Povežite se sa nama

Zdravlje

Popijte čašu mleka pre spavanja, evo zašto!

Objavljeno

on

mleko

Mleko će vam veoma prijati ako ga popijete pre nego što odete u krevet.

Poznato je da je mleko i te kako zdravo za kosti, ali je manje poznato da postoje brojni benefiti ako ga popijete pred spavanje.

Jedna šolja toplog ili hladnog mleka pomoći će vam da lakše zaspite, učvrstiće vam san, ali će vas i zasititi ako vas uhvati napad gladi pre nego što odete u krevet.

Šolja mleka za kvalitetniji san

Ukoliko imate lak san i budite se nenaspavani, rešenje je u jednoj šolji mleka. Mnoge studije su dokazale da mleko može doprineti da se bolje naspavate i da se ne budite tokom noći.

Ako pimate nesanicu ili ste izloženi stresu, zbog kojeg loše spavate, počnite da konzumirate mleko svake večeri.

Mleko sadrži melatonin, koji utiče na opuštanje tela, i triptofan, koji je zaslužan za dobro raspoloženje i mir.
Mleko se posebno preporučuje osobama koje se tokom noći često bude i imaju loše snove, kao i onima koji ne mogu tako lako da utonu u san.

Šolja mleka gasi glad

Ako vas tokom noći obuzme glad i morate da ustanete da nešto pojedete, ta navika će vas sigurno dovesti do nagomilavanja kilograma. Međutim, jedna šolja mleka pred spavanje rešiće ovaj problem jer će vaš stomak biti sit, i nećete imati napad gladi tokom noći.

Mleko organizmu daje osećaj sitosti, a uz to, moći ćete lakše i da smršate, jer nećete jesti tešku hranu pre spavanja.
Ako odete u krevet gladni, i creva vam konstantno „krče“, jedina misao koju ćete imati je hoćete li izdržati do doručka. U takvom stanju vam je potrebno više vremena da zaspite, ali sa jednom šoljom mleka, rešićete ovaj problem.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zdravlje

Srbija osigurala lek protiv korone

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Republika Srbija obezbedila je lek Sotrovimab koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata.

Izjavila je direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić. Pojasnila je da se radi o leku velike efikasnosti i bezbednosti koji je obezbedio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

– Lek se primenjuje kod pozitivnih pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika da dođe do teške faze. Eventualno smrti. Lek se primenjuje ambulantno, u obliku infuzije, jedanput i zaista je pokazao visoku efikasnost – bliže je objasnila Radojević Škodrić.

Lek nalazi na listi lekova koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija i u američkom je protokolu za lečenje. Ona je izjavila da je lek iz grupe neutrališućih antitela. U tu grupu spada i Regeneron Bamvabivinab, koji je obezbeđen pre par meseci.

Direktorka RFZO pojasnila je da je Srbija potpisala i ugovor sa MSD kompanijom. Oni proizvode najnoviji lek na tržištu Molnopiravir, kojim je trenutno cela svetska i domaća stručna javnost zaokupirana.

– Lek je u kliničnim studijama pokazao izuzetne rezultate i treba da se registruje do kraja godine kod američke a zatim i evropske agencije. Odmah nakon registracije će zemlje koje su potpisale ugovor dobiti ovaj lek. Srbija je potpisala ugovor paralelno sa Amerikom i mi smo prva zemlja u Evropi koja će dobiti lek pored Amerike. Naglasila je značaj blagovremenog potpisivanja ugovora jer se tako obezbeđuje prednost u dobijanju količine leka – izjavila je direktorka RFZO Radojević Škodrić i dodala – Zemlje koje su potpisale ugovore su se obezbedile ne samo prve da dobiju lek, nego da dobiju i količine koje su potrebne za građane. Čim se završi klinička studija biće dostupno potpisivanje ugovora – klinička ispitivanja odonosila su se na pregovore sa kompanijom Fajzer i nabavke njihovog leka protiv kovida.

Direktorka RFZO ocenila je da Srbija u odnosu na druge ekonomski razvijenije zemlje dobija lekove među prvima.

Radojević Škodrić za kraj, izjavila je – ne može nijedan lek da zameni vakcinu, jer ona sprečava zaražavanje i razvoj dalje bolesti, dok je lek dostupan za lečenje. U Srbiji imamo sve lekove. Za sve faze bolesti i sve najnovije inovativne lekove, ali da lek može da zameni vakcinu, vakcina ne bi postojala. Nije jasno zašto čekamo da se razbolimo pa da dobijemo lek i da se lečimo, kada vakcinacijom možemo to da sprečimo.-

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Sponzorisano

  • AUTOkm -proveri svoju kilometrzu

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu