Connect with us

LifeStyle

Popularni u školi lošije prolaze u životu

Unsplash

U osnovnoj školi niste bili naročito popularni? Odlično, dobra vest za sve autsajdere stiže sa Univerziteta Virdžinija – deca koja su u osnovnoj školi bila mirna i povučena, kasnije u životu bolje prolaze od svojih „kul“ vršnjaka.

Istraživači sa Univerziteta Virdžinija podelili su ispitanike u dve grupe: u prvoj su bili popularni 13-ogodišnjaci koji su rano počeli da izlaze uveče, imali momke i devojke pre vršnjaka i pravili razne ludosti. Drugu grupu činila su mirna deca koja se ni po čemu nisu posebno izdvajala. Prateći njihov razvoj tokom narednih deset godina, naučnici su došli do zaključka da popularnost u školi negativno utiče na kasniji uspeh u životu.

Neki od rezultata su upozoravajući: omiljena deca imaju 40% više šanse da u ranoj mladosti koriste droge i alkohol, a verovatnoća da upadnu u probleme sa zakonom je 22% veća nego kod neprimetnih vršnjaka. Ispitivana je i njihova društvena sposobnost, odnosno koliko se dobro slažu sa prijateljima i ljubavnim partnerima, ali su i tu omanuli – socijalni rejting im je 24% niži nego mirnijim vršnjacima.

Profesor psihologije, koji je bio na čelu studije, Džozef Alen, kaže da je ovo osveta mirne i dobre dece.

– U svakoj osnovnoj školi imate „kul“ decu koja vole da su u centru pažnje i hvale se raznim glamuroznim, uzbudljivim, nekad i opasnim aktivnostima zbog čega postaju popularna i predmet divljenja ostalih. Međutim, deset godina kasnije, oni rade niže plaćene poslove, uglavnom u uslužnim delatnostima, imaju probleme u vezama i odnosima sa ljudima. S druge strane, dete koje je bilo mirno, imalo dobre drugare, ali nije privlačilo mnogo pažnje, kasnije je u životu odlično prošlo. Na neki način, ovo je osveta mirne, dobre dece – zaključuje profesor.

Objašnjenje za ovu, na prvi pogled neočekivanu pojavu, vrlo je jednostavno: popularna deca su navikla da bez mnogo truda budu omiljena. Takav pristup kasnije u životu ne pomaže mnogo.

– Oni su navikli da koriste prečice što im u zrelom dobu predstavlja poteškoću. Kako godine prolaze, shvataju da moraju mnogo više da se potrude, i oko stvari koje su im važne, ali i u odnosu sa ljudima. Pošto nisu strpljivi, često odustaju – primećuje Alen.

Prema njegovim rečima, ovo je prvo istraživanje u čijem je fokusu ono što se sa popularnom i mirnom decom dešava u odraslom dobu. Ranije studije bavile su se samo time kako popularnost u osnovnoj školi utiče na ponašanje ispitanika kad postanu tinejdžeri.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

LifeStyle

Kako da ostavite utisak ako ne volite da nosite odela?

Unsplash

Činjenica je da odelo može da od čoveka napravi nešto više. Muškarac u odelu uvek privlači pažnju i odaje utisak da je ozbiljan, radan i spreman za oposao. Ipak, neki muškarci preziru odelo i kravatu i žele da isti utisak postignu na neki drugi način.

Ovo je pet odevnih kombinacija koje će uspešno zameniti vaše odelo i koje će vam pomoći da ostavite vrlo jak utisak.

Rolka i slim pantalone

Rolke su sjajan modni aksesoar jer se odlično uklapaju sa jaknama i kaputima. Rolka stvara utisak da ste prefinjeni i ozbiljni i ako je uklopite sa nekim dobrim pantalonama, sigurno ćete ostaviti jak utisak. Takođe, rolka u kombinaciji sa dobrim kaputom, može ostaviti i bolji utisak nego odelo.

Džemper i majica

Ovo je jedna od najpopularnijih kombinacija koju muškarci često koriste kako bi zamenili odelo. Džemper sa V izrazom i jednobojna majica koja se vidi ostavljaju odličan utisak, ako znate da uklopite boje. Džemperi na zakopčavanje su takođe sjajna opcija i mogu se uklopiti sa polo majicama koje imaju kragnu.

Jakna i džemper

Jakna jednostavnog kroja u kombinaciji sa jednobojnim džemperom takođe može ostaviti odličan utisak na vaše okruženje. Jakna mora da bude lagana, tanka i da bude raskopčana, a džemper treba da bude jednobojan i da pravi lep kontrast u odnosu na jaknu. Crna jakna sa džemperom u boji biće odličan izbor, a teksas jakna takođe može biti od koristi.

Džemper i košulja

Ako vam kombinacija džempera i majice ne odgovara, onda probajte sa košuljom. Sa ovom kombinacijom zaista možete izgledati kao da nosite odelo. Crni raskopčani džemper i bela košulja stvoriće iluziju da nosite odelo, a vi ćete se osećati prijatno i komotno.

Blejzer i majica

Iako je blejzer vrlo sličan sakou, u njemu ćete se mnogo prijatnije osećati nego kada nosite komplet odelo. Sa blejzerom ukombinujte i jednobojnu majicu koja može i ne mora imati V izraz. Kontrast je vrlo bitan pa se potrudite da dobro uklopite boje.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu