Connect with us

Književnost

Pet naslova u najužem izboru za „Zlatni suncokret“

Foto: Pixabay

U najužem izboru za književnu nagradu „Zlatni suncokret“ za 2021. godinu našlo se ukupno pet domaćih naslova koji su najbolje zadovoljili uslove konkursa.

Žiri za dodelu priznanja, koji čine Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden, u najuži izbor je uvrstio pesničku zbirku „Uradi sam“ Dejana Aleksića, zbirku priča „Sazrevanje modrica“ Danila Lučića, romane „Smrtni ishod atletskih povreda“ Milice Vučković i „Španska čizma“ Vladimira Kopicla, kao i naučno-publicističku knjigu „Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog“ Gorane Raičević.

Prema mišljenju žirija, „knjige koje su ušle u najuži izbor predstavljaju uspešna ostvarenja unutar različitih mogućnosti književnog pisanja – od poezija, preko zbirki priča i romana, do esejistike i naučne publicistike.“

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

„Arijana, mlada Ruskinja“ Kloda Anea u prodaji

Foto: Promo

„Arijana, mlada Ruskinja“ je priča o opasnostima slobodnog morala, ona koja se uvek iznova poziva na čitačeve pretpostavke i predrasude, samo da bi ga zbunila.

Ipak, uprkos svom otvorenom senzacionalizmu, ima mnogo lepote i umetnosti u pripovedanju. Objavljen 1920. godine, roman je doživeo dve filmske adaptacije i našao se u užem izboru za Gonkurovu nagradu.

Arijana je lepa, inteligentna i ponosna devojka, koja šarmom i izgledom drži sve muškarce pod svojim nogama. Nakon što je detinjstvo provela po evropskim metropolama, sada živi u provinciji, sa tetkom Varvarom, koja joj je prenela svoj ideal slobodne ljubavi i neobaveznih avantura. Uprkos tome što otac želi da je uda, Arijana pronalazi način da ode na studije u Moskvu.

Tokom izvođenja opere Boris Godunov upoznaje Konstantina Mihaila, bogatog poslovnog čoveka. Između Arijane i njenog „velikog kneza“, koji „traži žene i zadovoljstvo i strepi od mlade devojke i moguće ljubavi“, razvija se strastvena veza prepuna sukoba.

Ovo je uzburkana priča o strasti koja raste u Konstantinu i kojoj se Arijana čas potpuno predaje, dirljivo i mladalački, čas je odbija. Da li će ljubav pobediti? Ništa nije sigurno…

„Nepristrasno pripovedanje, bez ironije, u sažetom, skoro stakato stilu. Za izbirljive čitaoce!“ – Tajms

Žan Šofer (1868–1931), koji je pisao pod pseudonimom Klod Ane, rođen je u Švajcarskoj 1868. godine i studirao je u Francuskoj na Sorboni. Napisao je nekoliko romana, drama, biografija i putopisnih knjiga, i kao novinar izveštavao o Ruskoj revoluciji.

Izuzetan roman „Arijana, mlada Ruskinja“ dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu