve strane da budu produktivne, rekao je Kovačevski, izražavajući zahvalnost podršci Vašingtona dijalogu i uz ocenu da predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine doprinosi stabilnosti regiona.

Kovačevski je naveo da Severna Makedonija nije slučajno izabrana za domaćina današnjih razgovora, jer se pokazala kao pouzdan partner međunarodne zajednice i faktor regionalne stabilnosti.

Mesto Zapadnog Balkana je u EU, poručio je Kovačevski.

11.07  U Ohridu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

10.52 Publicista Veton Suroi ocenio je danas da pregovori Kosova i Srbije koji se danas nastavljaju sastankom između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića imaju za cilj pronalaženje načina za okončanje sukoba, ali da će biti teško da se to postigne.

10.31 Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost napisao je da će danas u Ohridu razgovarati o implementaciji aneksa evropskog predloga.

10.29 Pred današnji susret u Ohridu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se premijeru Serverne Makedonije Dimitru Kovačevskom na gostoprimstvu.

Šta piše u evropskom sporazumu?

U članu 4 „evropskog” predloga „osnovnog sporazuma Kosova i Srbije”, koji je Danas dobio diplomatskim kanalima, piše da Srbija i Kosovo polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

„Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, eksplicitno se navodi u tom članu, od ukupno deset.

Zajednica srpskih opština se u ovom dokumentu, koji već kruži društvenim mrežama, konkretno ne pominje, već se o njenom osnivanju može zaključiti posredno, preko ostalih članova.

Tako u članu 10 piše: „Obe strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenje svih prethodnih sporazuma“.

Podsetimo, nakon posete „petorke“, predstavnika EU i SAD,  u petak, 20. januara, predsednik Srbije je rekao da su razgovori bili vrlo teški, „možda i najteži koji smo imali“, odnosno da je to je bila otvorena diskusija o onome „oko čega smo saglasni to je da zamrznuti konflikt nije rešenje“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

DSK će ove sedmice objaviti stav o Statutu ZSO

Photo: Unsplash

„DSK je na sastanku Glavnog odbora ovlastio novoizabrano rukovodstvo da zauzme stav i tokom narednih dana, naime do kraja nedelje, rukovodstvo DSK će se sastati i razgovarati o nacrtu statuta“, kazao je on.

Kako je naveo, na sastanku Glavnog odbora stranke razgovaralo se i ostalim organizacionim pitanjima.

„Odlučili smo da u narednim danima i nedeljama započnemo interni konsultativni proces u izradi izborne liste poslanika DSK za naredne izbore. Nameravamo da napravimo izbornu listu mnogo ranije, što bi kandidatima dalo više vremena da se sami organizuju“, rekao je Abdidžiku.

Komentarišući poziv predsednice Kosova Vjose Osmani za sastanak sa predstavnicima opozicije o nacrtu statuta ZSO, rekao je da će učestvovati, ali da još nije dobio takav poziv.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu