Connect with us

Politika

Petar Petković: „Gradonačelnici sa severa Kosova nisu dali odobrenje za upad KBS u Zubin Potok“

Foto: Unsplash

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je upad pripadnika Кosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na sever Кosova i Metohije pod punim naoružanjem, do kog je došlo u opštini Zubin Potok, kršenje dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da, po tom dogovoru, pripadnici bilo koje vojne formacije, koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu Кosova bez odobrenja komandanta КFOR-a i četiri srpska gradonačelnika sa severa, „koji takvo odobrenje nisu dali“.

„Zbog toga za upad takozvanih КBS ne postoji ni jedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji (kosovski premijer) Aljbin Кurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu“, rekao je Petković.

Dodao je da su „Srbi sa Кosova i Metohije duboko uznemireni ovakvim pretnjama i zveckanjem oružjem, ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije“.

Srpska lista je saopštila da njeni gradonačelnici „nisu odobrili ovo brutalno kršenje sporazuma i ugrožavanje mira“.

„U trenutku kada Priština nastoji da militarizacijom severa i zveckanjem oružjem okupira opštine na severu, ovakvi incidenti su nedopustivi i zahtevaju reakciju svih, koji su odgovorni za sigurno i bezbedno okruženje svih građana, a pre svega КFOR, EULEКS i UNMIК“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ocenili su da je u pitanju „zastrašivanje“ srpskih građana u opštinama na severu Kosova.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Goran Vesić: „Bužet ministarstva za 2023. godinu 2,5 milijardi evra“

Photo: Unsplash

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je državnim budžetom za 2023. godinu, tom ministarstvu opredeljeno 288 milijardi dinara, odnosno 2,5 milijardi evra.

„Infrastruktura košta. Pogledajte recimo autoput od Požege do Kotromana. On je jednu trećinu u tunelima, jednu trećinu na stubobima i jednu trećinu na nasipima. Ako radite kroz različite delove zemlje, ako hoćete da izgradite kako treba i kvalitetno, onda naprosto izgradnja infrastrukture košta“, rekao je Vesić za TV Prva.

Po njegovim rečima, budžet za narednu godinu je 40 milijardi dinara veći nego 2022. godine.

„Kada se saberu svi kapitalni projekti koje ćemo sprovesti u 2023. godini u Srbiji (u svim resorima), dolazimo do cifre od ukupno 3,6 milijardi evra. To je najveće ulaganje u kapitalne investicije od svih zemalja Zapadnog Balkana zajedno“, dodao je Vesić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu