Connect with us

Ekonomija

Podzemno skladište gasa u Banatskom dvoru trenutno najpopunjenije skladište u Evropi

Foto: Unsplash

Dok nadležni u Srbiji ističu da je naše jedino podzemno skladište gasa u Banatskom dvoru sa 40 % zauzetog kapaciteta „plavim energentom“ trenutno najpopunjenije skladište te namene u Evropi, stručna javnost pak poručuje da je reč o malim količinama sa kojima se ne može dočekati zima, te ga je nužno dopuniti, a to košta.

Ovih dana Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima u Srbiji saopštila je da je snabdevanje domaćeg tržišta gasom stabilno te da je popunjeno 40 % kapaciteta podzemnog skladišta Banatski dvor.

Iako su, sudeći bar po konstataciji da u ovom trenutku nijedna druga zemlja nema veću popunjenost svojih skladišnih kapaciteta, nadležni u Srbiji veoma zadovoljni upumpanom količinom u Banatski dvor stručna javnost je ipak skeptična da je takav podatak razlog za zadovoljstvo.

Naime, pred minulu zimsku sezonu nadležni u Srbiji su istakli da je do novembra bio popunjen kompletan kapacitet podzemnog skladišta Banatski dvor koji iznosi oko 500 miliona kubnih metara gasa.

Dakle, potrošači u Srbiji su tada mogli računati na znatno veće rezerve „plavog energenta“ iz Banatskog dvora nego što je to sada slučaj. Podsećanja radi, ni to nije bilo dovoljno da Javno preduzeće „Srbijagas“ ne mora da uvozi dodatne količine ruskog gasa.

Dnevne potrebe za „plavim energentom“ u Srbiji iznose 10 miliona kubnih metara gasa a tehničke mogućnosti, uslovljene kapacitetom Banatskog dvora, dozvoljavaju da se na dan ispumpa maksimalno pet miliona kubnih metara gasa.

Takođe, „plavi energent“ uskladišten u Banatskom dvoru je trošen više nego što je bilo planirano zbog kašnjenja u remontu bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu, pa su se nedostajuće količine struje proizvodile u „Panonskim termoelektranama-toplanama“ u Novom Sadu koje za taj proces koriste gas. Kasnije su se veće količine gasa trošile za rad te termoelektrane – toplane zbog kolapsa elektroenergetskog sistema Srbije krajem prošle i početkom ove godine koja je dovela do ostavke vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Milorada Grčića.

Ono što Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima u Srbiji nije obelodanila je i da li svih 40 % količina uskladištenih u Banatskom dvoru pripada Srbiji ili je deo u vlasništvu ruskog partnera Gasproma.

Gasprom je naime suvlasnik podzemnog skladišta Banatski dvor sa udelom od 51 % i ima pravo da u njemu drži gas za sopstvene potrebe. Tako je krajem marta ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će Srbija iz ruskog dela Banatskog dvora preuzeti 40 miliona kubnih metara gasa. U tom trenutku, gotovo sve količine kojim je raspolagala srpska strana bile su potrošene iz razloga prethodno navedenih u ovom tekstu.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović za Danas uz konstataciju da vlasti u Srbiji ne mogu da znaju da je Banatski dvor najpopunjenije skladište u Evropi, kako tvrde, te da isticanjem takvog podatka „prave marketing“ navodi da količine od 40 % ni izbliza nisu dovoljne da bi se sa njima dočekala nova zimska sezona.

„Protekla zima je pokazala da maksimalni nivo od 500 miliona kubnih metara gasa nije dovoljna količina, a da se skladište usled vanrednih okolnosti ne isprazni. Stoga će biti potrebno da se skladište dopuni do početka nove zimske sezone. Najbolje bi bilo da do toga dođe što pre. Jedan od razloga je i taj što sredinom godine ističe ugovor Srbijagasa sa Gaspromom o kupovini gasa po važećim po srpsku stranu nižim cenama. Nakon toga sklopiće se novi ugovor i Srbija više neće dobijati ranije ugovorene količine po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Ta cifra će svakako biti znatno veća, posebno ako znamo da dodatne količine gasa mimo dugoročnog ugovora, Srbija Rusima već plaća oko 800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa“, objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima da li će biti tako prvenstveno zavisi od toga da li će ruski partner biti spreman da Srbiji isporuči sve potrebne količine za popunjavanje Banatskog dvora u kratkom roku do sredine godine, kao i da li s obzirom na inflaciju država poseduje dovoljno novca, kako bi se kupile potrebne količine.

„U teoriji je moguće da se dopuna obavi po aktuelnim jeftinijim cenama. Da li će do toga doći, videćemo. Ono što je pored toga potrebno Banatskom dvoru je proširenje njegovog kapaciteta na milion kubnih metara gasa što bi omogućilo dovoljne količine kako ne bi moralo da dolazi do interventnog uvoza“, navodi Gavrilović.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Objavljena imena dobitnika Mark Awards 2023

Foto: Promo

Marketing mreža objavila je imena dobitnika prestižnih Mark Awards priznanja koja će, 23. oktobra na svečanoj ceremoniji, biti uručena stručnjacima iz kompanija u Srbiji za lične poslovne i profesionalne uspehe.

Za priznanja ove godine nominovana su čak 43 stručnjaka, a stručni žiri doneo je odluku da nagradi njih 12, koji su u 2022/23. godini ostavili trag na tržištu Srbije.

U kategoriji Chief Marketing of the Year nagrada je pripala Aleksandri Kosanović Strižak, direktorki Sektora marketinga i komunikacija u Erste banci, dok je Milan Perić, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Carlsberg (Srbija, Crna Gora, BIH, Albanija), dobitnik priznanja u kategoriji Chief Marketing Officer of the Year – Multi Country.

Milica Gajić, marketing menadžerka (Najlepše želje i Menaž) u kompaniji Atlantic Grupa, proglašena je dobitnicom u kategoriji Brand Manager of the Year. Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću u kompaniji NIS, istakao se u kategoriji PR/Corporate Communications Manager of the Year, a Vanja Vagić, Corporate Affairs Manager u kompaniji Mars UBBAI, dobitnica je u kategoriji Internal Communications Manager of the Year.

Employer Branding Manager of the Year je Ivana Eror Bauk, Head of People Engagement and Culture u Delhaize Serbia. Digital Marketing Manager of the Year je Una Zabunov, šef Službe za digitalne marketing komunikacije u kompaniji Telekom Srbija, a CSR/ESG Manager of the Year je Dušan Stojaković, Senior Manager Global Sustainability u STADA Arzneimittel AG (Hemofarm AD).

Filip Đorović, Marketing Director u kompaniji Shoppster Srbija & Slovenija, osvojio je nagradu u kategoriji Rising Star of the Year, za marketing profesionalce do 30 godina. Luka Đukanović, Marketing menadžer (Bananica, Štark) u Atlantic Grupi, osvojio je titulu Brand Innovator of the Year, dok je Aleksandra Milačić Jelača, Marketing Director u kompaniji The Fun&Fit Company, dobitnica u kategoriji Super Hero of the Year, za marketare koji su, uprkos brojnih krizama i izazovima tržišta hrabro nastavili sa komunikacijom ka potrošačima.

Na predlog članova žirija, Ivanu Žagaru, Senior Brand Manager u kompaniji Jaffa Crvenka, dodeljeno je Specijalno priznanje za lični doprinos razvoju struke u Srbiji.

Žiri Mark Awards činilo je 15 uglednih profesionalaca – direktora kompanija, direktora kreativnih, PR i digitalnih agencija, kao i jedan predstavnik organizatora, odnosno strukovnog medija iz Srbije. Ove godine žiri je radio u sastavu – Vlastimir Vuković, CEO – President of Executive Board, NLB Komercijalna banka; Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika, A1 Srbija; Goran Sorak, direktor, Gorenje; Nataša Filipović, Managing Director, Ovation BBDO; Milivoj Đorđić, General Manager Adria Region, SmartPoint Adria; Katarina Pribićević, Managing Director, McCann Beograd; Ksenija Karić, CEO, Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru; Ljiljana Ahmetović, CEO, Shoppster Srbija & Slovenija; Marina Hadrović, Managing Director za Adria region i Bugarska, Mondelēz International; Nevena Kurtović, Managing Director, Fusion Communications; Olivera Nikodijević, Managing Director, Havas Adriatic; Violeta Kovačević, CEO, Mercator-S; Predrag Milinčić, General Manager, MARS Balkans; Sanja Milaković Kolundžija, Principal, Executive Group i Ivana Parčetić Mitić, Founder & CEO, Marketing mreža.

Cilj Mark Awards nagrade jeste da podstakne i motiviše marketing i komunikacijske stručnjake iz kompanija u Srbiji, ali i ukaže stručnoj javnosti na njihove potencijale, talente, kreativnost i sposobnost za postizanje vrhunskih poslovnih rezultata i prepoznatljivost brenda. Mark Awards je nagrada kojom strukovni portal Marketing mreža želi da promoviše profesionalne uzore, ali i da svoj doprinos unapređenju i razvoju struke u Srbiji.

Za razliku od drugih strukovnih nagrada na tržištu Srbije, Mark Awards nagrade dodeljuju se pojedincima za lične poslovne i profesionalne uspehe, odnosno pojedincima koji su ostavili trag na tržištu marketinških komunikacija u Srbiji u prethodnom periodu.

Više informacija i spisak dobitnika sa biografijama i obrazloženjima članova žirija dostupno je na sajtu https://mark-awards.rs/dobitnici/

Srebrni sponzor Mark Awards projekta je agencija Cheil Centrade Adriatic. Bronzani sponzor je agencija SmartPoint Adria. Sponzori su Mercator-S, Carlsberg Srbija i Generali osiguranje. Agencija partner je Ovation BBDO.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu