Connect with us

Politika region

Petar Petković: „Priština krši sve postignute sporazume“

Foto: Unsplash

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Jergensom Frederikom i obavestio ga o jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine.

Petković je istakao da je Priština, nasilno i kršeći sve postignute sporazume, želela da Srbima na Kosovu i Metohiji ukida lične karte i registarske tablice i ukazao da su takvi potezi Aljbina Kurtija direktno kršenje postojećih sporazuma i važećih dogovora i predstavljaju pripremu terena za izazivanje krize i tenzija na terenu, navodi se u saopštenju.

„Nedvosmisleno je da vlasti Privremenih institucija u Prištini ne žele dijalog, veće sukobe. Beograd je od početka procesa normalizacije odnosa opredeljen za dijalog kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, ali Priština uporno nastoji da zapali bure baruta na prostoru KiM i izazove krizu i sukobe, zbog čega povlači poteze za koje unapred zna da mogu imati katastrofalne posledice po mir i stabilnost u čitavom regionu“, rekao je Petković.

Petković je naveo da je od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 212 slučajeva etnički motivisanih incidenata usmerenih prema Srbima i hramovima SPC, što je čak 50 % više nego u periodu pre njega.

On je informisao svog sagovornika i o nedavno postignutom dogovoru u oblasti energetike kroz usaglašenu Mapu puta, istakavši da je on ulio nadu da odnosi Beograda i Pirštine idu u pravcu normalizacije odnosa i rešavanja svakodnevnih problema građana, ali da su poslednje akcije Prištine, nažalost, dijalog vratile tri koraka unazad.

Petković je naveo i da pitanje o nestalima Priština koristi za politizaciju i ucene, iako je reč o temi koja je duboko humanitarna i istakao da je Beograd postupio po svim zahtevima Prištine za pretragu lokacija za koje postoje sumnje da skrivaju tela nestalih, dok sa druge strane postoji potpuno odsustvo volje da se pretraže svih devet lokacija na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da je zahtev i potreba Srba sa Kosova i Metohije da se što pre formira Zajednica srpskih opština, jer je to jedini okvir koji bi Srbima garantovao kolektivna prava i osigurao mir i stabilnost na prostoru KiM.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miloš Vučević: „Spremni za razgovore s opozicijom o izborima, obavezni vojni rok nije sada na dnevnom redu“

Photo: Unsplash

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je izrazio spremnost za razgovore s opozicijom o izborima.

„Spremni smo da razgovaramo o postizanju poltičkog dogovora oko izlaska na biralište“, rekao je Vučević, koji je i ministar odbrane, za Poltiku.

On je rekao i da datum održavanja izbora nije najvažniji. „Da li do kraja godine, ili početkom sledeće, ne mislim da je navažnije pitanje već da imamo minimum političkog konzenzusa da idemo na izbore, ako je to put za smirivanje tenzija ili proveru legitimiteta vlade. Ali i proveru opozicije, kako stoji među biračima“, kazao je Vučević.

Deo proevropske opozcije je zatražio održavanja vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka ali da to „nije sada na dnevnom redu“.

„Rekao sam da sam za to (obavezni vojnog rok). Pitanje je sada da li je to šest nedelja, tri ili šest meseci“, kazao je on za Politiku.

Dodao je da su priremljeni svi neophodni dokumenti, te ukazao da je, na kraju, neophodna poiitička odluka.

„U ovom trenutku to nije na dnevnom redu“, kazao je Vučević.

Dodao je da je potrebno oko godinu dana da se podignu kapaciteti za prihvat ljudi, imajući u vidu da je Srbija, kako je kazao, „izgubila 12 ili 13 generacija vojnika od kada je suspendovan vojni rok“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu