Povežite se sa nama

Kultura

Poznat program prvog festivala “Isidora Žebeljan”

Objavljeno

on

Isidora Žebeljan / Foto: Printscreen

Spreman je bogat i raznovrstan umetnički program Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“ u Kragujevcu, posvećen preminuloj umetnici.

Program će biti sadržajan i zanimljiv, zahvaljujući velikom broju umetnika, Isidorinih prijatelja i poštovalaca, koji su se odazvali pozivu direkcije manifestacije i prihvatili učešće.

Publika će imati priliku da 15, 16. i 17. juna čuje dva koncerta i da prisustvuje razgovoru o operi „Dve glave i devojka“ Isidore Žebeljan, na kome će učestvovati umetnici iz produkcije, nakon čega će uslediti snimak svetske premijere te opere.

Na svečanom otvaranju 15. juna „Žebeljan ansambl“ će u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije izvesti primenjenu muziku umetnice, pisanu za pozorišne predstave domaćih i stranih produkcija, za koju je kompozitorka višestruko nagrađivana.

Druge festivalske večeri, 16. juna, u Legatu Nikole Koke Jankovića, koji je bio veliki poštovalac lika i dela Isidore Žebeljan, biće organizovan okrugli sto, na kome će govoriti umetnici koji su učestvovali u produkciji opere „Dve glave i devojka“ – Aneta Ilić, Vasa Stajkić, Boris Liješević, Premil Petrović i Borislav Čičovački.

U četvrtak, 17. juna, takođe u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, na zatvaranju Festivala nastupiće „Žebeljan orkestar“ uz učenike Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Ulaz na sve događaje je besplatan, ali zbog ograničenog broja posetilaca, u skladu sa svim merama protiv pandemije, biće potrebno da svi zainteresovani svoje mesto rezervišu putem linkova koji će biti aktivni od sutra na sajtu festivala.

Program sve tri večeri publika može da prati i onlajn u direktnom prenosu na YouTube kanalu Muzičke omladine-Kragujevac.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Slovenački film „Ja sam Frenk“ u bioskopima

Objavljeno

on

Ja sam Frenk / Foto: Promo

Najnoviji film Metoda Peveca „Ja sam Frenk“ istražuje tenzije između starih i novih načina rada u nezavisnoj, postkomunističkoj Sloveniji, usredsređene na porodični spor oko nasleđa.

Slobodouman, ali emocionalno uznemiren Frenk (Janez Skof), još uvek idealista o sada odbačenoj socijalističkoj ideologiji, vraća se kući da pročita testament svog pokojnog oca. Njegov otac je bio lider u tranziciji zemlje ka slobodnom tržištu, ali Frenk sumnja da je novac od nasleđa možda zarađen nezakonitim poslovima. Frenkov brat, kapitalistički nastrojen Brane (Valter Dragan) veruje da ima puno pravo na nasledstvo. U međuvremenu, uspavani ljubavni trougao između dva brata i Braneove supruge Ines (Katarina Cas) ponovo dolazi u prvi plan.

Ja sam Frenk / Foto: Promo

Ulogu u filmu ima čuveni jugoslovenski glumac Radko Polič koga domaća publika pamti kao strogog kapetana Ditriha koga zavodi pevačica Balkan ekspresa Lili.

„Scenario za film „Ja sam Frenk“ nastao je zbog Frenka. Iako je on samo izmišljeni junak, jednog dana je skoro bukvalno pokucao na moja vrata. Pratio ga je vonj alkohola i krčmarske priče. Počeo je govoriti o svom bratu, o ocu, o svojoj ljubavi, o muzici i opet o sebi. Zaveo me, verovao sam mu i zapisao njegove priče“, o filmu je rekao reditelj Metod Pevec.

Ja sam Frenk / Foto: Promo

Film „Ja sam Frenk“ možete pogledati u biokopima:  Kombank Dvorana, Cine Grand Rakovica, Cinpelexx Ušće, Tuckwood Beograd, Vilin Grad Niš, Cine Grand Delta planet Niš, Kulturni centra Novi Sad, kao i u bioskopima na Paliću, u Požarevcu, Kovinu i Lazarevcu.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Amazonija

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu