Connect with us

Politika region

Pokret za odbranu KiM: „Aleksandar Vučić predao elektro-energetski sistem Prištini“

Foto: Unsplash

Sporazumom Petković – Bisljimi, odnosno dogovorenom „Mapom puta za implementaciju energetskog sporazuma“, režim Aleksandra Vučića konačno se odrekao distributivno-elektroenergetskog sistema Srbije na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije, saopštio je Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

Pokret je ocenio da je elektro-energetski sistem Srbije formalno predat turskoj kompaniji, „a suštinski Kosovu i njegovim NATO sponzorima, među kojima Turska igra jednu od najvažnijih uloga“.

„Kosovu je konačno predat ključni elektroenergetski objekat na severu Kosova i Metohije – podstanica Valač, kao i cela srpska infrastruktura za prenos i distribuciju električne energije. Na severu Kosova srpski JP EPS Elektrokosmet prestaje da radi, da bi se u kosovskom kvazipravnom sistemu osnovao Elektrosever. On će preuzeti one radnike koji će pristati da rade u kosovskom sistemu, bez prava na srpsko penziono i zdravstveno osiguranje“, navodi se u saopštenju.

Pokret za odbranu KiM navodi da će, u svakom trenutku Elektroseveru, „ukoliko tako procene separatističke vlasti u Prištini“, moći da oduzmu dozvolu za rad.

„Turska je od Kosova 2012. godine kupila kompaniju za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS), nekadašnju distribuciju JP EPS – Elektrokosmet, državnu imovinu Srbije. KEDS je prodavao struju i održavao distributivnu mrežu na KiM, uključujući i srpske enklave, s izuzetkom severa, gde je to činio sada ukinuti Elektrokosmet. Sporazumom Petković–Bisljimi spiskovi srpskih korisnika električne energije biće, bez ikavih zaštitnih garancija i klauzula, predati Prištini, uključujući brojne lične podatke i ona će im od sada naplaćivati svoje elektroenergetske usluge preko Elektrosevera, firme koja će raditi za račun Prištine“, naveo je Pokret.

Naglašeno je da je režim Aleksandra Vučića ovim sporazumom, kome su prethodili pregovori s turskim vlasnicima KEDS u Istanbulu, legalizovao „otimačinu“ celokupne imovine EPS-a koju su vlasti u Prištini neovlašćeno privatizovale i prodale turskom konzorcijumu Çalik & Limak 2012. godine.

„Reč je o celokupnoj elektrodistributivnoj mreži i postrojenjima JP EPS, koju je pod nazivom KEDS Priština prodala turskoj kompaniji“, stoji u saopštenju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika region

Aleksandar Šapić: „Pitanje energenata rešavaće se na nacionalnom nivou, ali Beograd mora da ima sistem da odgovori“

Foto: Unsplash

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kazao je da će se pitanje energenata rešavati na nacionalnom nivou, ali da grad mora da ima spreman sistem, da uradi sve da se kriza što manje oseti.

Šapić je za list Kurir kazao da je najvažnije da Gradska uprava uradi sve, kako bi građani krizu što manje osetili.

„To ne znači da nećemo raditi i druge važne stvari u gradu, ali ovo će biti prioritet“, rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, gradnja metroa u glavnom gradu nije samo beogradski, već i državni projekat i izrazio nadu da kriza uzrokovana ratom u Ukrajini neće usporiti gradnju metroa.

„Metro nije samo gradski projekat, već i državni. Projekat od nacionalnog značaja u koji svi moramo da budemo uključeni, od predsednika države do lokalne samouprave“, ocenio je Šapić.

On je dodao da će najvažniji infrastrukturni projekti u Beogradu, pored metroa, biti obilaznica oko Beograda, izgradnja kanalizacione mreže, tunela, mostova i parkova, sportskih terena i novih bulevara.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu